https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FRiSK: Dobra igra te mora zadovoljiti in potešiti

Murska Sobota, 25.10.2013 ob 14:59  

Prvi dan FRiSKa je ponudil veliko informacij o varnosti na spletu, o dobrih igrah, nastajanju mobilniških iger in o Pomurju, kot deželi inovacij in znanja. Ob 18.00 se v prostorih OŠ I pričenja še lan party, ki bo potekal vse do jutri.

Nevarni niso računalniki, nevarni smo ljudje

Na uvodnem predavanju je Domen Božeglav s Centra za varnejši internet SAFE.SI bo opozoril na vsakdanje težave spletnega življenja. Oktober, mesec kibervarnosti v teh dneh po vsej Evropi opozarja na vdore, pasti, spletne goljufe, krajo identitete in okužbe. Ravno o tem je govoril Božeglav in opozoril, na razne pasti, ki prežijo na nič slutečega državljana, ko brska po svetovnem spletu. Spletni goljufi so vse bolj napredni in vas lahko stanejo veliko denarja in živcev, če jim dovolite v svoj računalnik. Največkrat ne vede, velikokrat pa se da goljufijo prepoznati še preden nam postane nevarna. Predvsem je treba uporabljati požarni zid, posodabljati programsko opremo in antivirusni program in seveda uporabljati zdravo logiko, saj lahko kar nekaj goljufij prepoznamo, če le dobro pogledamo spletno stran ali elektronsko pošto.

Opozoril je tudi na objavljanje informacij prek družbenih omrežij, kot je Facebook. Preveč osebnih informacij lahko drugi zlorabijo za krajo identitete, pred objavo kakršnekoli informacije pa moramo dvakrat premisliti, saj lahko ta nosi negativne posledice v prihodnosti.

Dobra igra je s svojo zasvojljivostjo lahko tudi slaba, saj nam lahko uniči družabno življenje

Ob desetih se je FRiSK uradno nadaljeval z otvoritvijo in dvosmernim predavanjem, katerega so vodili kar gostje sami, saj moderatorju ni uspelo priti na dogodek. Na odru so bili Žiga Hajduković (Dawn of Play), Boštjan Luksa (3fs), Tomaž Kotnik (ZAKI) in Primož Vovk (neodvisni razvijalec), vsi razvijalci iger. Debata med gosti in publiko je tekla o tem, kaj so dobre igre. Primož Vovk: "Dobra igra je ta v katero se vživim, da ima lep ambient in glasbo." Boštjan Luksa: "Dobra igra je taka, ki mi omogoča to, česar mi življenje ne more." Tomaž Kotnik: "Kot kozarec dobrega piva, dober film, večeren sprehod v naravi. Da te sprosti in te zadovolji. V osnovi te mora zadovoljit, moraš biti potešen." Žiga Hadjukovič: "Meni so dobre igre predvsem miselne igre, ki mi dajejo nek izziv, zabavo in zadovoljstvo."

Redki razvijalci iger se prebijejo pod žaromete

Gostje so v nadaljevanju govorili o nastanku mobilniške igre in o njeni prodaji. Mladi so imeli priložnosti spoznati zakulisje za nastankom igre. Od ideje, koncepta, do prototipa in testiranja ter marketinga in prodaje. Originalnih idej skorajda ni več in so zelo redke. Večinoma tako ostane kopiranje že preverjenih konceptov in njih izboljšava. Med gosti je bil en izmed posebnežev Primož Vovk, ki že dve leta doma v prostem času ustvarja igro, katero bo ustvaril v celoti sam. Od programiranja do grafike in zgodbe, le glasbo bo dobil od drugod. Mladi so tako na enem mestu dobili veliko koristnih informacij in koristnih napotkov s prve roke.

Bodite opaženi in delodajalci bodo kontaktirali vas

Dan se je zaključil z okroglo mizo Pomurje 2020: regija inovacij in znanja. Debatirali so Alen Nonkovič (Oblikovanje.com), Matjaž Horvat (Mozilla), Sebastijan Antolin (Zavod RS za zaposlovanje) in Andrej Žgank (Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor).
 
Dotaknili so se študentskega dela in njegovih pozitivnih ter negativnih strani. Študentsko delo je lahko pozitivno, če študent opravlja delo, ki pokriva njegovo smer študija. V nasprotnem primeru je lahko past, ki škodi tudi gospodarstvu. "Trg je svet. Najdite ozko žilico, nekaj v čem "razturate", prijavite se na svetovne portale in tam lahko najdete svojo tržno nišo" je mladim svetoval Nonkovič.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.