https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Poslovna cona v Monoštru - neizkoriščena priložnost za slovenska podjetja

Hotel Vivat Moravske Toplice, 15.11.2013 ob 13:00  

V Hotelu Vivat v Moravskih Toplicah je potekala okrogla miza z naslovom »Poslovna cona Monošter – neizkoriščena priložnost za slovenska podjetja«, ki sta jo organizirala Generalni konzulat Republike Slovenije v Monoštru in Občina Monošter.

 

Udeležence okrogle mize je pozdravil gospodarski svetovalec Generalnega konzulata RS v Monoštru, Geza Šanca, ki je v uvodnem nagovoru povedal, da Monošter v zadnjih letih doživlja velik gospodarski razcvet, kar je pomembno tudi za razvoj podjetij Pomurja. Prav tako se v Monoštru nahaja kar nekaj podjetij, ki so svetovne multinacionalke, kot recimo Opel, Allison Transmission, Arcelormittal in ki so same videle v Monoštru potencial za gospodarski razvoj. Tudi podjetje Roto je že našlo partnerja na Madžarskem in že trži svoje izdelke v Monoštru. Poleg velikih podjetij se nahaja v poslovni coni Monošter kar nekaj manjših podjetij. Glede na to, da v Monoštru živi največ Slovencev na Madžarskem, je na madžarski strani velik interes, da se v njihovi poslovni coni pojavijo tudi slovenska podjetja.

V nadaljevanju je župan mesta Monošter Gábor Huszár predstavil poslovno cono Monošter ter ukrepe, ki jih Občina Monošter nudi slovenskim investitorjem. Monošter je predstavil kot mesto, ki bo praznovalo že 830 obletnico svojega obstoja in ima 9000 prebivalcev ter se lahko ponaša z odlično geografsko lego, saj leži tik ob meji s Slovenijo in Avstrijo; prav tako ima dobro železniško povezavo z Budimpešto. Povedal je, da kadar predstavlja Monošter, ga predstavlja z dvojnim namenom, in sicer: kot mesto polno možnosti za investiranje podjetij ter posledično možnost širitve slovenskega jezika, saj živi v mestu in okolici slovenska narodna skupnost. Mesto ima vse osnove za razvoj gospodarstva.

Gábor Huszár: »Poslovna cona Monošter ima še 35ha proste gospodarske cone namenjene investitorjem.«

Poslovna cona Monošter se nahaja na površini 87 hektarjev. Na tej površini se že nahaja 30 podjetij, skupna gospodarska cona Avstrije in Madžarske, kjer obratuje podjetje Opel in nekaj manjših podjetij. Imajo še 35 hektarjev proste gospodarske cone namenjene podjetjem investitorjem, od tega so za 26 ha že zagotovljena vsa komunalna in ostala dovoljenja ter infrastruktura. Informativna cena komunalno urejenega zemljišča v poslovni coni Monošter znaša 8,00 €/m2. Župan je mnenja, da je poslovna cona Monošter zanimiva za investitorje tudi zaradi svojega idiličnega okolja.

Njegovemu mnenju se je pridružil tudi generalni konzul RS Dušan Snoj, ki deluje v Monoštru dve leti. Kot prednosti, ki jih Monošter ponuja slovenskim investitorjem, je navedel, da je poslovna cona Monošter edina čezmejna poslovna cona na Madžarskem, razpolaga tudi z lastnim mejnim prehodom, je odlično izhodišče za vstop na 10 milijonski madžarski trg, ima izvirno turistično ponudbo, izjemno geografsko umeščenost ter seveda posluh in prilagodljivost mestne oblasti pri željah investitorja.

Okroglo mizo je zaključil András Antal, ki je predstavil madžarsko investicijsko in trgovsko agencijo HITA, katere naloga je, da išče in pomaga investitorjem, ki imajo želje zgraditi svoje podjetje v poslovni coni Monoštra in prodreti na madžarski trg. HITA pomaga pri pridobitvi vseh dovoljenj, v kolikor investitorji najdejo primerno cono, kjer bi investirali svoje podjetje.

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.