https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Občina Tišina zvišala enkratno denarno pomoč ob rojstvu otroka

Tišina, 19.11.2013 ob 13:00  

Svetniki in svetnica ter župan občine Tišina so se sestali na 26. redni seji. Pri obravnavi in sprejemu dnevnega reda so najprej umaknili dve točki, sprejeli so spremembo pravilnika o dodeljevanju pomoči za ohranjanje in razvoj kmetijstva in podeželja v občini Tišina, sprejeli so tudi višjo enkratno denarno pomoč ob rojstvu otroka.

Z dnevnega reda umaknili dve točki

Svetniki so se najprej ustavili pri obravnavi dnevnega reda za sejo. Umaknili so točko predloga proračuna občine Tišina za leto 2014, saj se nekateri svetniki z njim niso strinjali. Prav tako so izglasovali umik točke o polletnem poročilu župana o izvrševanju proračuna za obdobje januar - junij 2013, saj naj bi to župan že storil in ni bilo potrebno. Pri proračunu je Boštjan Šafarič izrazil predlog, da bi občina najela kredit v vrednosti milijon evrov, (kar bi namenili za plačilo komasacij) saj bodo toliko dobili povrnjeno po komasacijah, milijon iz občinskega proračuna pa bi namesto za komasacije namenili investicijam.

Zaradi popravka Ministrvo za kmetijstvo in okolje ni sprejelo pravilnika

Pri točki Predlog Pravilnika o spremembah in dopolnitvah pravilnika o dodeljevanju pomoči za ohranjanje in razvoj kmetijstva in podeželja v občini Tišina so sprejeli spremembo datum, kdaj začne pravilnik veljati. Na eni izmed prejšnjih sej so namreč sprejeli sklep, da se spremeni 1. točka, 22. člena pravilnika, ki določa začetek veljavnosti po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. V omenjeni točki se je začetek veljavnosti spremenil iz enaindvajset na petnajst dni. Pravilnik s pripadajočo dokumentacijo so posredovali Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, Službi za državne pomoči in razvoj, ki Pravilnika zaradi omenjene spremembe 22. člena ni obravnavala oziroma ga ni posredovala v potrditev Evropski komisiji v Bruselj. Tako so na tej seji spremenili čas nazaj na prvotnih enaindvajset dni.

Za prvega otroka odslej 250 € (prej 100€), za vsakega naslednjega 100 € več

Obravnavali so tudi točko o predlog Pravilnika o spremembah in dopolnitvah pravilnika o enkratni denarni pomoči občine Tišina ob rojstvu otroka. Šafarič je predlagal dvig s 100 € na 500 € ter 100 € več za vsakega nadaljnjega otroka. Tega predloga svetniki niso podprli, so pa izglasovali predlog Darinke Bodanec, ki je predlagala dviga na 250 € ter 100 € več za vsakega nadaljnjega otroka. S tem ukrepom želijo dvigniti rodnost v občini in privabiti več mladih, ki bi si ustvarili družino v tišinski občini.

Sprejeli program oskrbe s pitno vodo 2014-2017

Soglasno so sprejeli Predlog Programa oskrbe s pitno vodo za obdobje 2014 – 2017, v katerem je med drugim zapisano tudi število priključkov in odjemnih mest na javnem vodovodu, ukrepi za zagotavljanje zdravstvene ustreznosti pitne vode v javnih vodovodih, ukrepi za zmanjšanje vodnih izgub, za zagotavljanje rezervnih zajetij s pitno vodo, načini obveščanja uporabnikov javne službe in drugo.

Nadzorni odbor je svetnike in župana seznanil s poročili o izvedenih nadzorih proračunskih postavk Adaptacije vrtca Tišina faza 2Rekonstrukcija in nizko energetska razširitev vrtca pri OŠ Tišina, o Varovanju in nadzoru podtalnice za leto 2011 ter o Javnih delih občinske uprave v občini Tišina v letu 2011. Dušana Novaka je zanimalo, zakaj niso obravnavali postavke za spletno stran in obnovo gasilskih domov.

Izvajalci del na pomurskem vodovodu uničevali parcele

Pri vprašanjih in pobudah so nekateri svetniki izrazili nezadovoljstvo nad ravnanjem izvajalcev, ki gradijo pomurski vodovod. Ti naj bi z malomarnostjo uničevali parcele, katere so jim v brezplačno služnost dali občani v Vanča vasi. Novak je predlagal, da naj izvajalci plačajo škodo, katero povzročajo. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.11.2013 ob 22:39 Boštjan Š gost

      Mogoče sem bil narobe razumljen. Občina mora plačati za komasacije 1mio, vendar je vračilo denarja s strani države garantirano. Zato bi bilo smiselno vzeti 1mio premostitvenega kredita in s tem odplačati komasacije, ki so po mojem osebnem mnenju ena največjih bedarij, saj se investira v zadeve, ki ne bodo nikoli povrnile investicije. 1 mio iz proračuna pa naj občina nameni za investicije v pripravljene projekte, če jih seveda ima.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.11.2013 ob 12:24 alf gost

      mislen da bi lahko dali 1000eur........tau je malenkost za obcino.....ni toliko rojstev...nej pa komasacije pa take bedarije...ta Horvat je dotalno nesposoben.....tak ka tau je zalosno....dosti volilcev je praznih v glavi...ka voli takega...cloveka.....

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.11.2013 ob 12:55 mirko gost

      Ka te misliš, kak de se rodnost povečala zaradi 250 € ...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. NovakB
      20.11.2013 ob 13:08 NovakB

      Popravljeno, g. Šafarič.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.11.2013 ob 14:01 Boštjan Š. gost

      Hvala!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.11.2013 ob 21:25 zetor gost

      Zupan je legenda.........

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.