https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Zlata radgonska penina osvojila prvo in drugo mesto

26.11.2013 ob 11:00  

Na 16. Slovenskem festivalu vin, ki je 21. in 22. novembra potekal v Grand hotelu Union v Ljubljani, je bila med penečimi vini spet absolutna zmagovalka Zlata radgonska penina, ki je osvojila prvo in drugo mesto.


Strokovna komisija je dvema okusoma penin, ki prihajata iz najstarejše šampanjske slovenske kleti, podelila prvo in drugo mesto. Tako je Zlata radgonska penina, ki je preteklo leto dopolnila častitljivih 160 let, zopet pometla s konkurenco. Tokrat je drugo mesto pripadlo Zlati radgonski penini – suho, nesporna zmagovalka med penečimi se vini pa je postala Zlata radgonska penina – polsuho.

Obe omenjeni penini sta sicer nekaj mesecev pred tem prejeli tudi šampionska naziva na mednarodnem ocenjevanju vin „Vino Slovenija − Gornja Radgona 2013“, na Pomurskem sejmišču. Sicer pa sta dve petčlanski komisiji vrhunskih enologov in vinskih strokovnjakov, ki sta ju vodila Mojmir Wondra (dolgoletni predsednik Festivalskega ocenjevanja) in Tatjana Košmerl, izbrali najboljša vina letošnjega vinskega festivala v več kategorijah. Na festivalu so namreč ocenjevali vina petih kategorij: peneča vina, mlada vina, bela oziroma suha vina, rdeča vina in vina z ostankom sladkorja. Skupni zmagovalec festivalskega ocenjevanje je bil izbran iz kategorije z največjim številom prijavljenih vzorcev na ocenjevanje – letos je bila to kategorija rdečih vin. Med mladimi vini (šlo je za novo kategorijo) je slavil pullus sauvignon 2013 iz Ptujske kleti, najboljše peneče vino je kot rečeno postala Zlata radgonska penina, najboljše predikatno vino oziroma vino z ostankom sladkorja pa je postal Mavretičev suhi jagodni izbor sauvignona letnik 2006. V kategorijah belih in rdečih vin pa je slavilo makedonsko vino. Komisija je za najboljše belo vino izbrala Barovo white 2010 iz makedonske kleti Tikveš, drugo mesto je osvojil Steyer Mark cuvee belo 2010 (Steyer vina iz Plitvice pri Gornji Radgoni), tretje pa še eno makedonsko vino, in sicer stobi chardonnay barrique 2012 (Stobi vinarija). Najboljše rdeče vino, ki je postalo tudi končni zmagovalec festivalskega ocenjevanja, je vranec imperator 2011 iz kleti Bovin. Merlot single vineyard reserve 2010 in ten barrels cabernet sauvignon reserve 2009 iz makedonske vinske kleti Chateau Kamnik sta osvojili drugo oziroma tretje mesto.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.