https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Dijaki »Prepričevali in preprečevali« v tednu zmanjševanja odpadkov

Murska Sobota, 21.11.2013 ob 10:00  

V okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki letos poteka od 16. do 24. novembra 2013, je Zavod PEC Murska Sobota so.p. v sodelovanju s podjetjem Saubermacher - Komunala Murska Sobota d.o.o. pripravil zaključni dogodek pod sloganom »Prepričaj me in prepreči«.

Na dogodku sodelovalo pet pomurskih srednjih šol

Na dogodku so sodelovale ekipe dijakov iz petih pomurskih srednjih in poklicnih šol (Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Gimnazija Murska Sobota, Ekonomska šola Murska Sobota, Srednja zdravstvena šola Murska Sobota in Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota), ki so predstavile svoj akcijski načrt («kampanjo») za preprečevanje nastajanja odpadkov. Predstavljali so svoje rešitve, na kakšen način bi dijaki ozaveščali občane, otroke, posameznike, podjetja ali druge skupine za preprečevanje posameznih ali kar vseh vrst odpadkov. Svoje edinstvene medijske kampanje za preprečitev nastajanja odpadkov ter zmanjšanje njihove količine so dijaki predstavili s pomočjo Power point prezentacij, plakatov, iger in skečev ter igranimi filmi, katerih avtorji so dijaki sami.

Zaključni dogodek je moderiral g. Drago Dervarič, direktor podjetja Saubermacher – Komunala Murska Sobota d.o.o.

Mladi zelo pogosto menjavajo mobilne telefone

Dijaki Ekonomske šole Murska Sobota so v svojem filmčku prikazali način ločevanja odpadkov na njihovi šoli in dodali, da bodo v prazničnem decembru organizirali dobrodelno tržnico, kamor bodo ljudje lahko prinesli stvari, katerih v svojem življenju ne potrebujejo več, le-te pa bodo lahko našle nove lastnike. S filmčkom so svojo kampanjo predstavili tudi dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, ki so prikazali ozaveščanje svojih sošolcev o pravilnem ločevanju odpadkov, v šoli uporabljajo po novem keramične lončke namesto plastičnih, dobili pa so tudi plastenke za vodo za večkratno uporabo. Dijaki Gimnazije Murska Sobota so že v preteklosti zbirali oblačila, prikazali so tudi uporabo lončkov, v katere so posadili rože, kmalu pa bodo morda v lončke posadili tudi zelišča. Dijakinje Srednje zdravstvene šole Murska Sobota pa so se lotile tematike odpadne elektronike. Mladi namreč vse pogosteje menjavajo telefone in podobno elektronsko periferijo, ki pa je okolju lahko tudi zelo nevarna. Kot zadnji so se predstavili dijaki in dijakinje Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota, ki so s kratko igrano igro Green Family želeli pokazati, da se vzgoja o pravilnem ločevanju in recikliranju začne že pri družini in otrocih, igro je napisal profesor Milan Vincetič. Dijaki so prikazali tudi kompostiranje in njegove prednosti ter slabosti.

Glavni namen Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je:

• okrepiti ozaveščanje o politiki zmanjševanja nastajanja odpadkov v Evropski uniji

in državah članicah

• spodbujati trajnostne dejavnosti zmanjševanja nastajanja odpadkov v Evropi,

• poudariti dosežke različnih deležnikov s konkretnimi primeri zmanjševanja

nastajanja odpadkov,

• spodbujati spreminjanje vedenjskih vzorcev v vsakdanjem življenju Evropejcev.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.