https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

ŽOK Kema Puconci - Vztrajnost mladih deklet in dobro strokovno delo za napredek odbojke v tem kraju

Puconci, 15.10.2013  

V tokratni rubriki Pom Plus predstavljamo ženski odbojkarski klub Kema Puconci. Je klub s kratko tradicijo, a izjemnimi dosežki.

 


V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Ženska odbojka se je v Puconcih organizirano začela igrati proti koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja. Članska ekipa je nastopala pod okriljem domačega športnega društva in v posameznih obdobjih tudi v okviru kluba iz Murske Sobote.

Ustanovitev samostojnega društva in organiziranje ter tudi tekmovanje pod okriljem Odbojkarske zveze Slovenije sega v leto 1997. Takrat je bil namreč ustanovljen Ženski odbojkarski klub Puconci kot pravna oseba. Članska ekipa je vse do leta 2008 neprekinjeno nastopala v 3. državni ligi. Leta 2009 se je klub preselil v 2. ligo, kjer so dekleta domovala dve sezoni. Hitro je sledil preboj med najboljše ženske ekipe v državi.

Tretje leto zapored med elito odbojkarskih klubov v državi

Tako članice nastopajo od sezone 2010/2011 v prvi državni ligi. To je bil hkrati tudi največji tekmovalni uspeh kluba v vsej njegovi zgodovini. Ker je ženska odbojka najbolj množičen ženski ekipni šport v državi, je uspeh puconske ekipe doživel prvovrstno pozornost v slovenskem merilu. Letos tako dekleta tekmujejo tretje leto zapored v druščini najboljših slovenskih ekip.

Osvojitev prvega mesta v II. državni ligi leta 2011

Delo z mladimi ključnega pomena

Izjemen uspeh generacije puconskih članic je vzpodbuda in obveza prenesti ga na mlajše, ki bodo nosilke tega športa v bodoče. Vse obdobje od ustanovitve kluba skrbijo tudi za delo z mladimi selekcijami. Trenutno polega članske ekipe v klubu vadijo in nastopajo mlajše selekcije v petih starostnih skupinah: mini in mala odbojka, starejše deklice, kadetinje in mladinke.  Vse tudi tekmujejo v okviru Odbojkarske zveze Slovenije.

V klubu z igralkami vadijo štirje trenerji. Z najmlajšimi delata Nataša Vršič in Katja Koler, s starejšimi deklicami pa Sebastijan Lenarčič. Kadetinje vodi Danilo Varga, članice pa Bojan Novak. Klub goji športno vadbo izključno za dekleta, ki tekmujejo v državnih ligah. S svojo 16-letno tradicijo je klub utrdil prepoznavnost v slovenskem okolju, za svoje dosežke pa je lansko leto prejel Nagrado Občine Puconci.  Z veseljem ugotavljajo, da ima ženska odbojka svoje privržence tudi v lokalni skupnosti. Tako je uspehe odbojkaric potrdila tudi Športna zveza Občine Puconci, ki je v okviru akcije »Naj športnik« že večkrat podelila priznanje članicam kluba.

Ekipa male in mini odbojke 2013/2014 (FOTO: zokpuconci.com)

Klub pripravlja vsakoletno družabno srečanje

Klub ob zaključku koledarskega leta, posebej pa ob koncu tekmovalne sezone pripravi tradicionalno družabno srečanje, kjer se zberejo člani in simpatizerji kluba. Skupaj z odbojkaricami se opravi pregled doseženega ter zberejo nove ideje in pogledi na prihajajoče obdobje. Klub prireja tudi dvoranske turnirje z namenom pripravljalnih tekem, kakor tudi turnirje v odbojki na mivki. Vse pa je odvisno od pobud in interesa odbojkaric ter strokovnega vodstva.

Z rezultati izjemno zadovoljni

Z doseženimi tekmovalnimi rezultati v minuli sezoni so izjemno zadovoljni. Članska ekipa se je uvrstila v »modro skupino« med šest najboljših v državi in s tem v boj za najvišja mesta. Na koncu so odbojkarice zasedle šesto mesto. Tudi v pokalnem tekmovanju so prišle med osem v državi.

Cilj ponoviti lanske rezultate

V novi sezoni je tiha želja ponoviti lanske rezultate. Ta cilj pa nikakor ne bo enostavno doseči. Ekipo sta zapustili dve igralki in sicer Tamara Borko, ki je bila po točkah naša najboljša posameznica v pretekli sezoni in jo je letos v svoje vrste zvabil interligaš Calcit iz Kamnika, in Tea  Topolovec, ki je prenehala z aktivnim igranjem. Ekipi sta se pridružili dve Mateji in sicer Kadiš in Salaj iz odbojkarskega kluba Murska Sobota. Ekipa je sestavljena izključno z igralkami iz Pomurja, vodi pa jo že sedmo leto zapored domači strokovnjak Bojan Novak. V vodstvu zaupajo »domačemu« kadru in verjamejo, da bodo izpolnili visoke cilje v druščini najboljših slovenskih ekip.

Ekipa članic 2013/2014 (FOTO: zokpuconci.com)

Odslej v domači dvorani

Dodatno motivacijo jim daje pridobitev nove športne dvorane v Puconcih. S tem se bodo pogoji za delo bistveno izboljšali in tekme se bodo ponovno igrale v domačem kraju. Celotno prvoligaško obdobje so namreč kot domačini gostovali na Ekonomski šoli v Murski Soboti, ki je za ekipo predstavljala domačo dvorano. S pogoji v Murski Soboti so bili zelo zadovoljni, tudi z odnosom upravitelja dvorane. Kljub temu se veselijo, da bo klub dobil domovanje v novi domači športni dvorani, ki za nadaljnji razvoj ženske odbojke v kraju nudi izjemne možnosti.

Kljub volonterstvu  potrebna finančna sredstva

Vodstvo kluba dela povsem volontersko. Kljub temu se ne morejo izogniti prepotrebnim finančnim sredstvom za nemoteno vadbo in tekmovanje. Doseženi rezultati, tako od članic pa vse do najmlajših ekip, postavljajo pred klub vedno nove cilje, katerih se ne da uresničiti brez finančne pomoči. Pri tem jim pomaga lokalna skupnost, sponzorji in pokrovitelji, katerim ni vseeno, kakšen bo osebni razvoj mladih v naši skupnosti. Svojim zvestim pokroviteljem ter pristašem so hvaležni, da jim stojijo ob strani in pomagajo ohranjati to lepo športno igro v tem okolju, ob kateri lahko mlada dekleta izpopolnijo svojo osebnost.

Več kot polovico sredstev za delovanje uprava kluba zbere na prostem trgu. Zaradi vsesplošne slabe ekonomske situacije je sredstva vse težje pridobiti v takem obsegu, da zadostujejo za nemoteno delovanje. V ta namen vodstvo kluba vlaga velike napore in vse svoje sposobnosti.

V klubu namreč poleg članske ekipe tekmuje in vadi kar pet mlajših selekcij, ki so osnova za vzdrževanje vrhunske članske ekipe. Tudi za njih je potrebno poskrbeti v strokovnem in materialnem smislu. Naše mlajše selekcije se praviloma uvrščajo na sredino lestvic v svojih starostnih skupinah. Istočasno je potrebno poudariti, da je ženska odbojka v Sloveniji najštevilčnejši šport po številu prijavljenih ekip v tekmovanje OZS. Zaradi tega imajo dosežki deklet iz majhnega kraja iz Pomurja toliko večjo vrednost.

Trdo delo in veselje do tega športa ključ do dobrih rezultatov

Vztrajnost mladih deklet, dobro strokovno delo trenerjev in kar se da ustrezni materialni pogoji so pogoj za napredek in razvoj odbojke v kraju. Vsi deležniki v tej zgodbi so pomembni. Edino maksimalni prispevek vsakega od njih, lahko obrodi v dobrih tekmovalnih izidih tudi v bodoče. Dobri rezultati so plod dobrega in trdega treninga, motivacija za to pa prihaja iz dobre volje in veselja do tega športa. Upajo, da bodo pri tem uspešni ter da zadržijo prvoligaški status v ženski odbojki tudi v prihodnje.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.