https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Jernej Šavel: Največji dosežek je, ko me sin prosi, če lahko poslušava Stekle pse

10.11.2010  

Glasbenik, novinar in socialni delavec. Vrstni red, po katerem samega sebe skozi karierno prizmo opisuje 34-letnik.

RUBRIKA PROFIL ODSLEJ VSAKO SREDO

Rubriko profil, v kateri predstavljamo uspešne, zanimive, talentirane in prodorne Pomurce in Pomurke, boste odslej na Pomurec.com lahko spremljali vsako sredo, vsak teden, celo leto. Kot prvega v seriji sredinih profilov predstavljamo Jerneja Šavla.

Na prvi koncert že pri šestih letih

Njegovo življenje je že od malih nog povezano z glasbo. »Vem, da nisem mogel zložiti dve lego kocki, v kolikor se z gramofona niso slišali The Beatles. Prvi koncert sem videl pri šestih letih, ko sta naju starša z bratom peljala na Buldožerje v takratnem CPŠ,« pripoveduje Šavel.

Sedem let zatem je že začel delovati v različnih glasbenih zasedbah. »Tudi brez ojačevalcev in s kartonskimi bobni,« dodaja. Sledilo je obdobje iskanja samega sebe. »Tako sem do 23. leta taval v čisti temi in si odgovarjal na vprašanje "kaj pa bi rad postal", pa čeprav sem ves čas vedel, da si želim preživljati z glasbo. Na kakršenkoli način.«

V socialnem delu se je našel, toda …

Nato je našel nekaj, kar ga je zanimalo. Tudi s pomočjo staršev. »Dala sta mi veliko predznanja. Mama občutek za pravičnost, oče pa spoštovanje do vsakogar, cinizem za preživetje in poštenje.« Vpisal se je na študij socialnega dela. Po študiju je bil eden od soustanoviteljev "Zavetišča za brezdomce v Murski Soboti." »Po nekaj mesecih neprespanih noči mi je dokončno vse pregorelo. Uvidel sem, da moram storiti tisto, kar sem svetoval uporabnikom. Da naj najprej poskrbijo zase in naj ne iščejo službe, temveč delo. Pred tem pa sem si na papir napisal "kaj vse znam delati". In sem šel.«

Glas uspešnega novinarja ali glasbenika je veliko bolj slišen od uspešnega socialnega delavca

Foto: Igor Vitomirov

Na vprašanje, zakaj je prekinil kariero socialnega delavca, odgovarja: »Saj je nisem. Biti glasbenik, "zabavljač" na odru ali informirati ljudi, je v veliki meri predvsem in zgolj socialno delo. Gotovo bolj od tistega, ko iz varne razdalje izdajaš odločbe za socialne transferje. Glas uspešnega glasbenika ali novinarja je veliko bolj slišen, kot glas uspešnega socialnega delavca.«

»Pomurski medijski prostor se mi ne zdi slab«

Novinar Radia Murski val ima sicer o pomurskem medijskem prostoru pozitivno mnenje. »Ne zdi se mi slab, ker je specifičen in predvsem na levem bregu zapolnjuje nišo, ki je drugi ne morejo. Mi je pa smešno, ko vsi v en rog trobimo/trobijo o razvoju oziroma stagnaciji regije, potem pa v isti sapi ljudem pustijo in pomagajo, da se samo-poneumljajo. Poleg tega se mi spletne strani s fotografijami z "vikend pijančevanji" ne zdijo preveč kredibilne. Ampak tako pač je. Razumem posel.«

Kot glasbenik Šavel ponuja svoje razmišljanje tudi o pomurski glasbeni sceni. »Tisto, kar dela druščina, zbrana okrog kolektiva PNC ali založbe God Bless This Mess, se mi zdi v koraku s časom. Zadnjič mi je priznani soboški arhitekt dejal, da je zanj soboški MIKK edina normalna stvar in edino urbano središče dogajanja v celotnem Pomurju. Se kar strinjam. K temu bi še dodal lendavsko ponudbo kulturno-umetniške produkcije.«

Kariera je stalno v vzponu

Kariernih uspehov ima 34-letnik kar precej. Izpostavlja uspešno glasbeno kariero s skupinama Psycho Path in Lollobrigida. S člani zasedbe Psycho Path mu je uspelo izdati šest diskografskih izdelkov, igrati petnajst let po šestnajstih državah Evrope, s skupino je prejel nagradi za dosežke na področju kulture v Lendavi in Murski Soboti, nagrado Zlati petelin, itd. Spoznal je tudi precej svetovno uspešnih glasbenikov. »Z njimi sem si delil odre, a se z nobenim fotografiral,« dodaja.

»Ati, lahko poslušava Stekle pse?«

Iz uspešnega benda (Psycho Path) je po njegovih besedah nato presedlal v še uspešnejšega - Lollobrigido. »Tudi zadnja festivalska turneja, ko smo poleti igrali vse od Skopja pa do Osla, se mi zdi, da bo lep spomin. Predvsem nastop na Exitu 2010. Trenutno pa se mi zdi največji "dosežek" ta, ko me skoraj triletni sin, med vožnjo v vrtec prosi, da poslušava Stekle pse.

Trenutno so njegove karierne misli poleg novinarstva posvečene skupini Lollobrigida, s katero  ustvarjajo novi album. »Ki pa to mogoče sploh ne bo. Glasbena in glasbeno–tržna produkcija se korenito spreminja. Bo pa sicer do spomladi  vse nared,« zaključuje Šavel.

Povezava do ostalih profilov na Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Toki
      10.11.2010 ob 19:32 Toki

      Legenda!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. read
      11.11.2010 ob 12:10 read

      Legenda in pol! ;)

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. butec
      13.11.2010 ob 14:44 butec

      Salabajzer kaksa legenda neki. Kredibilnost pa taka. Bogatunsko dete ka so starsi za njega placali ka so ga lejklo za novinara not potisnoli.. Cetudi tip nema pojma o novinarstvi novinarskoj etiki in tak naprej.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.08.2014 ob 7:51 mv gost

      Podpis, nemren poslušati njegovoga značilnoga zavijanja na murskon vali.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.