https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Judje - prvi tiskarji v Prekmurju

27.09.2013 ob 12:00  

V okviru programa letošnjega Evropskega dneva judovske kulture je na gradu Negova potekala okrogla miza z naslovom »Stereotipno o Judih«.


V srednjem veku so Judje prebivali tudi v mestu ob Muri in se med seboj povezovali z najmočnejšo srednjeveško judovsko skupnostjo na Slovenskem v Mariboru. Judje so na Slovenskem ostali vse do danes, resda v skromnejšem številu, a so del slovenske identitete. Okrogla miza je bila organizirana v kontekstu razstave Po sledeh judovske dediščine na Slovenskem in je svojevrstna napoved začetka raziskovanja judovske preteklosti Radgone. Udeležence okrogle mize, goste in obiskovalce je pozdravil predstavnik Judovske skupnosti Slovenije dr. Igor Vojtic. S svojimi referati so sprožili burno razpravo dr. Marjan Toš, dr. Borut Holcman, dr. Irena Šumi, dr. Cirila Toplak, dr. Dragica Haramija, mag. Renato Podberšič in mag. Franc Kuznič.

Problem je, da nismo sposobni preprostega dialoga

Dr. Borut Holcman je med drugim povedal, da je Judovstvo sistem moralnih vrednot in če hočemo biti etični, moramo gojiti dialog. Meni, da je Judovstvo sporen člen v družbi predvsem zato, ker zastopa svoja stališča in nikoli prazen prostor ter vedno išče sogovornika. Judovstvo pa razumemo samo s tega vidika, koliko smo mu dorasli biti v dialogu.

 

Nekdanja mrliška vežica sedaj gostinski lokal

Mag. Franc Kuzmič je predstavil Judovsko dediščino Prekmurja in med drugim povedal, da so bili prav Judje v Prekmurju prvi tiskarji. Dr. Renato Podbersič, ki je predstavil judovsko dediščino Primorske, pa je zgrožen, da je v Novi Gorici v nekdanji mrliški vežici sedaj gostinski lokal. Mrliška vežica ima v nekdanjem judovskem življenju posebno mesto, sedaj pa se tam nahaja prostor za uživanje. Dr. Dragica Haramija ugotavlja, da bo v prihodnosti literatura tista, ki bo svarila in nas opominjala na strahote holokavsta. Tako bodo tudi prihodnje generacije razumele strahotne razsežnosti holokavsta. Tudi dr. Cirila Toplak meni, da ne smemo zanikati, da se je holokavst zgodil in da se moramo zavedati, da sedanja družba vodi v to, da se lahko še kdaj ponovi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.09.2013 ob 9:52 gost gost

      Ena in ista vodi prireditve, ka drujge nega? Kak se vo meče.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.09.2013 ob 9:54 xy gost

      € ;)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.09.2013 ob 20:18 lajči gost

      Tejn se tudi posveča dosta pozornosti tak kak ciganom .Njihova domovina je Izrael potrušeni so pa po cejlon svejti .Tudi najvekši škrtlašge so na svejti .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.