https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Brigita Bavčar: Še danes vztrepetam ob sobotnem zavijanju sirene

Murska Sobota, 18.10.2013 ob 7:00  

Včeraj, 17. oktobra, smo praznovali spominski dan Mestne občine Murska Sobota. Do leta 1995 je bil to občinski praznik »velike« občine Murska Sobota, po odloku iz leta 1997 pa ta praznik obeležujemo kot spominski dan Mestne občine Murska Sobota. Na ta dan se spominjamo zgodovinskih dogodkov iz težkih časov v drugi svetovni vojni, ki smo jih Slovenci preživljali pod tujimi zavojevalci, ki so želeli potujčiti naš narod.

V Prekmurju so že leta 1941 v oktobru izgubili življenje prvi antifašistični borci. Pod streli okupatorja Štefan Kovač v Gančanih, z obešenjem soboškem gradu pa Štefan Cvetko in Ali Kardoš. Ponovno so v oktobru 1944 okupatorji začeli boj proti zavednim Prekmurcem in prav 17. oktobra napadli aktiviste OF v Murski Soboti, kjer je padel Juš Kramar, 21. oktobra pa umikajoča partizana Dane Šumenjak in Alojz Kosi na Vaneči. Po teh dogodkih se je začelo množično preganjanje zavednih Prekmurcev in Židov, ki so bili odpeljani v zapore in koncentracijska taborišča.

Prevelikokrat spregledamo sposobne posameznike, ki se trudijo za uvedbo sprememb na bolje

Slavnostna govornica, nekdanja podpredsednica izvršnega sveta skupščine občine Murska Sobota, Brigita Bavčar je v svojem govoru povedala povedala: "Namesto zadovoljstva ob pogledu na barvite gozdove nas pesti strah, kako bomo preživeli ob uvajanju novih davkov. Namesto tistega na luksuz, ki je viden v marinah polnih dragih plovil, z zidovi obdanimi tajkunov, plačujemo ceno nepovratnih kreditov zdaj vsi. Najvišje takoimenovani mali ljudje, o katerih je pisal največji prekmurski pisatelj Miško Kranjec. Razvojne agencije so razvile predvsem sebe. Letaki in brošure ter papirnati projekti, v katere so vložena evropska sredstva, nam ne prinašajo razvoja in največkrat tudi namenska sredstva niso tovrstno porabljena, saj poniknejo v tujih žepih. Za papir, ki pravijo, da prenese vse, pade preveč dreves. V gozdu jih prevelikokrat spregledamo. Tako kot sposobne posameznike, ki se trudijo za uvedbo sprememb na bolje, toda kot kaže se večina ljudi sprememb boji, oblastniki pa jih zavirajo, da jih ne bi ogrozile. Predsedniki strank postajajo filtri, ki izločajo vse, ki se jim zdijo nevarni že s tem, da razmišljajo po svoje. Nesposobni direktorji so svojčas tako dolgo onemogočali sposobne sodelavce, ki bi jih morali zamenjati na njihovih stolčkih, da so se raje umaknili in odšli. Zdaj odhajajo naši izobraženi otroci, v katere smo vlagali svoj zaslužek in s štipendijami, predvsem nadarjenim, tudi država proračunska sredstva. In to očitno nikogar ne skrbi dovolj, da bi pričeli biti plat zvona in se zavedati, kaj pomeni to za naš nadaljnji razvoj."

Še danes vztrepetam ob sobotnem zavijanju sirene

"Vesela sem, da naše mesto, tudi po naši zaslugi, ni doživelo usode obmejne Gornje Radgone, ki je bila ob osamosvojitveni vojni potegnila kratko, daljšo pa tisti, ki so se skrili na varno in so zdaj najglasnejši. Ne morejo pa preglasiti nizkega preleta letal jugoslovanske ljudske armade, ki je prebilo zvočni zid in pognalo strah v kosti. Še vedno vztrepetam ob vsakem sobotnem opoldniškem zavijanju sirene."

Za kulturni program sta poskrbela Pihalni orkester glasbene šole Murska Sobota in Aleksandra Pörš z recitalom.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.10.2013 ob 9:35 gost občan gost

      Nekatere stvari je govornica dobro povedala. To se nanaša tudi na našo občino. Štipendiramo, mladi doštudirajo, te pa jih pistimo, ka odidejo in to samo zato, ker se raznorazni direktorčki preveč udobno namestjo v svojih stolčkih in se majo za nedotakljive. Na žalost so še nesposobni, zato pa je tak kak je, še posebej v naši občini. Več kak pol zaposlenih je od drugod, prednjačijo Prlekija in Štajerska. Pitajte, kelko prekmurcov je tan zaposlenih. Občina je pri zaposlovanju mladih nej odigrala svoje vloge. Samo štipendije so nej zadosti, ka do mladi ostali in spreminjali na bolje, če jih te ne vejmo ponucati. Naj si vzemejo zgled po drugih občinah in vidijo, kako se temu streže, pa nekj trbej iti daleč, samo ozrejo se naj tej samooklicani veljaki okoli. Zato pa, vse bi jih trbelo zamenjati, volitve so blizu.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.10.2013 ob 11:15 gost gost

      točno tak, mi smo 100 let za leseno žlico ka se tiče zdravoga poslovno/gospodarskoga okolja. raznorazne samozvane razvojne agencije so v bistvi zaviralci razvoja nej pa napredka. odavanje megle in trošenje denarja keri bi nekomi drugomi prišo prav za razvoj lastne poslovne ideje in za ustvarjanje dodane vrednosti se porazgibij v raznih projektih za kerimi ne ostane nič in ide polovica denarja iz projekta za stroške raznih nesposobnih projeknih vodij, ostalo se pa razdeli med prijatele in tiste, ki so že 20 let pri ton koriti in ne pistijo nikoga drugoga zraven. poglente samo zadnji takšni vejči projekt keroga so s takšnin rompompomom predstavili , REJDNO DOBRO. ka je zdaj od toga? obečali so vse živo, za norca meli lidij, po tisti predstavitvi spomladi na radgonskon sejmi pa je ostala samo nekša brošura kera je sama sebi namen. to trbej raztirati, tej nesposobneže na rra mura pa raznih drugih podobnih agencijah/firmah. naj mi nešče pokaže en projekt keroga so napravili na rra mura in je po tiston ka so ga končali biu kakšen hasek od njega. raznih prospektov ne šten za uspeh.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.10.2013 ob 13:37 znan gost

      Točno tak, kriterij v prekmurje mora biti za zaposlovanje ta, ka si prekmurec. Službo dobiš, glede na naslof. Točno tak, prleke pa ostale štajerce pa vse stirati, ka o žabarih ne gučimo..

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.