https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Čentibi zaključili projekt Permakulturni inkubator

Čentiba, 18.10.2013 ob 9:06  

Včeraj je v Čentibi v Süču potekala zaključna predstavitev projekta Permakulturni inkubator.


Vodja projekta Simona Ferčak je povedala, da projekt izvaja Ekokultura Lendava, ki si kot neprofitna organizacija prizadeva za čim večji dialog človeka z naravo in človeka s človekom. Projekt se je izvajal skozi celo leto 2013 in na podlagi dosedanjih izkušenj so že izoblikovali ideje, ki jih želijo izpeljati v naslednjem letu.

Permakulturni inkubator je edinstven primer na območju Občine Lendava. Slednji omogoča, da se s principi takšnega ekološkega načina samooskrbe v kratkem času seznami večje število posameznikov. Obiskovalci dobijo vse potrebne informacije o izgradnji gredic, o načinu kako je potrebno pripraviti prst in kako morajo načrtovati sajenje rastlin ter s pomenom vključevanja samoniklih rastlin in živali v funkcionalnost vrta. Na vrtu so pridelali različne vrste zelenjave in nekaj kilogramov medu. Celoten projekt pa so nadgradili še z različnimi kulinaričnimi delavnicami, kjer so se udeleženci lahko naučili pripravljati različne jedi iz pridelkov, ki so bili pridelani na permakulturnem vrtu. Trenutno pa imajo preko izmenjave dva prostovoljca iz Romunije, ki skrbita za vrt in živali.

V projekt so bili vključeni tudi strokovnjaki. Načrt permakulturnega vrta je pripravila Tanja Borovšak, ki je strokovnjakinja za načrtovanje permakulturnih vrtov. Pripravili so tudi vodene oglede z znanim zeliščarjem Lovrom Vehovarjem in Jakobom Borovšakom.

Kot izvajalec projekta so si prizadevali izboljšati gospodarjenje z naravnimi viri ter v lokalnem okolju povečati okolju prijazne načine pridelava ob upoštevanju načel trajnostnega kmetovanja. V sklopu projekta so vzpostavili samooskrbni vrt po principu Permakulture, izvedli brezplačne strokovne ekskurzije in svetovanja ter skrbeli za obveščenost javnosti in promocijo projekta.

Zastavljene cilje projekta so celo presegli, saj je 1000 kvadratnih metrov velik vrt v tem času postal prepoznavna točka za pridobivanje novih znanj in veščin. V zadnjih dveh mesecih si je vrt ogledalo okrog tristo posameznikov, ki so s pomočjo vodenega ogleda spoznavali principe permakulture, se učili o značilnostih že pozabljenih rastlin in navsezadnje vključevanju živali v samooskrbni vrt.

Projektni partner je tudi Turizem Lendava d.o.o., ki ga je zastopal Aleksander Varga. Slednji je povedal, da vidi velik potencial pri vzpostavitvi novih, inovativnih in ekološko usmerjenih turističnih produktov. Permakulturni inkubator predstavlja odlično destinacijo za skupine turistov, ki se zanimajo za ekološko pridelano hrano, biotsko pestrost, svetovanje o vzpostavitvi lastnega permakulturnega vrta in za razne eko delavnice v naravi.

Projekt je v višini okrog 7 tisoč evrov sofinanciran iz programa LEADER – LAS pri dobrih ljudeh.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija