https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Odprtje šestega lova s sokoli v Beltincih

10.11.2013 ob 7:30  

Soorganizatorji Zavod za turizem in kulturo Beltinci, Sokolarsko društvo Pomurja in Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed so včeraj v Beltincih odprli že VI. Lov s sokoli v Pomurju, na katerem so predstavili 25 ptic ujed. 


V parku pred gradom v Beltincih, kjer je pred svečanim odprtjem lova potekali tudi krajši program, so predstavili sokolarstvo. Obiskovalci so si lahko tudi pobliže ogledali ptice ujede. 

Sodobno sokolarstvo kot še živeči delček v mozaiku svetovne kulturne dediščine pa danes neguje večina narodov Evrope, Azije, Severne Afrike, močno pa se je razširilo tudi v državah Amerike. Cilj sokolarjev je, tako je povedala povezovalka programa Simona Cizar, negovanje kulturne dediščine v skladu s sodobnimi koncepti varstva narave in zaščite živali.

Sokolarstvo na slovenskih tleh že od 13. stoletja

Razvoj sokolarske tradicije na Slovenskem je predstavila predsednica Slovenske zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed Irma Šoba, ki je poudarila, da je lov s pticami ujedami eden izmed vrhunskih lovov, ki jih posameznik lahko doseže. Sicer pa ima sokolarstvo dolgo tradicijo, saj se je na slovenskih tleh razvilo že v 13. stoletju v Škofji Loki. »Ponosni smo, da se sokolarska tradicija ohranja tudi danes in je zakonsko urejena, kar pomeni, da lahko z našimi pticami, ki jih imamo danes zbranih kar 25, lovimo tudi pod zakonskimi pogoji,« je poudarila Irma Šoba.

  

Sokoli živijo od 15 do 20 let

V nadaljevanju se je predstavilo več sokolarjem, ki so obiskovalcem predstavili zanimive podatke o pticah ujedah. Tako so lahko izvedeli, da so sokoli v prvem letu še rjavo obarvani in vsako leto zamenjajo perje, ko prvič zamenjajo perje, dobijo sivo barvo, in ta jim ostane do konca življenja. Sokoli v ujetništvu živijo od 15 do 20 let, kar je bistveno več kot bi živeli v naravi, kjer nanje preži kar precej nevarnosti. Vsi predstavljeni ptiči, ki so jih obiskovalci lahko opazovali na IV. lovu s sokoli, so bili vzrejeni v ujetništvu.

Po koncu kulturnega programa, v katerem so nastopili Prekmurski rogisti in skupina Gallenberg Vaganti iz Zagorja ob Savi, so obiskovalci poskušali fazanjo juho in beltinski langaš.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.11.2013 ob 9:53 MARKO gost

      Res velika udeležba naših občanov v tem društvu , ki nam naredi veliko promocijo in prepoznavnost naše občine ??? Tukaj tudi nastopajo naši veljaki ,kulturnega in turističnega življenja na čelu z županom . Tukaj so v popolni postavi , kar nikakor ne velja za prave občinske prireditve , ki se jih radi izogibajo in izgovarjajo, zaradi " zasedenosti " . Tem lahko kvasijo .............,kar pa nam ne morejo in jih je že malo sram ,kajti poznamo njihova dela inrezultate le teh ....Zamislite se !!!ORLEK pa je orlek !

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.11.2013 ob 11:50 jjj gost

      Je sploh kaj sokolov v prekmurju v naravi? Ali sokol odnese majhne mačke in pse ali pa se le teh izogiba?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.11.2013 ob 18:44 vinko megla gost

      @jjj ja je dosti sokolov v prekmurji zelo dosti celo ob reki muri se naj bol držijo ja odnes pa vse od mačke psa celo kozo je odneso in celo požrl tako da treba pazit najbol so aktivni ob poldan takrat je treba vse živali v stanovanje zapirat drugače grejo papa.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.11.2013 ob 6:47 Gost3 gost

      Vajde ni bilo? Saj pa ima tudi on sokola (španskoga)!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.