https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.ris-dr.si/
http://ris-dr.si/go/563/1063/CENTER_ZA_DRUZINE_MURSKA_SOBOTA

TOP 10

TOP 10 zgodb o samomorih s srečnim koncem

11.10.2013  

Zgodbe o samomorih so si depresivno podobne. Prižgite novice ali zguglajte samomor in naleteli boste na nešteto zgodb o stiski, depresiji in bridkih, samotnih smrtih. Ne konča se pa vsak samomor slabo. Včasih, zelo redko, ljudje dosežejo dno, nato pa najdejo kanček upanja - mikroskopski trenutek, ki jim da vedeti, da je še vedno vredno živeti.

10. Dolgo čakanje

Decembra 2001 je Barry Parr delal kot pomivalec oken v majhni vasi v Veliki Britaniji. Nekega popoldneva po službi je zaslišal krik, pogledal navzgor in zagledal štirinajstletnico, ki se je pripravljala, da se bo obesila z drevesa. Parr je pogumno pograbil svojo lestev in stekel čez cesto, da bi jo pregovoril. Nato je šlo zares.

Takoj, ko se je Parr začel vzpenjati po lestvi, je dekle skočilo. K sreči jo je Parr ujel preden je padla dovolj globoko in jo rešil. A znašel se je v neprijetni situaciji. Obtičal je na lestvi, v rokah je držal dekle, ki se je poskušalo nasilno izvleči iz njegovega naročja in dokončati svoj načrt. To se je dogajalo sredi zelo hladne zime in bila sta sama v vasi. Koliko časa mislite, da jo je Parr držal v naročju? Deset minut? Dvajset?

Celo uro. Eno uro se je Parr skušal obdržati na lestvi s histeričnim dekletom s samomorilskimi nagnjenji. Končno je nekdo dojel, da ne gre za umetniško uprizoritev in poklical policijo. Še prej pa je Parr dokazal, kako daleč je pripravljen iti svet, da bi obdržal to dekle pri življenju.

9. Poljub, ki je preprečil samomor

Ena najhujših stvari med mladostjo je, kako se prehodne stvari zdijo večne. Ko se je na življenje nekega šestnajstletnega Kitajca in njegove revne družine zgrnil še en temen oblak, se je fant odločil, da ne bo več prenašal trpljenja in bede ter končal svoje življenje. Splezal je čez ograjo na mostu za pešce in se pripravljal na skok. Medtem pa se je v dogajanje vmešala mimoidoča natakarica Liu Wenxiu.

Čeprav ni poznala njega in njegovih težav, mu je sledila do ograje in naredila edino kar je lahko; poslušala. Poslušala je kako je neznani šestnajstletnik pripovedoval o breznu v katerega je padel, prisluhnila je vsem njegovim težavam, ki so uničevale njegovo družino, nato pa mu samo pokazala svoji zapestji. Ko sta stala obkrožena s policisti in osuplimi opazovalci, mu je Liujeva povedala zgodbo o njenem poskusu samomora, potiho, resno in verodostojno. Ko je končala, se je nagnila naprej, ga objela in ga poljubila. Fant se je nenadoma zavedel, da morda pa je le vredno živeti. Vse kar je Liujeva storila, je bilo nekaj česar nobenemu drugemu ni prišlo na misel. Dala mu je vso pozornost in zares poslušala. Delček prijaznosti je bilo vse, kar je bilo potrebno, da mu je rešila življenje.

8. Srečanje po poskusu samomora

Marca 2005 je 22-letni Kevin Berthia Preplezal ograjo mostu Golden Gate in se pripravljal na skok. Kar se je zgodilo potem je postalo del legende. Več kot uro je Berthia omahoval na robu, ko ga je policist Kevin Briggs poskušal pregovoriti naj ne skoči. Promet je drvel mimo njiju, dvojica pa je imela tih, intenziven pogovor, ki se je končal s plezanjem Berthie nazaj na most.

Tukaj se konča večina samomorilskih zgodb: moški je na varnem, heroju ploskajo in vsi poskušajo čim prej pozabiti na dogodek. Ampak to ni ta zgodba. Berthia nikoli ni pozabil, kako mu je Briggs pomagal na tisto mrzlo, petkovo jutro. Leta 2013 se je ameriška fundacija za preprečevanje samomorov odločila počastiti njegov izčrpen trud. Berthia se je odločil, da mu nagrade ne bo izročil nek neznanec. Skoraj osem let po tem, ko mu je Briggs rešil življenje, se mu je Berthia lahko javno zahvalil in mu predstavil svojo družino - tudi dva otroka, katerih ne bi bilo, če Briggs ne bi posredoval.

7. Ženskin najboljši prijatelj

Letos je imela 63-letna Francozinja vsega dovolj. Na vrt je odšla s puško in ustrelila nekaj testnih strelov, preden je pomerila proti sebi. Nato se je ustrelila.

Začuda je naboj zgrešil srce. To ni neverjetno, ker je bila nenatančna ali bi imela srečo, ampak, ker je njen pes skočil na puško ravno v trenutku, ko je pritisnila na sprožilec in ji rešil življenje. Žival je nekako začutila, kaj je ženska nameravala storiti in kaj je bilo treba storiti, da bi to preprečila. Pes je nato čakal z ranjeno žensko, dokler ju ni našel njen mož in poklical reševalce in ostal vse dokler je niso naložili v rešilni avtomobil. Bila je takšna ganljiva zgodba, kot bi jo pričakovali ob koncu zgodbe o Lassie. Le da milijonkrat boljša, ker je resnična.

6. Anonymous rešili dekle

Lani je imelo 15-letno dekle Kylie Kylem samomorilska nagnjenja. Ker je adolescenca težek čas, se je počutila nezmožno pogovarjati s prijatelji ali družino in raje izbrala Twitter za iskanje sočutja. Na žalost so se nasilneži znašli tudi na spletu. Kar sledi je tako depresivno, da vam bo šlo na jok.

Namesto, da bi se obnašali človeško vsaj enkrat v njihovih bednih življenjih, so nasilneži Kylie prek Twitterja celo spodbujali, naj se ubije. Če ste bili kdaj v stiku z depresivno osebo, najbrž veste, da tako početje ni sprejemljivo. Ko je Kylie napisala, da se bo porezala in bila že na tem, da si nekaj stori, so vstopili Anonymous in Rustle League, ki pregledujejo Twitter zaradi takih stvari, in se odločili ukrepati.

Anonymous so izbrskali osebne podatke o nasilnežih in jim zagrozili, da jih bodo prijavili policiji, staršem, ravnatelju in drugim oblastem. Po neskončnem klečeplazenju so jo nasilneži odnesli z opozorilom - pod pogojem, da se opravičijo Kylie. Kar so tudi storili in obljubili, da bodo pazili nanjo do konca. Kylie je morala sama sporočiti Anonymousu, da je z njo vse v redu. Ni se jim maščevala in na koncu izpadla "kul".

5. Samomor, ki je povezal družino

Ko je Hanns Jones stopil z mostu Sunshine Skyway leta 2001, je imel vse razloge za svoje početje. Nedavno ga je iz stanovanja vrgla punca, kariera se ni premaknila nikamor in desetletje dolgo iskanje očeta ni obrodilo nobenih rezultatov. Na poti proti vodi pa ga je nekaj prešinilo. Če bi umrl, bi njegov sin imel enako življenje brez očeta, kot ga je imel sam. Namesto da bi obupal, je zaplaval na varno. Kljub kolapsu pljuč, zlomljenemu vratu, polomljenim rebrom in počeni vranici - zato, da bi lahko ponovno videl svojega otroka.

To pa še niti ni toliko neverjetno. Še boljše je prišlo dva tedna kasneje, ko je Lynn-Marie Carty na spletu brala o njegovem poskusu samomora. Še posebej del, kjer govori o pogrešanem očetu. In po naključju je bila Cartyjeva izredno uspešna pri iskanju pogrešanih ljudi.

V roku šestih dni po branju Jonesove zgodbe je izsledila očeta in jih združila. Po dobesedno desetletjih iskanja je Jones končno našel svojega očeta. Zato, ker je zgodba nekoga tako ganila, da je zapravil teden svojega življenja, da bi mu pomagal.

4. Angel prepada

50 let je bil Don Ritchie mož z zelo nenavadnim hobijem v Avstraliji. Ko so se drugi moški učili kuhati na žaru ali metati bumerange ali karkoli že počno Avstralci, je Ritchie sedel doma in tiho gledal skozi okno. Morda to zveni nenavadno, a Ritchie je imel poseben razlog v mislih. Z ženo sta živela na vrhu vroče točke za samomore v Sydneyju. Ritchie pa si je zadal nalogo, da reši čimveč samomorilcev.

Od leta 1964 do 2012 je opazoval pečine in odšel dol, če je opazil koga v skrbeh in vprašal: "Vam lahko kako pomagam?" Tak pristop je dejansko deloval. Ko je Ritchie lani umrl, so mu priznali 164 rešenih življenj - priznanje, ki je ponavadi rezervirano za vojne veterane ali Supermana. To pa je najbrž miminum, nekateri pravijo, da jih je rešil še veliko več. Ritchiejeva odločnost in mirnost sta rešila stotine družin, ki bi izgubila svojega ljubljenega.

3. Življenjska prijatelja

Ni bolj ganljive zgodbe kot je o Johnu Ungerju in njegovem psu Schoepu. Okrog 19 let nazaj sta Unger in njegova takratna zaročenka posvojila Schoepa kot reševalnega psa. Dobro delo sta opravila; ko sta se razšla je Ungerja zaneslo v temačne vode. Po njegovih besedah je neke noči bil pripravljen storiti samomor, a ga je Schoep rešil. Ni povedal kako, a kar je pomembno je, da je psu dolgoval svoje življenje. Devet let kasneje mu je vrnil uslugo.

Leta 2012 je Schoep zbolel. Artritis se mu je nezadržno širil po telesu in zgledalo je, kot da je le vprašanje časa, kdaj ga bodo morali uspavati. Unger je naredil vse, kar je bilo v njegovih močeh, zapravil svojo borno plačo za sredstva proti bolečinam in ga celo nosil v jezero Superior vsak večer, kjer mu je pljuskajoča voda toliko omilila bolečine, da je lahko zaspal. Nekega dne je prosil fotografa, da v objektiv ujame, kar je mislil, da bodo Schoepovi zadnji trenutki. S težkim srcem je slike naložil na splet - in gledal kako je internet "eksplodiral".

Ljudje po svetu so bili tako ganjeni, da so lokalne veterinarske klinike zasuli z donacijami za zdravljenje Schoepa. S pomočjo terapije je paru bilo danih še nekaj skupaj preživetih mescev, ko sta že drugič smrti pokazala sredinca.

2. Tisoči pisali, da bi rešili fanta

Kruto dejstvo je, da se nekateri odločijo za samomor pri zelo nizki starosti. Letos je zgledalo, da bo Noah Brocklebank eden izmed njih. Pri starosti 12-ih let so ga v šoli nadlegovali in začel si je rezati zapestje. Nato pa je nekega dne na Instagram naložil fotografijo prerezanih zapestij in napisal: "Načrtovan dan samomora 8. februar 2013, moj rojstni dan".

Po tem so oblasti ukrepale in spravile Noaha v bolnišnico. Da bi prepričala sina, naj si ne vzame življenja, je njegova mati ustvarila Facebook stran za prijatelje in družino in jih vzpodbudila, da pišejo Noahu. Pustila je svoj domači naslov in spletno stran naredila javno.

To je kot, da bi prosil nasilneža, da te udari. Pričakovali bi, da se bodo ljudje znašali nad njim. A zgodilo se je ravno nasprotno. V enem tednu je tisoče ljudi ugasnilo računalnike, se usedlo in napisalo pismo dečku, katerega niso še nikoli videli. Do dne, ko naj bi se ubil, je Noah prejel 7.000 pisem, v katerih je pisalo kako super fant je. Včasih lahko tudi internet pripelje do dobrih strani.

1. Tihi heroji

Vse te zgodbe so bile o določenih ljudeh, o skupinah ljudi, ki so storile pravo stvar v najslabši situaciji. Ta ne bo. Ta bo o anonimnih, navadnih ljudeh - prijateljih in neznancih, zaradi katerih je vredno živeti.

Na nekem forumu so načeli temo, kaj počnejo samomorilci na zadnji dan. Nabralo se je veliko srce parajočih zgodb, kar ste jih kdaj prebrali.

Stotine ljudi, ki so skoraj storili samomor, je pisalo o zlorabi, stiski in srečanjem s smrtjo. Nekatere je težko brati, a vse imajo nekaj skupnega - ljudi. Prijatelji, ki so jim namenili svoj čas, družinski člani, ki so jim pomagali skozi najhujše trenutke depresije, neznanci, ki so stali poleg njih na mostovih in jim ponudili prevoz domov. Zgodbe o starših, sinovih, sestrah, materah, ki so prišli blizu, a so si premislili, ker so spoznali, da je nekje še vedno nekdo, ki jih ljubi. Vedno so ljudje, ki te bodo pogrešali, ko izgineš, ne glede na to v kako brezupnem položaju si. Vedno so ljudje, ki so pripravljeni pomagati, čeprav morda tisti trenutek ne zgleda tako. Branje o anonimnih ljudeh je verjetno najbolj ganljiv način, kako to ugotoviti.

Foto/vir: listverse.com

    Fotogalerija