https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Etnografskem muzeju v Domanjševcih učili žganjekuhe

Domanjševci, 21.11.2013 ob 9:00  

V zadnjem času opažamo, da trend na področju predelave sadja in zelišč, ki je bil nekoč zelo razširjen, vmes pa malce zamrl, spet narašča. Da imamo danes visokokakovostne proizvode iz sadja in zelišč, se moramo zahvaliti tudi znanju, ki ga vzpodbujajo razna društva z organiziranjem strokovnih tečajev in koristnih predavanj.

 

Izobraževanje na tem področju veliko prispevala k napredku sadjarske stroke in osebnostnega razvoja posameznih sadjarjev, kakor tudi krepitvi turistične kmetije in dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Dober sadjar mora danes biti tudi dober predelovalec svojih produktov. Vseskozi si mora izboljševati svoje obstoječe znanje in ga nadgrajevati z napredno stopnjo znanja in veščin, ki mu pomagajo, da lahko vpliva na dvig kakovosti doma pridelanih proizvodov.

V ta namen je društvo Mozaik v okviru projekta »Panonski mozaik« organiziralo predstavitev žganjekuhe. Na tečaju, ki ga je vodil živilski tehnolog Esad Šabanović, so spoznali najbolj bistvene tehnološke postopke za sadna žganja. V sklopu tehnoloških postopkov so se seznanili še o urejenosti prostora za žganjekuho, o potrebni tehnološki opremi in o obstoječi zakonodaji ter predpisih, ki regulirajo kakovost žganih pijač.

S temeljitim poznavanjem zgoraj omenjenih postopkov lahko v končnih proizvodih ohranite vse tiste značilne dobrote, ki so med zaporedjem tehnoloških postopkov, postopoma nastajale od sadovnjaka pa do steklenice.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.11.2013 ob 12:48 MARKO gost

      Mislim , da vsak pa res ni primeren , za vsako delo ! Zato prosim , da se razidete !

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.