https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Po uspešno izvedenem projektu Roma Caravan v Kamencih že z novimi načrti

Kamenci, 25.10.2013 ob 7:00  

V romskem naselju Kamenci je včeraj potekala zaključna predstavitev projekta Roma Caravan, s katerim so krepili kulturno identiteto in razvijali potenciale slovenskih in madžarskih Romov.


Ustvarili turistično prepoznaven produkt

Najodmevnejši del tega projekta je bila izgradnja romskega konjeniškega centra v Kamencih, ki je prvi tovrstni center v Sloveniji in ki ima po besedah župana Občine Črenšovci Antona Törnarja poleg prave podobe tudi pravo vsebino. Kot je povedal, so želeli s projektom ustvariti prepoznaven turistični produkt, kar jim je s samo izgradnjo konjeniškega centra, z nakupom kočije in čerge ter storitvami, ki jih ponujajo v okviru centra, tudi uspelo. Turistom, ki obiskujejo pokrajino ob Muri in tudi okoliškim prebivalcem v Kamencih tako v Kamencih ponujajo tudi vožje s konjsko vprego po skorajda celotnem območju Prekmurja.

V Kamencih so veseli vsakega obiskovalca

Kot je povedal poglavar Kamencev Ludvik Levačič, je konjeniški center velika pridobitev za naselje, saj je povezal tako prebivalce naselja kot tudi okoliške ljudi. Kot je povedal, so v Kamencih veseli vsakega obiskovalca, pa naj pride z namenom obiska konjeniškega centra ali pa le z željo po druženju ob romski glasbi in plesu. Ob tem je izpostavil tudi pomen dobrega sodelavanja z Občino Črenšovci, saj brez posluha občine izvajanje tovrstnih projektov ne bi bilo možno.

Z mislimi že naprej

Idejni vodja projekta Agata Sardelić je povzela tudi ostale dejavnosti, ki so se izvajale v okviru projekta, med drugim tudi uspešno izpeljano mednarodno konferenco, ki se je odvijala v Kamencih, mednarodno forma vivo, katere rezultati so na ogled v zeliščnem gaju Kamencev, razstave in druge dejavnosti, ki so se izvajale v Sloveniji.

Kot je poudarila, pa se dejavnosti po koncu omenjenega projekta v Kamencih nadaljujejo, saj že imajo načrte za prihodnost. Poleg promoviranja konjeniškega centra bodo že v prihodnjih tednih predstavljali Kamence kot model odlične prakse po Evropi, delajo pa že na projektu »Kamenci z okusom«, v katerega bo vključena predvsem ženska populacija naselja in ki bo zajemal tako romsko kulinariko kot tudi romski modni okus.

Uspešno izvedene tudi aktivnosti madžarskih Romov

Poleg aktivnosti, ki so se izvajale v Sloveniji, pa so bili dejavni tudi na madžarski strani. Kot je povedala Ildika Gerczei, so bile tudi tam izvedene številne dejavnosti. Izvedli so likovno kolonijo za romske otroke in organizirali številne delavnice za ohranjanje romske kulture in izročila. Izvedene so bile rokodelske, rezbarske, pletarske kolonije, grafična delavnica ter romski ples in glasba. Opravljenega je bilo tudi mnogo teoretičnega dela, na osnovi katerega pripravljajo zbornik, in raziskav, s katerimi so preverili možnosti za vzpostavitev socialnega podjetništva med romsko populacijo na Madžarskem.

Celotna vrednost projekta, ki ga je izvajalo pet partnerjev, je znašala 659 tisoč evrov, od katerih je bil znotraj posamezne aktivnosti 85-odstotni sofinancerski delež evropskih sredstev, 10 odstotkov je prispevala država, pet odstotkov pa so morali za svojo aktivnost zagotoviti sami partnerji projekta.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.10.2013 ob 8:19 jež gost

      Gnes den je najbokše biti cigan.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.10.2013 ob 23:04 soboški gost

      včerajšnji den je nakazo ka lejkočakamo v bližnji preteklosti Svinčeno tableto u čelo

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.10.2013 ob 8:31 lauraas gost

      Naj povejo koliko podpor gre za rome, številke so vrtoglave.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.10.2013 ob 9:55 haha gost

      Lauraas število podpor za rome se vsako leto zmanjšujejo ker jih vsako leto gre vse več delat v sosednji Avstriji,kar je seveda pohvalno.Vendar pa nažalost se zdaj dogaja da je vse več neromov odvisnih od socialne podpore.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.10.2013 ob 15:11 Ziba gost

      Vsem tistim ki ste polni predsodkov, predlagam, da vsaj enkrat obiščete romsko naselje Kamenci in vidite, kaj vse so ti ljudje naredili sami zase - seveda ob pomoči občine in Evropske unije. Namesto da jim zavidate, bi se potrudili in pripravili projekte tudi sami. Najlažje je vedno kritizirati "drugačne". Pa lep dan vsem.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.10.2013 ob 16:53 gost gost

      gda do s svojin poštenin delon nekaj napravili te se lejko hvalijo. dokler jin pa vse zrihtajo raznorazni vodje projektov kateri so poleg punijo žepe, denar pa da naša država in EU so pa naj tiho. te kamence so porihtali drugi, cigani so tan samo statisti. če bi oni to sami napravili bi bilo drugo, zdaj se pa z njimi hvalijo drugi. ova sardeličova ali ka je že ka je nonstop po murskon vali s tistih đoklavin glason je redno patetična glede teh stvari pa glede lastnih hval pa poveličevanja coganov. niti en cigan je nej za te kamence s prston migno, tan so samo zaradi toga ka so jin za to plačali ka dovolijo izvajanje teh raznih brezveznih projektov. če bi jin nej plačali bi sardeličova s svojo klapo že zdavnja letela iz kamencev. gda ta se eu in državna pipi zaprli te tudi cignai v kamencaj obrnili ploščo pa jih več nede zanimalo ka jin ma ta patetitčna sardelička tan glumiti.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.10.2013 ob 1:02 šinjek gost

      ziba --- ka vse so naredijli nej ? ne komentiraš pa z čigavo pomočjo predvsem pa čigavim denarjem .ne mejšaj hruške z jabolki .boljše ka ne pišeš nič ker nemaš pojma

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.10.2013 ob 9:24 Ziba gost

      Mislim, da nisem jaz tista, ki nima pojma. Ampak prepričanih se tako ne da prepričati, torej ne bom niti poskušala.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.