https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Martjancih so se učili lobiranja

Martjanci, 25.10.2013 ob 11:00  

Včeraj je LRF za Pomurje v okviru Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Pomurja organiziralo brezplačno delavnico ABC lobiranja, ki je potekala v Bistri hiši Martjanci.

 

Na delavnici ABC lobiranja je 14 udeležencev osvojilo temeljna znanja o tem, kako vplivati na ljudi, ki lahko sprejmejo ključne odločitve za delo vaše organizacije, ne glede na to, ali pomagate invalidom, promovirate kulturo, varujete okolje ali karkoli drugega. Na delavnici so predstavili postopke, po katerih poteka spreminjanje predpisov v Sloveniji ter temeljna pravila pisanja sprememb predpisov in ključne veščine argumentiranja, s katerimi lahko dosežete delovanje za »vašo stvar«. Ker dober lobist težko kaj opravi brez široke in razvejane socialne mreže, so na delavnica predstavili tudi načine, kako jo izgraditi. 

Lobiranje je nejavni stik lobista z državnimi organi z namenom vplivanja na sprejem predpisov in drugih splošnih aktov za interesno organizacijo. To je organizacija, v imenu in na račun katere lobist opravlja dejavnost lobiranja. Lobiranje pa ni vplivanje na področju, ki se neposredno nanaša na sistemska vprašanja krepitve pravne države, demokracije in varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Na delavnici sta predavala vodja pravne službe CNVOS Matej Verbajs in sodelavec zagovorniške enote CNVOS Boštjan Ploštajner. Verbajs je strokovnjak s področja nomotehnike in normativne dejavnosti, ki je sodeloval pri pripravi mnogih predlogov predpisov, novel predpisov in zakonskih iniciativah v korist nevladnih organizacij. Nevladnim organizacijam že deset let svetuje in jih zastopa na različnih pravnih področjih ter zanje izvaja predavanja in delavnice. Na delavnici je predstavil postopek sprejemanja zakonov, osnove pisanja predpisov in zakonske omejitve lobiranja.

Ploštajner pa je bil na funkcijah sekretarja poslanske skupine v Državnem zboru in vodje kabineta predsednika Državnega zbora kot lobiranec dolga leta v neposrednem stiku z lobisti. Predvsem se je srečeval s predstavniki različnih interesnih skupin, ki so želeli vplivati na oblikovanje in sprejem zakonov. Neposredno je sodeloval pri samem postopku priprave predpisov in njihove predstavitve v Državnem zboru. Na delavnici so tako iz prve roke izvedeli, kako pripraviti strategijo lobiranja, katere so prave metode za uspešno lobiranje in s kakšnimi argumenti in pristopi bodo lahko lažje dosegli svoje cilje pri odločevalcih.

 Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.