https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Tudi Muc za spremembo sestave Sveta romske skupnosti

24.10.2013 ob 10:00  

Na razpravi o spremembah in dopolnitvah zakona o romski skupnosti je največ prahu tudi tokrat dvignila sestava Sveta romske skupnosti. Horvat Muc pa opozarja na napačno razumevanje njegovih predlogov.


22. oktobra je Urad za narodnosti pripravil Javno razpravo o spremembi Zakona o romski skupnosti v Sloveniji, ki je bil sprejet leta 2007, kjer je svoja stališča in predloge predstavil tudi Jožek Horvat Muc. Kot nas je opozoril Horvat Muc, pa zaradi pomanjkanja časa niso mogli predstaviti celotnih predlogov, zaradi česar so se v nekaterih drugih medijih pojavila napačna tolmačenja njegovih predlogov. Medijem je zato posredoval svoj celotni predlog sprememb, mi pa navajamo le nekatere.

Tudi Muc za spremembo sestave Sveta romske skupnosti

Kot smo lahko brali v Delu, navajajo, da Horvat Muc nasprotuje spremembi 10. člena zakona o Romih, ki jo zahtevajo v Forumu romskih svetnikov: po sedanjem zakonu ima Horvat Mucova ZRS v 21-članskem Svetu romske skupnosti 14 svojih članov, le sedem pa je neposredno izvoljenih na volitvah.

Vnedar pa je Horvat Muc v svojem predlogu sprememb, ki nam ga je posredoval, navedel tudi potrebo po spremembi 10. člena zakona, ki opredeljuje sestavo Sveta romske skupnosti. Spremembe so po njegovem mnenju potrebne predvsem zaradi sedanje organiziranosti romske skupnosti in številnih novih romskih zvez in društev, saj je ob nastajanju trenutno veljavnega zakona v Sloveniji obstajala le Zveza Romov Slovenije, ki je združevala 23 romskih društev in 19 romskih svetnikov v občinskih svetih. Danes deluje okrog 50 romskih društev in organizacij v Sloveniji. Zaradi tega je po Mucovem mnenju potrebno pripraviti novo sestavo Sveta, a se zaveda, da bo to težko, saj bo med romskimi organizacijami težko doseči dogovor in sporazum.

Sam v posredovanem gradivu predlaga naslednjo sestavo Sveta: Svet naj sestavlja enaindvajset članov, od tega deset predstavnikov Zveze Romov Slovenije, dva predstavnika Zveze Romov za Dolenjsko, dva predstavnika Zveze Romske skupnosti Umbrella – dežnik, en predstavnik Zveze društev Sintov iz Gorenjske in šest predstavnikov romskih skupnosti v svetih samoupravnih lokalnih skupnosti.

Kot še dodaja, pa je potrebno razmisliti tudi o izvolitvi predsednika Sveta z 2/3 večino, kar se je doslej pokazalo za težavno, in namesto tega predlaga izvolitev z navadno večino.

Romski svetniki še v šest občin

Horvat Muc ob tem, da želi izboljšanje že izvajanih ukrepov na področju bivalnih razmer, izobraževanja, zaposlenosti, zdravstvenega varstva, kulturne in informativne dejavnosti, sprejemanja v družbo, pričakuje tudi, da se zakon o lokalni samoupravi v 39. členu dopolni tako, da bi v občinskih svetih imeli svoje predstavnike tudi Romi v Brežicah, Ribnici, Škocjanu, Mariboru, Velenju in Ljubljani, ter da se sistemsko uredi financiranje romske skupnosti po zgledu madžarske in italijanske manjšine.

Potreba po romskem predstavniku tudi v Državnem zboru?

Je pa Horvat ob tem predlogu opozoril tudi na potrebo po tem, da Romi v prihodnosti dobijo tudi svojega poslanca v Državnem zboru. Sedaj so Romi s svojimi svetniki zastopani v občinskem svetu 20 občin, a je to po njegovem mnenju premalo za zastopanost Romov na državni ravni.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.10.2013 ob 10:12 poslanec gost

      V državnem zboru je definitivno že preveč ciganov, ka bi ešče te manjake cuj priklopili

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.10.2013 ob 10:58 smrkci gost

      Kaj imajo naši politiki in cigani skupnega?Vsi so kradljivci,hinavci in špotljivci, ali pa hipohonderi.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.10.2013 ob 11:33 Marija , Toni, Doroteja, Valerija gost

      Vsi ki smo bili na torkovem dogotku v Ljubljani , vemo , da je to nekorektno poročanje

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.10.2013 ob 11:55 CIGAN = ROM gost

      Muc nej bo tiho . On samo med nami dela zgago . Moremo si drijguga zvoliti . Muc ma že vsega zadosta .

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.10.2013 ob 12:13 Gost gost

      Pozabili ste napijsati gospod magister!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.10.2013 ob 13:55 mery gost

      Tisti,ki beremo časopise, predvsem pa Delo ,vemo, da je v mnogih primerih ne samo kadar gre za vas rome ampak tudi za druge teme novinar Bojan Rajšek pisal nekorektno,izmišljeno in enostransko. Naj vas informiram, da je imenovani novinar večkrat bil obravnavan na častnem sodišču društva novinarjev Slovenije. Pritožbo proti njemu pa je tudi večkrat posredoval Varuh človekovih pravic.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.10.2013 ob 17:49 ABIZJANKA gost

      VSAKI ZAME TAM KJE LAHKO JOZE MUC JE ZAMENE CLOVEK...

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.10.2013 ob 20:45 m.s gost

      ABIZJANKA ---seveda je človik nigdi ne vijdin ka bi štoj napijsal ka magister MUC nej človik .Tebe je neka napadnolo pa si zmeden-a se ti ne zdij ?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      24.10.2013 ob 20:47 karči gost

      Toga Muca je že njegove sorte narod sit .

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      24.10.2013 ob 23:15 lol gost

      če sedij v parlamenti italijanska narodnost, mađarska narodnost te lejko tudi romska in hrvaška narodnost. aLI NAJ SEDIJO VSI TAN TAN ALI PA VSE STIRAJO DELAT.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      24.10.2013 ob 23:39 gost gost

      stirati jih delat. ka majo v slovenskon parlamenti odloučati nekše tuje narodnostne skupnosti. kelkokrat se zgodi ka je nekše glasovanje odvisno od toga kak ta se oviva manjšinskiva poslanca odloučila. ka ma nekša manjšinska narodna skupnost odloučati o večini. marš vsi delat

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      25.10.2013 ob 9:16 mery gost

      Azbijanka, Karči. Dajta se malo pomirita. Pustita se na realna tla.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      25.10.2013 ob 10:10 karči gost

      što ti pa telko minosov natroso ? ne pijši neka ka nemaš pojma

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      25.10.2013 ob 12:05 PANČI IZ DEKLEŽOVJE gost

      TAK JE ! Delat je spraviti ! Če pa nedo delali tak kak trbej , te pa futaš pa adijo za SIBIRIJO ;tam se ne pijta kdo ,zakaj,kako in kakšne pravice imaš ? Oni so manjšijna , kje ? Pri deli ! Gda se pa podpora tala , te je pa okoli trgovin vse čarno ! Pa dece , kak vragov !

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      25.10.2013 ob 12:06 lauraas gost

      Prva briga so velecenjeni in nadvse vredni romi, pa komaj potem kriza v državi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      25.10.2013 ob 16:01 joe gost

      Pomale do v parlamenti vsi samo slovenci nej,saj vsi majo že vekše pravice,mijn šče samo davkem lejko plačujemo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      16.11.2013 ob 11:38 cigan gost

      vsi imamo enake pravice v toj prokletoj državi, pa rejsan zakoj mi cigani nebi imeli enog človeka v parlamenti ., ka vsi se bojite ka bi cigen ovado kak ovi tan lepo vkradnejo, vile in jahte kupujejo , marsikaj se tan dogaja od leta 1991 do zdaj so vsi krali zato nam pa naša lepa slovenija se potapla, naj ti lopovi vrnejo ka so spokradnoli pa de slovenija imela še rezervo za 30 let.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      16.11.2013 ob 12:44 vinko megla gost

      Ja resan vsi mamo enake pravice samo eni majo statos ciganščeka in so zaščiteni @cigan tako je to kradnete ke ščete in kaj ščete in nišče vam nikaj nemre če bi se to dogajalo časa GOSPODA TITOJAešče knes den nebi bilij plodni ker takrat so ciganam jajca vkrej rezali in se nebi razmnoževali ko štakori ehče deco so iz blekov rezali zdaj ste pa ko mali bogovje vred z tejmi lopovimi poslanci oj da sem jez glava te države kamenje bi jedli ciganščeki .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      18.11.2013 ob 10:59 cigan gost

      vinko megla ,moren ti iskreno napisati ,ka pišeš nekšne bedarije, nam ciganomje že zadosti to laganjev parlamenti vsi poslanci lažejo vse povprek kak sami sebe tak nas pa vas,mi cigani mo pa meli tudi enoga maloga poslanca v zbori pa če se obrneš na glavo pa to v kratkon

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.