https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Romunskega vlomilca izdal DNK

Murska Sobota, 27.11.2013 ob 12:37  

Vodja sektorja kriminalistične policije Bojan Rous je novinarjem predstavil problematiko vlomov v Pomurju in uspešen boj proti vlomilcem. Gre za vlome v vikende, hiše, gostinske lokale in gradbišča. Pomurski kriminalisti in policisti so v letošnjem letu obravnavali okrog 270 kaznivih dejanj vlomov. To je okrog 57% več kot v enakem času lani. Škoda v letošnjih vlomih znaša okrog pol milijona evrov.

Storilci prihajajo predvsem iz vzhodnoevropskih držav in srednjega Balkana

Analitične ugotovitve kažejo, da gre četrtino vseh vlomov pripisati dobro organiziranim kriminalnim skupinam iz tujine. Člani kriminalnih skupin, ki prihajajo predvsem iz vzhodnoevropskih držav in srednjega Balkana, na območju Pomurja izvršujejo predvsem premoženjska kazniva dejanja, tatvine, drzne tatvine na avtocesti, vlomov, vnovčevanje ponarejenega denarja in dviganje denarja z bankomatov s ponarejenimi bančnimi karticami.

Gre za dobro organizirane kriminalne družbe

Ciljna območja njihovega delovanja so države na zahodnem in severnem delu Evropske unije, kjer je življenjski standard nekoliko višji in kjer je lažji dostop do dobrin, za katere je večje povpraševanje na črnem trgu. Predvsem gre tu za delovne stroje, naprave, kosilnice, motorne žage, razno tehnično orodje, aparate in tudi denar. Način delovanja kriminalnih združb je, da v čim krajšem času izvršijo čim več kaznivih dejanj vlomov in v čim krajšem času zapustijo državo. Storilci pri tem pogosto uporabljajo najeta vozila pri rent a car firmah v tujini in jih zaradi težje sledljivosti tudi pogosto menjavajo. Pri sebi imajo pogosto ponarejene osebne dokumente, ali dokumente drugih oseb, ki niso zraven.

Na podlagi DNK-ja pridržali Romuna

V tej zvezi je Policijska postaja Lendava v času od 11. avgusta do 11. septembra obravnavala tri večje serije kaznivih dejanj vlomov v objekte, predvsem na območju Čentibe in Dobrovnika. Storilci so s silo telesa ali pa z različnim orodjem vlomili v počitniške hišice in odtujevali različno orodje, električne naprave in gorivo. Na podlagi opravljenih pregledov krajev kaznivih dejanja in na podlagi zavarovanih bioloških sledov, je bilo ugotovljeno, da zavarovana biološka sled pripada državljanu Romunije, ki so ga že pred leti obravnavali v Španiji. Dne 18. novembra okrog 16h je patrulja PP Lendava na območju Petišovcev v postopku pri kontroli prometa zaustavila dve vozili, v katerih so bile štiri osebe iz tujine. V postopku ugotavljanja identitete je bilo ugotovljeno, da se je v vozilu nahajal 30-letni državljan Romunije, za katerega so preko sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje pridobili podatke, da gre za osebo katere biološka sled je bila zavarovana v Čentibi in Dobrovniku, kjer so bili izvršeni vlomi.

Romuni grešili tudi v Franciji in Španiji

Tako so policisti vsem štirim osebam odvzeli prostost in jih pridržali. Zoper 30-letnega Romuna, za katerega so obstajali utemeljeni razlogi za sum, je bila podana ovadba in je bil pripeljan k preiskovalnemu sodniku, kateri mu je odredil pripor. Zoper ostale tri osebe, katere ne moremo izključiti ali jih potrditi v povezavi s še 40-imi kaznivimi dejanji, še zbirajo obvestila. V nadaljnjem postopku je bilo ugotovljeno tudi, da je Romun vozil osebno vozilo brez vozniškega dovoljenja, zaradi česar so policisti vozilo zasegli in ga predlagali v postopek v prekršku. Preko sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje je bilo ugotovljeno, da so vsi štirje državljani Romunije tovrstna kazniva dejanja izvrševali že na območju Francije in Španije. Prav tako pa obstajajo razlogi za sum, da tovrstna kazniva dejanja izvršujejo na območju celotne Evropske unije. "Kljub vsemu lahko z gotovostjo zatrdim, da so prebivalci Pomurja varni in da policisti in kriminalisti svoje delo opravijo profesionalno, strokovno in zakonito in odreagirajo na tovrstne pojave. Tu mislim predvsem na osnovni dve nalogi, ki sta v prioriteti: varovanje ljudi in premoženja ter preprečevanje in odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj" je bil o delu policije odločen Rous.

Ob tej priliki je pozval prebivalce Pomurja, da v primerih, ko zaznajo neznane osebe, ki se zadržujejo na določenem območju, ki vzbujajo sum, ki izvršujejo ali da bodo izvršili kazniva dejanja, pokličejo na 113.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.11.2013 ob 15:01 vseved gost

      če bi ti delo na terejne, te še zdaj ne bi najšli. fala bauge, ka so jih daubili.

      3 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.11.2013 ob 19:15 vsedevka tetka gost

      se vidi bojan ka gda si ti prišo na tau mesto se vse zbolšuje le tako naprej! super si lp

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.11.2013 ob 23:22 lauraas gost

      Evo nam nadvse precenjene multikulturnosti.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.11.2013 ob 1:25 gost gost

      @lauraas, že pa ti je IQ spadno? aj, vej pa tebi nemre več niže spadnoti, oprosti.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.11.2013 ob 7:33 gost gost

      odlično opravljeno delo! čestitke vodji bojanu rousu za odlično opravljeno delo le tako naprej fantje lp

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.11.2013 ob 9:14 kiri gost

      vsedevka tetka - k te natepavle ale ka?? ma daj iste cigani so vsi policaje....policaj je nej človek---svinja !!

      0 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.11.2013 ob 11:06 Gost2 gost

      Gvišno ga je Maglica zgrabo!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.11.2013 ob 15:47 vsevedka tetka gost

      naš ka tij kiri ka si tu zdaj nekšen pameten! zaj ka zmerjaš policaje ka majo najtežjo slujžbo se neka na njih spravlaš? bi te ges rada vijdla kama boš se ti obrno gda te ti što kaj vkradno v kuči? kama boš se obrno? na policaj seveda nej? te gda to ti pa najšli vlomilpa al pa koga koli boš njin pa hvaležen nej? eh naška idi rajši nekan drugan pijsat ka se ti vijdi ka nemaš nič v glavej!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      29.11.2013 ob 8:51 laky gost

      Kolikokrat pokličejo ljudje za navedene stvari pa se naši policajčeki pripeljejo čez kako uro, ko ti tipi že opravijo svoje delo, strah jih je, najlažje je kaznovati kolesarje, voznike motornih vozil za katere se izda plačilni nalog, škoda besed

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      29.11.2013 ob 14:46 laky gost

      alo alo tu pa ne mejšaj kriminaliste kelko znan je bojan glaven na KRIMINALISTIČNON oddelki tisto ka se zaj napijso ka ne prijdejo včasi na kraj zločina krivi policaje ka so v uniformi nej pa tej,mislin ka sijliš?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      29.11.2013 ob 16:09 ČERENSOVSKI FRANC gost

      Ka su pa te tej mislili , da bojo paradajz pazili , ali luk ? Kda su šli v šole ,te su znali v kakše vode se podajajo in ka de njihovo delo ali naloga ! ? Če jim pa končno uspe kakšen met , jim je pa potem tole za čestitat !

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.