https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

FOTO: Jasmina Opec prevzela vodenje Nove generacije SLS

Ivanci, 11.11.2013 ob 10:00  

V soboto je v Ivancih potekal prvi izredni kongres Nove generacije, podmladka Slovenske ljudske stranke, na katerem so izvolili novo vodstvo. Čelo Nove generacije je prevzela Jasmina Opec.


Namen samega kongresa je bil izvolitev novega vodstva Nove generacije SLS in začrtanje programa, so pa gostje v uvodnem delu kongresa ponovno izpostavili pomen mladih pri političnem odločanju.

Kot je v svojem nagovoru povedal gostitelj kongresa Tibor Vöröš, so zdaj časi, ko so na potezi mladi in da je treba takoj ukrapati: »Na naših poteh in borbah do boljše prihodnosti mladih doma in po svetu ne smemo čakati na idealne pogoje. Vse, kar moramo storiti, je začeti in pogoji bodo naenkrat odlični.« Pri tem je pozval mlade k združenemu delovanju: »Zato ne čakajmo več, ampak se lotimo dela. Ne več le kot močni posamezniki, ampak kot močnejša celota.«

Zbrane je nagovoril tudi poslanec Franc Pukšič, ki v mladih vidi moč ter iznajdljivost, ki jim omogoča, da preživijo tudi na pogoriščih: »Kar srce me boli, kakšno pogorišče ustvarjamo s te države, kaj smo v 20 letih tu naredili. Verjamem, da prihajajo časi, ko boste prav vi, žal, mogli marsikaj spremeniti, kar je bilo v tem času narobe.« Ob tem pa je tudi on poudaril pomen posameznega mnenja, a usklajenega, združenega  delovanja.

Tudi Jan Škoberne, svetovalec ministra Jerneja Pikala, je zbranim predal sporočilo ministra, ki se kongresa ni mogel udeležiti. Kot je povedal, mladim pri ukrepanju predlaga upor: »Upor, ki je razvojnega duha, in upor, ki spreminja. Upor, ki ne zna vztrajati na tem, kar je danes, ampak si vedno in vselej želi nečesa boljšega, drugačnega, naprednejšega, mladega. Ker mladost ni nekaj, kar je povezano z leti, ampak je stvar dojemanja sveta, ki se mora spreminjati ter postajati boljši in uspešnejši.«


Vodenje Nove Generacije SLS zaupali poslanki Jasmini Opec

Na kongresu novoizvoljena predsednica Nove generacije SLS Jasmina Opec je v svojem nagovoru izrazila zaskrbljenost nad tem, da izobraženi kadri, predvsem mladi, morajo svoj uspeh iskati v tujini, saj priložnosti za uspeh doma niti ne najdejo. Kot je povedala, jo skrbi, da nam vlada daje le miloščino v obliki subvencij in transferjev, namesto, da bi vlagala v mlade ljudi. Kot je poudarila, država »ima raje, da smo na kolenih in od nje odvisni, kot da poskušamo sami stati na svojih nogah.« S tem, da vlada namesto mladih, ki naj bi predstavljali prihodnost države, podpira upokojence »žaga vejo, na kateri sedi država.« Opecova prihodnost vidi v medgeneracijskem sodelovanju in kot pravi, lahko sama z dosedanjimi izkušnjami, ki si jih je nabrala tudi v državnem zboru, vsekakor pa z izkušnjami mladega človeka, ki stopa na pot samostojnosti, v vlogi aktivistke pripomore k izvajnaju politik, ki bodo mladim bolj naklonjene.

Kongresa so se poleg domačih privržencev podmladka SLS udeležili tudi tuji gostje, med drugimi predsednik Podmladka Evropske ljudske stranke Konstantinos Kyranakis, predstavniki hrvaške HDZ in romunskega MIERT-a.

Foto: Kristjan Škrlec

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija