https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Najpogostejši vzrok za zapuščanje domov za starejše je finančna stiska svojcev

24.10.2013 ob 7:00  

Kriza je udarila na vseh področjih, posredno in neposredno tudi na starejše, ki prebivajo v domovih za starejše. Neposredno zaradi spremembe zakonodaje na področju socialnih prejemkov, posredno pa zaradi vse večje finančne stiske svojcev, ki v večini primerov plačujejo oskrbo. Kakšno je stanje pri njih, smo povprašali direktorje treh pomurskih domov za starejše.

Zoran Hoblaj, univ.dipl.prav., direktor Doma starejših Rakičan

Opažate zadnja leta kaj več izpisov oskrbovancev iz Vaših domov v Rakičanu in Murski Soboti kot običajno? Kaj so glavni razlogi izpisov?

V zadnjem letu in pol se opažajo odhodi iz domov za starejše, zaradi finančnih stisk, predvsem zaradi tega, ker so sorodniki (otroci, vnuki,…) starostnikov izgubili službe in morajo sedaj starejši plačevati obveznosti, ki jih njihovi bližnji ne zmorejo več, kakor tudi zaradi spremembe zakonodaje na področju socialnih prejemkov. Realne podatke je težko posredovati, ker starejši velikokrat ne povedo, zakaj gredo domov oz. pomeni za njih priznanje finančne stiske neprijetno zadevo.

V teh kriznih časih so ljudje previdni, ne gre toliko za njihovo finančno situacijo, kajti, če starostnik ne zmore plačevati obveznosti, določa zakonodaja, da morajo plačevati domsko oskrbo sorodniki, v kolikor pa le ti ne bi zmogli je plačnik na podlagi odločbe CSD lokalna skupnost. Bolj gre za krizo v družinah in brezposelnost, tako, da ljudje čakajo do konca in namestijo starostnike v domovih ko je to res nujno.

Se je povpraševanje v Vaših domovih kaj povečalo/zmanjšalo?

Povpraševanje v domovih je manjše kot v prejšnjih letih, tako, da ni več dolgih čakalnih vrst, ampak se kapacitete polnijo sproti. 

Kako prilagajate cene spremembam zakonodaje glede pokojnin/varstvenih dodatkov? Kakšna je najnižja in kakšna je najvišja mesečna cena storitev na osebo?

Cene v domovih niso odvisne od višine pokojnin oz. varstvenih dodatkov, ampak jo določajo stroški obratovanja posameznega doma, od amortizacije, stroškov dela, materiala, obratovanja itn., cena se določa po metodologiji in jo mora potrditi tudi pristojno ministrstvo. Dom starejših Rakičan sodi med domove z najnižjo ceno, cena je odvisna tudi od namestitve v sobah (eno ali več posteljne, z balkonom ali brez,…), ter od oskrbe ki se določi stanovalcu glede na njegove potrebe. Tako se začne cena za dvoposteljno sobo v matični enoti Rakičan od 16,93 EUR na dan, pri oskrbi I (poznamo pa 4 stopnje oskrbe), najvišja cena v primerljivi dvoposteljni sobi v matični enoti, pa je določena za oskrbo IV in znaša 27,83 EUR.

Bi radi še kaj dodali?

Za konec bi rad dodal, da je vzrok težav v domovih za starejše tudi vsakoletno zmanjševanje denarja za plačevanje zdravstvenih storitev, ki jih izvajamo, saj nam zdravstvena zavarovalnica vsako leto zmanjšuje plačila za izvajanje teh storitev, ki pa jih v domovih moramo izvajati. Ti stroški ne pokrivajo več niti stroškov zdravstvenega kadra, da o materialnih stroških niti ne govorimo. Domovi tako že nekaj let poslujemo pod zelo oteženimi pogoji. Eden glavnih vzrokov za težave pri plačevanju storitev uporabnikov pa je ta, da nimamo sprejete zakonodaje za zavarovanje za dolgotrajno nego in oskrbo (kot je to praksa v tujini), ki bi stanovalce razbremenila pri plačevanju storitev v domovih.

Kljub temu uspevamo v Domu starejših Rakičan poslovati stabilno, v zadnjih letih nismo dvigovali cen v višini, kot bi jo lahko glede na rast življenjskih stroškov, prav zaradi tega, da bomo lahko omogočili starostnikom lažji dostop do namestitve v našem domu.

Mateja Hauser, direktorica Doma starejših Radenci

Opažate zadnja leta kaj več izpisov oskrbovancev iz Vaših domov v Rakičanu in Murski Soboti kot običajno? Kaj so glavni razlogi izpisov?

V letu 2012 nas je zaradi realne ali percipirane finančne stiske zapustilo 6 stanovalcev. Večinoma so bili v finančni stiski svojci. V letu 2013 odhodov zaradi finančnih razlogov ni bilo.

Menimo, da je pisanje medijev o zadevi prenapihnjeno. Ves čas se Domove starejših prikazuje kot glavne krivce za finančno stisko starejših. Nisem še videla, da bi kdo zapisal, kaj vse stanovalec dobi za 24 Eur, kolikor stane oskrba I v konfortni dvoposteljni sobi v Dosor-ju. Dnevno parkiranje v Lj vas stane bistveno več. Za varstvo hišnega ljubljenčka v »hotelu« plačate 20 Eur/pd… Začnimo torej govoriti tudi o »value for money«, s čimer mislimo, da 24 urna prisotnost in skrb za stanovalca, zdravstvena  nega, 5 obrokov dnevno, pranje, čiščenje, elektrika, ogrevanje… pač nekaj stane in da smo v veliki finančni stiski tudi DSO, ki moramo celoten »penzion« tudi izvesti. Da ne govorimo o vseh zakonskih predpisih in inšpekcijskih nadzorih, regulacijah…

Se je povpraševanje v Vaših domovih kaj povečalo/zmanjšalo?

Ne. Se pa manjša zasedenost zaradi predimenzioniranja domskih kapacitet v regiji ter oblikovanja oddelkov podaljšanega bolnišničnega zdravljenja v splošnih bolnišnicah. Kar nekaj let smo se (vsaj v Pomurju) šli projekt »dom za stare v vsako pomursko vas«. Dosor je od začetka delovanja prisiljen v intenzivno delo na terenu, promocijo, iskanje tržnih niš …nikoli nismo bili zasedeni »sami sebe«. Poleg tega smo edini dom v Pomurju, ki mora kar 46 mest od 178 opravljati brez koncesije!

Kako prilagajate cene spremembam zakonodaje glede pokojnin/varstvenih dodatkov?

Cene smo nazadnje povišali v 2012- cca 2% (v 2013 ne, čeprav bi jih po metodologiji izračuna cen lahko za cca 2%). Zmanjšanje povračil za nego s strani ZZZS za 7%,dodatni stroški zaradi DDV-ja, dvige cen komunalnih storitev …in še marsikaj …smo kompenzirali znotraj sistema.

Varstveni dodatek je večina naših stanovalce z novo zakonodajo (2012) izgubilo. Dodatek za pomoč za postrežbo pa je, če stanovalec biva v domu, namenjen plačilu oskrbe. Do dodatka za pom. In postrežbo so upravičeni stanovalci, ki rabijo največ tuje pomoči.

Kakšna je najnižja in kakšna je najvišja cena storitev na mesec na osebo?

Cene se gibljejo me 24,90 in 38,6 Eur /pc/pd, odvisno od pomoči, ki jo stanovalec potrebuje. Menim da je številka preveč suhoparen podatek, ampak , kot že omenjeno v 1. Odgovoru, je pomembno kaj stanovalec za ta denar dobi. Dosor je eden izmed redkih domov, kjer ni doplačil za vsako malenkost (dietna prehrana,  prinašanje hrane v sobo, prinašanje napitkov, odziv na klicno napravo, kopanje več kot 1x tedensko…

Bi radi še kaj dodali?

Pišite o tem , da je ljudem v domovih tudi lepo, da se zanje lepo skrbi (kar doma ne bili vedno tako…), pišite o stereotipih, ki obremenjujejo starost,predstavljate stanovalce domov, ki so v svojem aktivnem življenju marsikaj doprinesli družbi, pišite o dogodkih v domovih…skratka kaj pozitivnega in ne vedno ene in iste »lajne«. Najprej kako je mest premalo (pa že dolgo ne drži) , potem kako smo »dragi« in kako so vsi samo ubogi. Seveda je potrebno opozoriti na probleme, a s svojim poslanstvom vplivanja na mnenje javnosti poskušajte integrirati starost v družbo tudi s pozitivnim pisanjem.

Franc Špilak, direktor Doma starejših Lendava

Opažate zadnja leta kaj več izpisov oskrbovancev iz Vaših domov v Rakičanu in Murski Soboti kot običajno? Kaj so glavni razlogi izpisov?

Glede tega, da bi v zadnjem času opažali več odhodov iz našega doma, ne bi mogel rečti. V letošnjem letu je iz našega doma odšla ena stanovalka, za katero so  sorodniki povedali, da so se za to odločili, ker bodo našli cenejšo rešitev. Drugih odhodov, razen začasnih namestitev, ki so bili že kot taki opredeljeni ob sprejemu, zaradi odsotnosti svojcev, v letošnjem letu nismo imeli. Kakor v ostalih domovih Pomurja, tudi pri nas opažamo upad števila vlog za sprejem, kar pa razumemo kot posledico gospodarske krize. Zanimanje za domsko oskrbo še vedno obstaja v enakem obsegu kot je bilo to pred leti, vendar pa velikokrat ostane le pri zbiranju informacij o višini oskrbnih stroškov. To pomeni, da potrebe so, vendar pa starejši velikokrat nimajo dovolj lastnih sredstev, svojci pa zaradi nezaposlenosti ali nizkih dohodkov ne morejo pokriti razlike do polne cene oskrbnih stroškov, saj bi s tem bil znatno ogrožen njihov življenjski standard.

Kako prilagajate cene spremembam zakonodaje glede pokojnin/varstvenih dodatkov?

V našem domu skušamo biti čim bolj racionalni, vendar pa nekaterih stroškov enostavno ne moreš znižati. Plača predstavlja več kot 60 odstotkov odhodkov, cene živil so se v zadnjih dveh letih povišale za povprečno 18 odstotkov, dodaten strošek predstavlja tudi zvišanje DDV-ja. Če želimo ohraniti kvaliteto bivanja vsaj na sedanjem nivoju je potrebno zgradbo vzdrževati, je pa tudi res, da si prizadevamo vsako leto našim storitvam kvaliteto dvigniti. Za vlaganja in vzdrževanje ostaja vedno manj denarja, se pa zavedamo materialnega položaja naših stanovalcev in zaradi tega že od leta 2011 nismo dvigovali cen oskrbnih stroškov.

Kakšna je najnižja in kakšna je najvišja cena storitev na mesec na osebo?

Cena osnovne oskrbe v dvoposteljni sobi v Domu starejših Lendava znaša 16,85 EUR, najvišja cena v dvoposteljni sobi je v gospodinjski skupnosti v nadstandardni sobi za stanovalca, ki rabi oskrbo IV in znaša 29,29 EUR.

Bi radi še kaj dodali?

Kljub gospodarski krizi, ki vse bolj otežuje življenje tako stanovalcem, kakor tudi zaposlenim, se  v Domu starejših Lendava trudimi stanovalcem nuditi toplino, razumevanje, pomoč pri opravilih, ki jih sami ne zmorejo ter jim nudimo pomoč pri vključevanju v domsko življenje. Pomagamo jim pri sklepanju prijateljskih vezi z vključitvijo v aktivnosti v domu, predvsem pa da po prihodu v naš dom ohranijo prijateljske vezi s pomembnimi osebami v domačem okolju.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.10.2013 ob 10:47 smrkci gost

      Če bi mi brezposelni,ki nas je nekje dvestotisoč imelo delo,nebi bilo problema za te uboge ljudi.Če bi v državi imeli pametnega politika,to nebi bil problem, ampak v naši državi vsi politiki kradejo,kot srake in nemoreš pričakovati izboljšav.To dobro vemo vsi,če ni dela za delavce potem ni denarja v bankah in če nebi naša država imela največje tajkune na svetu bi mi bili druga švica, ali nažalost to nikoli nebomo.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.10.2013 ob 16:11 Joe gost

      Za starejšega oskrbovanca hočejo od 600€ in več to pomeni: -slaba oskrba -slaba hrana -pošiljanje oskrbovancev k svojcem, da se okopajo in najejo -svojci jim kupijo priboljške, copate, obleko, itd. KAM GRE DENAR POTEMTAKEM:VSI KRADIMO KJER SE LE DA.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.