https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

FOKUS

Tomaž Polak: Dober vodja mora delovati v skladu z visokimi moralnimi in etičnimi standardi

4.12.2013  

Tomaž Polak je ravnatelj Glasbene šole Gornja Radgona in meni, da mora dober vodja prepletati interese organizacije, zaposlenih, učencev in okolja. S svojim ravnanjem mora biti tudi za vzgled vsem udeležencem organizacije.

rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

 

Rodil se je v Mariboru, kjer je tudi končal osnovno izobraževanje in osnovno glasbeno šolo, na kar ga je pot vodila na gimnazijo v Mariboru in vzporedno tudi na srednjo glasbeno šolo. Po razmisleku, na katero smer se odpraviti na študij, se je odločal med študijem medicine in študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ampak odločil za glasbeno profesionalno pot in tako s študijem nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je tudi predčasno diplomiral in se kot študent četrtega letnika že zaposlil na Glasbeni šoli Gornja Radgona, kjer je že 15 leto aktivno prisoten, zadnjih šest let pa tudi ravnatelj. Kot ravnatelj si je želel pridobiti tudi specialna znanja iz področja menedžmenta in tako sm je vpisal na Fakulteto za družbene in poslovne študije, kjer je tudi lani magistriral iz področja menedžmenta.

S sodelavci imamo sproščen odnos, a se vsak zaveda svoje vloge in nalog

Trudi se, da iz zaposlenih iztrži čim več na kakovostnem nivoju in to na način, da zadolžitve za dela in naloge razvršča v skladu z njihovim močnimi točkami, talentom in sposobnostmi. »Dober vodja mora znati prepletati interese organizacije, zaposlenih, učencev in okolja. Zaposleni in vsi drugi udeleženci morajo prepoznati interese organizacije za svoje interese. Če se tega racionalno zavedaš, potem zagotovo najdeš edino možnost, da je demokratični način vodenja primeren, ampak ob tem, da ga morajo vsi vpleteni razumeti in ga ne izigravati, kajti demokratičen način vodenja ima svoje prednosti in slabosti. Tako, da je mogoče na določeni točki pomembno, da vodja zavzame lastno stališče in tudi seveda za to odgovarja in se odloči tako, kot misli, da je najboljše, seveda ob upoštevanju in premlevanju pogledov in interesov zaposlenih.«

Dober vodja mora delovati v skladu z visokimi moralnimi in etičnimi standardi

Menim, da mora kompetenten manager poznati sposobnosti in lastnosti svojih sodelavcev, njihove potrebe in pričakovanja. Prav tako se pričakuje, da je s svojim ravnanjem in delovanjem za zgled vsem udeležencem organizacije. Poznati mora svoj kolektiv in zaposlene vzpodbujati k vseživljenjskem učenju in razširjenem profesionalizmu in naloge razporejati tako, da so v skladu z njihovimi pričakovanji, sposobnostmi in kompetencami. Kot vodja moraš biti vedno na prvem mestu, tako pri prepoznavnosti zavoda, kakor tudi pri delu in moraš verjeti v svoj kolektiv.

Treba je imeti širok spekter znanja, ki ga pridobiš z leti in izkušnjami

Je mnenja, da moraš kot vodja izobraževanja imeti pregled nad celotnim izobraževanjem in novostmi, ki se pojavljajo, saj se izobraževalni sistem iz leta v leta vedno spreminja. Šolstvo je zmeraj vpeto v stalno prenovo, zato pravi, da morajo biti vedno v koraku s časom, prav tako je pomembno prepoznavati interese ustanoviteljev in jih pripojiti k interesom organizacije. Kajti, če simbioza ni obojestranska, ne moramo dati dodane vrednosti ne zavodu in ne ustanoviteljem, meni ravnatelj.

Kvantitativno ne beležijo nobenega zmanjšanja števila vpisa

»Zaradi finančne in gospodarske krize se ljudje najprej odrečejo tistim stvarem, ki so neobvezne in tega se mi zavedamo. Zato osebno šolo vodim v smeri intenzivnega prepletanja in dopolnjevanja z lokalnim gospodarstvom, da postanejo simpatizerji zavoda. Rezultat tega je, da skozi karitativnost pomagajo našim mladim umetnikom pri plačevanju šolnine in omogočajo izvedbo nadstandarnega programa, ob tem ponujamo našim uporabnikom široko paleto storitev.« So prva glasbena šola v Sloveniji, ki omogoča delovanje mešanega pevskega zbora staršev učencev in bivših učencev glasbene šole in imajo Big Band, ki ga v celoti financirajo Radgonske gorice ter so edina glasbena šola v Pomurju, ki poučuje citre. Vse te stvari jim po mnenju ravnatelja pripomorejo, da so zelo priljubljeni v okolju in jim tudi starši zaupajo svoje otroke.

Nihče nam ne bo nič prinesel v šolo

»Veliko dela opravim v pisarni ali učilnici, saj še imam pedagoško obvezo in z veseljem poučujem. S tem si tudi neposredno v stiku s pedagoško stroko, kajti ravnatelj je tako poslovodni, kakor tudi pedagoški vodja in mislim, da je dobrodošlo, da to tako potekaJe pa mnenja, da veliko ključnih simpatizerjev, zaupanja in promocije zavoda ter potrebnega posla, ravnatelj pridobi izven pisarne, na neformalnih druženjih in tako iz izkušenj svetuje, da se ne preveč oklepati štirih sten. Kajti tisti, ki imajo kaj za dati, pomoči ne bodo prinesli v šolo, ampak mora ravnatelj ali menedžer iti osebno do njih, jim znati zlesti pod kožo in tako tudi nekaj iz tega iztržiti

TOP 5 Tomaža Polaka

Navdihujoča oseba oz. svetovni voditelj: Nikogar ne bom poimensko izpostavljal, predvsem se zgledujem po optimistih in v prihodnost naravnanih managerjih ali voditeljih, z veliko pozitivne energije.

Najljubša glasbena skupina oz. izvajalec: Kot glasbeniku mi je všeč vsa glasba, ki ima teoretično podlago, predvsem pa klasična glasba in slovenske ter tuje uspešnice. Osebno pa od slovenskih pevk in pevcem zelo cenim vse glasbenike, ki so kot solisti sodelovali z našim BB: Nuša Derenda, Anika Horvat, Oto Pestner in Uroš Perić.

Vaša priljubljena knjiga: Predvsem prebiram strokovno literaturo, sedaj pa knjigo PAMET V KRIZI, od dr. Mira Cerarja.

Najljubši kraj v Pomurju: Slovenija od kod lepote tvoje.

Želja v življenju: Želim si več spoštovanja in empatije med ljudmi ter zavedanja, da vsak sam ne more storiti nič ali malo, vsi skupaj pa veliko. Spomnimo se besed dr. A. Trstenjaka, ki pravi nekako takole: »Ljudje, vkup držite«. Osebno pa želim zdravja in zadovoljstva svoji družini.

    Fotogalerija