https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pomurec Vasja Golar mladim svetuje: »Naredite si pameten poslovni načrt!«

Bad Radkersburg, Avstrija, 03.10.2013 ob 13:00  

V okviru projekta »Zaposli me, sosed!«, katerega namen je mladim iskalcem zaposlitve približati pravice državljanov Evropske unije do iskanja zaposlitve v drugih državah članicah, s poudarkom na sosednji državi Avstriji, predstavljamo tudi Pomurce, ki uspešno opravljajo svoje delo v sosednji Avstriji. Eden izmed takih je Radgončan Vasja Golar, ki je zaradi težav s pridobitvijo koncesije za uporabo vode in zapletenih dolgotrajnih postopkov v Sloveniji, odprl svojo pivovarno Bevog v Bad Radkersburgu v sosednji Avstriji.



O težavah s slovensko birokracijo je bilo povedanega zadosti

O zapletih s slovensko birokracijo in številnimi težavami pri pridobivanju raznoraznih dovoljenj in soglasij, na katere je naletel, ko je hotel svojo milijon in pol evrov vredno naložbo postaviti v Sloveniji, ne želi več razpravljati, saj je veliko tega že bilo povedano v raznih medijih. Povedal nam je le to, da je za odprtje svoje pivovarne v Avstriji, od oddaje vloge na občini do pridobitve ustreznega gradbenega dovoljenja, pretekel le slab mesec in da je bil prijetno presenečen nad hitrim in manj zapletenim postopkom v Avstriji. Povedal nam je tudi, da ne drži, da bi bili stroški dela za delodajalca v Avstriji manjši kot v Sloveniji, res pa je, da delavcu od enakega bruto zneska v Avstriji ostane višji neto znesek. In tako so v poslovni coni Potrni pri Bad Radkersburgu v dobrem pol letu zgradili pivovarno. Januarja letos so začeli stekleničiti prve steklenice temnega ale piva, na katerih so trijezične etikete v nemščini, angleščini in slovenščini.

Naš cilj je prestopanje mej znanega in ustaljenega

O svoji pivovarni pravi Vasja, da je plod zvedavosti in stremljenja k odkrivanju novih pivskih izkušenj. Pivovarna Bevog je mikropivovarna, ki dela predvsem na kvaliteti piva. Piva vrste ale, kljub daljnim Angleškim koreninam oblikujejo po svoje. Stil piva, za katerega se odločijo, razstavijo, dodajo širok spekter pridobljenega znanja ter idej in ga sestavijo nazaj v pivo, ki pa ni strogo zacementirano v predpisane okvirje posameznega stila. Tako imajo v pivovarni Bevog trenutno pet vrst piva, od katerega je eno strogo sezonsko in so zvarili le v manjši količini. To pivo je zvarjeno s svežim, nesušenim hmljem in je eno privih te sorte v Evropi. Pivo Kramah z sadjasto aromatičnim hmeljem in aromo po mangu, je bilo nagrajeno z zlato medaljo za najboljše pivo na Ljubljanskem festivalu piva 2013, prav tako je temno pivo Ond, bilo nagrajeno kot pivo leta 2013 v Avstriji. Poleg piva Kramah in Ond, varijo še pivo Tak, ki je osvežilnega okusa in nevarno piten ter pivo Baja, ki je prefekten za hladnejši del leta. Vasja poudarja, da pri kreiranju receptov težijo k popolnosti, saj varijo piva s karakterjem in dušo. Vedno želijo narediti nekaj novega, drugačnega, onkraj meja ustaljenega.

Mladim svetuje, da si naj upajo, vendar naj ne grejo preko svojih zmožnosti

Če želiš, da tvoje podjetje posluje uspešno, je prvo, kar je pomembno, pameten poslovni načrt, nam je povedal Vasja. Potrebno si je preračunati vse stroške povezane z investicijo in poslovanjem, narediti finančni načrt ter izračune. Potem pa biti predan, marljiv in z vsem srcem pri svojem delu. Sam ima v svojem podjetju zaposlenih šest ljudi. Zaradi velikega povpraševanja bodo že v novembru povečali svojo kapaciteto za kar 80 %, saj je povpraševanje po tovrstnem pivu razen v Sloveniji, kamor že izvažajo in Avstriji, veliko tudi drugod po Evropi. Vasja je sledil svoji viziji, željam in sanjam ter vztrajal kljub vmesnim zapletom ter uspel. Sam je mnenja, da kdor ne riskira ne profitira, vendar je potrebno pri tem vedno ohraniti trezno glavo.

Več fotografij v spodnji galeriji... 

 Vasja bo naš gost tudi v naši spletni klepetalnici.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.