https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Slavinec o hidroelektrarnah na Muri: »Gradnja bi bila priložnost za domača podjetja«

26.11.2013 ob 9:00  

O mnenjih za umestitev hidroelektrarne na biser Pomurja smo povprašali direktorje različnih agencij in inštitutov. Tokrat smo za sogovornika izbrali dr. Mitjo Slavinca, predsednika Pomurske akademsko znanstvene unije. Ta vidi prednosti predvsem v času gradnje, ko bi se domača podjetja lahko potegovala na razpisih za oddajo del ter vlaganju investitorja v naše okolje.

Kaj bi po vašem mnenju lahko doprinesla HE na Muri k razvoju pomurske regije?

HE nedvomno pomeni določeno investicijo, ki lahko ima pozitivne učinke na gospodarski razvoj regije, verjetno večjega v času same gradnje, predvsem če bodo naša domača podjetja uspešna pri razpisih za oddajo del. Nekoliko manj pa med samim obratovanjem, saj je slednje dokaj avtomatizirano in ni povezano z veliko delovnimi mesti. Verjamem, da je s pametnim dogovorom z investitorjem možno veliko večji trajnostni učinek doseči iz naslova koncesij in drugih dajatev ter vlaganj v našem okolju.

Kakšno stališče o gradnji HE na Muri je zavzela PAZU?

PAZU se ni nikoli opredeljevala za ali proti HE na Muri ampak je poslanstvo in vloga Pomurske akademije v zvezi s temi vprašanji bila ustvariti strokovno okolje, v katerem bo moč soočiti različne poglede in mnenja ter v katerem bo merodajna moč argumentov ne pa argument moči, manipulacij ali populističnih teženj usmerjeni bodisi za ali proti.

Kako bi takšen objekt vplival na našo regijo in ljudi v njej? Kje vi vidite prednosti in kje slabosti gradnje HE na Muri?

Kot vsak poseg v okolje, od stanovanjske hiše do tovarne, bi predstavljal določeno motnjo. Kako velika bi ta motnja bila je seveda odvisno od tipa in načina izgradnje. Reka Mura za Pomurje in Pomurce pomeni veliko več kot korito, po katerem teče voda, in je zaradi njenega simbolnega pomena verjetno popolnoma nesprejemljiv kakršen koli kanalski ali akumulacijski tip elektrarn. Po drugi strani pa ob določenih ekonomskih učinkih lahko npr. pripore tudi k uravnavanju rečnega pretoka in posledično izboljša poplavno varnost območij ob Muri, z določenimi dodatnimi posegi tudi zagotavlja namakanje poljščin ob reki. Kakšen bi bil neposreden vpliv na vsakega posameznika pa verjetno najlažje presodi vsak sam pri sebi, če analizira koliko krat se je do sedaj npr. s plovili peljal po Muri, kar bi zaradi elektrarne bilo na tistem mestu oteženo?

Je PAZU na kakršenkoli način obravnanval možnost gradnje HE na Muri? Če da, kakšni so bili zaključki?

PAZU neposredno na svojih organih te tematike ni nikoli obravnavala, je pa bilo več okroglih miz in PAZU konferenc, kjer je med drugim beseda tekla o energetiki in posredno potem seveda tudi o hidroelektrarnah na Muri.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. RobinHood
      26.11.2013 ob 12:27 RobinHood

      Joj, Mičo! Pred leti si bil organizator srečanja o HE na Muri. Takrat še si bil PROTI. Veliko dobrih in argumentiranih stvari si povedal. Žalostno pa je, da si se tako prodal in poteptal vse takratne argumente s katerimi si lepo povedal, da Slovenija potrebuje novo JE za zadostno samooskrbo za nadaljnjih 50 let. Kaj je res teh nekaj evrov od Dravskih elektrarn toliko vrednih, da spremeniš svoje mnenje, za katerega verjamem, da je takrat bilo plod tvoje strokovnosti. Mislim, da sam tudi ne verjameš v to, kar sedaj govoriš. Žalostno je, ko celo akademiki spremenijo svoja stališča, ko se pokaže dovolj debel šop bankovcev.

      37 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. BostjanS
      26.11.2013 ob 17:11 BostjanS

      Pa razložite priložnost za domača podjetja, spoštovani gospod Slavic. Operirate s pogojnikom ČE. In ČE operirate s POGOJNIKOM, to pomeni, da ne veste, ČE bo to imelo pozitivni vpliv. ČE je investitor tako zelo prepričan o pozitivnem vplivu, naj zagotovi vse omilitvene ukrepe pred izgradnjo oz. za zagotovitev le teh izda bančno garancijo. ČE ste prepričani, da se bo držal vseh dogovorjenih ukrepov. Ne smemo pa pozabiti, da naša zakonodaja dopušča, da pri pripravi državnega prostorskega načrta sodeluje predstavnik investitorja in bo najverjetneje nastavil prostorski načrrt tako, da omilitvenih ukrepov sploh ne bo potrebno izvajati. Občine pa bodo lepo tiho, ker bodo dobile lep prihodek v proračune. Razložite še ta paradoks, prosim. Da o predhodnem komentarju o spremembi smeri vetra ne govorim. Pa še zanjde čase se na spletnih portalih pojavlja sumljivo dosti intervjujev s tistimi, ki gradnji ne nasprotujejo: Anželj, Krapec, Slavinec ... Propagandni stroj za izgradnjo je močan in dobro založen z denarjem. Prepričali vas bodo, da je elektrarna rešitev za pomursko gospodarstvo in bo odslej med in mleko teklo v Pomurju. Saj bo. Samo komu?

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!
    5. lopow
      27.11.2013 ob 8:01 lopow

      Kot je rekel RobinHood, govori tako kot velevajo denarci. Vir: http://sobotainfo.com/novice/ogled/351/?s=nl; Copy iz zgornjega linka: Napačna interpretacija Slavinčevih besed Naknadno pa smo še prejeli razlago poslanca dr. Mitje Slavinca v zvezi z besedami, ki jih je izrekel na tiskovni konferenci v Termah 3000. Nekateri mediji so njegove tamkajšnje besede interpretirali kot podporo gradnji elektrarn na reki Muri. Izjavo je razložil: "Kot fizik se zavedam pomena energije in izkoriščanja obnovljivih energijskih virov, vendar je treba v primeru reke Mure biti zelo pazljiv. Reka Mura Pomurcem namreč pomeni veliko več kot recimo Drava ljudem ob njej. Mura je simbol Pomurja, zato se tudi moramo odločiti za prioritete nadaljnjega gospodarskega razvoja Pomurja, ali bo to sonaravni turizem ali izkoriščanje energetskih virov z radikalno degradacijo okolja. Prav zaradi tega sem se tudi eksplicitno opredelil proti akumulacijskim hidroelektrarnam na reki Muri, kot so bile predvidene v projektih izpred približno 20 let. Reka Mura ni le neka voda, ki po koritu teče skozi Pomurje." Naklonjenost elektrarnam na Muri pa nekateri pripisujejo tudi poslancu Gezi Džubanu, ki pa razlage svoje izjave do danes ni podal. M. P.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Za komentiranje se morate prijaviti!
    7. smrt
      27.11.2013 ob 15:48 smrt

      Mičo ne malaj nam očij .

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. Za komentiranje se morate prijaviti!
    9. smrt
      27.11.2013 ob 20:02 smrt

      Gradnja bi bijla priložnos za podjetja .Vej pa prijdejo tuja podjetja in tisti keri de jih se vlejko de mel ogromno korist .Kak navijajo ZA elektrarne pa delovna mesta obečavlejo samo ga bi uni zmagali .Kelko delavcov pa un mijsli ka bi delalo ?Odavanje megle

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.