https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Na ogled »künštna razstava« Irene Skotnik

Sveti Jurij ob Ščavnici, 08.10.2013 ob 7:45  

V avli Kulturno upravnega središča v Svetem Juriju ob Ščavnici so na ogled slikarska dela Irene Skotnik.

Predsednik Likovnega kulturnega društva Sv. Jurij ob Ščavnici Zdravko Patty je ob odprtju razstave povedal nekaj uvodnih misli o slikarki, njena prijateljica Tanja Kreft, tudi članica Likovnega društva Sv. Jurij ob Ščavnici,  pa je opisala Irenino ustvarjalno delo in poudarila njeno dolgoletno pomembno vlogo v Likovnem društvu.

S svojim zanimivim programom so otvoritev popestrili folklorniki Folklornega društva Sv. Jurij ob  Ščavnici. V zahvalo jim je umetnica, ki je hkrati tudi mentorica Paint & smile delavnic, podarila darilni bon za delavnico, v kateri bo lahko eden od aktivnih članov pod njenim vodstvom ustvaril svojo lastno umetnino.

Irena Skotnik ob svoji najljubši sliki "druženja"

Samostojna razstava je na ogled v  galeriji KUS Sv. Jurij ob Ščavnici vse do 1. 11. 2013. Predstavljena so predvsem dela, ki jih je ustvarila s tehnikami Paint & smile.

Kdo je Irena Skotnik?

Irena Skotnik je rojena  7. 9. 1967 v kraju Unna v Nemčiji. Že majhno deklico je veselilo kreativno delo in vedno je nekaj ustvarjala, saj je bilo v vrtcu na razpolago veliko materiala. Pred vpisom v OŠ se je njena družina preselila na Blaguš, v vas današnje občine Sv. Jurij ob Ščavnici. V novi hiši si je izbrala prostor za svojo sobo, iz katere je skozi okno lahko od blizu opazovala čudovite barve gozda v vseh letnih časih. V šoli je bil njen najljubši predmet likovna vzgoja.  Srednjo šolo je obiskovala v Mariboru, kjer je nadaljevala študij na Pedagoški akademiji. Vpisala se je v smer likovna vzgoja, vendar se je na prošnjo ravnateljice domače OŠ prepisala v študij tehnike in fizike. Študij je med prvimi uspešno končala, saj jo je čakalo obljubljeno delovno mesto na šoli, ki jo je obiskovala kot otrok. Ob službi si je pozneje privoščila še dopisni študij risanja in slikanja na Neue Kunstschule Zürrich in se tako likovno izpopolnjevala.

Intenzivneje se je začela ukvarjati s slikanjem v času poletnih počitnic 1998, ko jo je sodelavka, likovna pedagoginja Mira Petek, povabila na Kapelo, kjer je likovno društvo K1 organiziralo večdnevne likovne kolonije. Mira Petek je njena prva mentorica in vzornica na likovnem področju. Druženje in delo v likovnih kolonijah je bilo Ireni všeč, tako je bila pobudnica za organizacijo podobnih delavnic tudi v domačem kraju, kjer se je 6. oktobra zvrstila že 18. likovna kolonija Likovnega kulturnega društva Sv. Jurij ob Ščavnici. Irena se udeležuje tudi drugih likovnih kolonij  (Rogoznica, Sv. Ana, Zg. Velka, Sladki Vrh, Jakobski dol,  Gor. Radgona) in sodelovala je tudi na mednarodnem ex Temporu v Halbenreinu in na prireditvi Sladka Istra v Kopru.

Irenine slike krasijo tudi naslovnice treh pesniških zbirk  pesnice domačinke in sovaščanke Monike Čuš.

Marca in aprila 2013 se je odločila za izobraževanje v Linzu v Avstriji, kjer si je pridobila licenco za mentorja Paint & smile.  Hkrati si je tudi uredila dva ateljeja, enega doma v mansardi in enega v ART CENTRU v Gornji Radgoni, slednji predvsem z namenom slikanja s tehnikami Paint & smile.

Sodelovala je na številnih skupinskih razstavah, pripravila pa je tudi nekaj samostojnih razstav, in sicer:  

1. Okrepčevalnica Šenk, Sv. Ana 2009

2. Ljudska univerza, Gornja Radgona 2009

3. Galerija Gabrijel Kolbič, Zg. Velka 2009

4. Mercator center, Ptuj 2010

5. Bar 69, Čakova Sv. Jurij ob Ščavnici 2011

6. Kozmetični salon Stella, Lenart 2011

7. Galerija KUS, Sv. Jurij ob Ščavnici 2013

O svojem delu pravi: »Imam vedno kakšne ustvarjalne ideje, vendar so mi dnevi prekratki, saj še veliko časa zahtevajo služba, otroci in dom. Pazim pa na to, da slikam in ustvarjam le takrat, ko sem dobre volje, saj menim, da nastale slike moje razpoloženje pozneje odsevajo in oddajajo v prostor, kjer visijo.«

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.