https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Dan odprtih vrat Čebelarstva Tigeli: Slovenci že od nekdaj narod čebelarjev

29.09.2013 ob 7:00  

Na pobudo Ministrstva za kmetijstvo in okolje se po vsej Sloveniji izvajajo dnevi odprtih vrat, kjer lokalni pridelovalci, predelovalci in zadruge odpirajo svoja vrata za splošno javnost, da s tem pokažejo ter dokažejo, da je lokalna hrana izjemno kakovostna in si zasluži zaupanje potrošnikov.  V soboto, 28. 9. 2013, je tudi  Čebelarstvo Tigeli v Krapju pri Veržeju odprlo svoja vrata obiskovalcem.  


Večja čebelja družina pridela 40 kg medu

Obiskovalci so si ogledali postopek točenja medu, zeliščni vrt, učni čebelnjak in muzej ter okusili pravo kakovost medenih izdelkov. Dragica Tigeli je na dnevu odprtih vrat povedala, da pridelava in predelava medu pri njih poteka na naraven in čebelam prijazen način: »Pomembno je, da mi sledimo zahtevam posamezne čebelje družine in njihovemu aktivnemu delovanju,« je povzela. Povedala pa je tudi nekaj zanimivosti o čebelah in pridelavi medu. Večja čebelja družina pridela okrog 40 kg medu na panj, za 1 kg akacijevega medu pa je potrebno kar 120.000 poletov, kar pomeni 4 milijone obiskov cvetov. Kako hitre znajo biti čebele pa je pojasnila s številkami: »Čebela leti s hitrostjo 24km/h med vračanjem v panj pred dežjem pa doseže tudi do 40 km/h.«

Slovenija je svojo avtohtono vrsto čebele, kranjsko sivko, zaščitila

Dneva odprtih vrat na Čebelarstvu Tigeli se je udeležila tudi Lidija Lipič Berlec z Direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ki je predstavila značilnosti lokalno pridelanega medu in njegove prednosti: »Slovenci smo že od nekdaj narod čebelarjev. S svojim večnamenskim poslanstvom čebelarstvo pomembno vpliva tudi na druge kmetijske panoge, kar je najpomembneje, vpliva tudi na ohranjanje naravnega ravnovesja in kakovosti okolja,« je poudarila v svojem govoru. »Slovenija je edina članica Evropske unije, ki je svojo avtohtono vrsto čebel, kranjsko sivko, zaščitila. Najpomembnejši vplivi na okolje so zagotovo opraševanje rastlin in s tem posledično vpliv na obseg pridelkov rastlin v kmetijstvu« in o kontroli »nad pridelavo se vrši eksterni in interni nadzor kakovosti, čebelarstvo mora potekati v skladu s smernicami dobrih higienskih navad, ki so osnovane na načelih sistema HACCP.«

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.