https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Ureditev urbanega skupnostnega vrta s Panonetum in Hišo Sadeži družbe

05.10.2013 ob 8:00  

V sredo, 2. oktobra, je bila izvedena prva delavnica – delo na terenu v okviru pilotskega projekta, ki ga izvaja društvo Panonetum v sodelovanju s Hišo Sadeži družbe. Terenskega dela se je udeležilo kar nekaj prostovoljcev in prostovoljk, ki so začeli s pripravo skupnostnega permakulturnega urbanega vrta.

 

Zato vabijo vse, mlade in stare, ki imajo na voljo prosti čas in so voljni sodelovati pri projektu, bi se radi naučili kaj novega, obnovili staro znanje, preživeli uro ali dve na prostem, jih ni strah dela na prostem in se naučili, kako si olajšati delo, da se jim pridružite.

Ideja se je rodila v okviru Ozelenitve Murske Sobote

Gre za praktično izvajanje ideje, ki se je rodila na festivalu Zbüjdi se, v okviru debate Ozelenitev Murske Sobote.  Na debati so predstavili svoje vizije in obrazložili svoje težave Hiša Sadeži družbe in Panonetum. Osnovna vprašanja, ki so se postavila so: Kako zagotoviti sredstva za izvajanje projektov in delavnic? Kako spodbuditi ljudi k medsebojnemu sodelovanju? Kako skozi pozitivno prakso vključiti druge? Prostovoljci in vrednost »zastonj« delavnic? Kako ozavestiti in spremeniti način razmišljanja?

13. in 25. septembra 2013 sta bili izvedeni prvi dve uvodni predavanji, na temo Osnove permakulture, katerima je v sredo, 2. oktobra 2013 sledilo praktično terensko delo. Predavanja so bila izvedena v Hiši Sadeži družbe v Murski Soboti, praktično terensko delo se izvaja na zemljišču Hiše sadeži družbe v Murski Soboti, Ulica ob Progi. Na predavanjih Uvod v permakulturo so se udeleženci delavnice spoznali s pojmom  permakultura, kako si urediti vrt in narediti visoke grede ter slediti načelom permakulture.

»Z medsebojnim sodelovanjem lahko uspemo spremeniti podobo našega mesta. V sožitju z naravo, s spodbujanjem samozadostnosti in samooskrbe. S poudarkom na medsebojni pomoči. S sprejemanjem novih idej in izmenjavo zamisli. Za lepšo in bolj varno prihodnost v zelenem mestu.«

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.10.2013 ob 12:22 IIVA gost

      Čestitam pobudi, čestitam posameznikom, prepričana sem, da bo dosti zanimanja za takšen način obdelovanje zemlje. Hvala vsem!

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.10.2013 ob 13:03 FRANC gost

      Joj samo nej na pamet, lepo vas prosim !Način razmišljanja, je kot pred dvesto leti. Prosim vas, nimate bolj pametnega dela ? Potem pa ne moremo biti zadovoljni z našo mladino, če jim nakladamo take bedastoče o permakulturnem urbanem vrtu.Mislim , da je tale projekt, v katerem se zapravljajo sredstva, ki bi se lahko drugje porabila na bolj pameten način zastarel in ga je čas povozil. Vsožitju z naravo in spodbujanjem samooskrbe in medsebojne pomoči ? Radovedneži, so za začetek prišli , pozneje pa nebo nikogar, kajti to je le neko nakladanje o olajšanem delu na vrtu in v duhu ( PERMAKULTURE ) ::

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.10.2013 ob 16:52 PEK gost

      Iva ti si baje segreta za polja tudi jaz hoče nekaj takega imet . Mi prideš pomagat če bo uspelo bomo delili po župnijah samo mi javi če prideš draga IVAjavi se peku.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.10.2013 ob 16:20 m.s. gost

      Dajte prosim vas ka pa nekaj hapite pa pamet nekomi solijte pa tou travo prekaplete ?Kak pijše FRANC je čijsta istina pejnezi se ta mečejo in rejsan na konci nede nikoga pa de pa vse z lobodov zaraščeno .Pa ka je tou za prekapanja samo nekše potke so napravili . Ja tij IVA pa si rejsan nekši delaholik vse povsedi pa letijo tvoje čestitke pa velka prostovoljka si .Škoda besed .Iva jes tudi man vrt tam na bakovski in prijte gledat pa ne modrujem z nekšimi PERMAKULTURAMI in mi kljub vsemu vse lepo uspeva .Pamet v roke nej na pašo

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.