https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Župan Anton Kampuš položil temeljni kamen za čistilno napravo

Gornja Radgona, 03.10.2013 ob 10:00  

V Gornji Radgoni so položili temeljni kamen za največjo investicijo radgonske občine, vredno dvanajst milijonov evrov.


Čistilna naprava tik ob reki Muri

V okviru praznovanja 18. praznika Občine Gornja Radgona, so tik ob reki Muri v Lisjakovi strugi, svečano položil temeljni kamen za novo čistilno napravo, ki bo pokrila največji del radgonske občine. Ob tem svečanem dejanju, katerega so v navzočnosti izvajalcev, predstavnikov občine, medijev in občanov, opravili župan in podžupan Pbčine Gornja Radgona, Anton Kampuš in Vinko Rous, nadzornik, dr. Uroš Krajnc iz podjetja IEI iz Maribora in direktor podjetja Prevozništvo, gradbena mehanizacija, posredništvo, gramoznica Bezena, Silva Bračko s.p., iz Zgornje Kungote, Milan Bračko, je župan Kampuš med drugim dejal, kako je nova čistilna naprava izjemnega pomena.

Odpravili so vrsto let trajajočo problematiko odvajanja in čiščenja odpadnih fekalnih voda, ki imajo negativne posledice na zdravje ljudi in okolje

Projekt obsega gradnjo platoja za čistilno napravo ter predstavite potoka Hercegovščak, gradnjo kanalizacije v aglomeraciji Gornja Radgona 2064 v dolžini 9.074,50 metrov kot ločeni kanalizacijski sistem, tri črpališča, tri regulacijske objekte, en zadrževalnik, gradnjo centralne čistilne naprave Gornja Radgona s kapaciteto 8.800 PE (populacijskih enot) vključno s komunalno infrastrukturo ter dostopno cesto.

Večino sredstev pridobili iz evropskih skladov

Za gradnjo kanalizacijskega omrežja in ČN je bilo izbrano podjetje SGP Pomgrad, plato, s katerim se bo čistilna naprava zaščitila pred poplavami, bo gradilo podjetje Silva Bračko s.p.“. Župan Anton Kampuš je med drugim povedal,  da so veliko večino sredstev dobili iz evropskih skladov, če pa bi pred leti gradili sami pa teh sredstev ne bi bilo in občina bi morala v nova velika zadolževanja, ki bi jih vračale naslednje generacije občanov  Omenjeni projekt je z 11, 9 milijona evrov največja investicija Občine Gornja Radgona, ki bo iz lastnega proračuna v letih 2014 in 2015 prispevala 4,3 milijona evrov, delež kohezijskih sredstev znaša 6,3 milijona evrov, EU-lastna udeležba pa 1,1 milijona evrov.

 Projekt bo predvidoma končan do konca leta 2015

Gradnja platoja se je tako začela v začetku oktobra, projekt pa bo predvidoma končan do konca leta 2015. Z izvedbo projekta bomo prišli do celostne ureditve odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda in varovanja vodnih virov v porečju Mure.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.