https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Čebelji gradič: V osrčju Goričkega preživeti medene dneve

Serdica, 05.12.2013 ob 12:00  

Pod imenom Čebelji gradič se skriva ekološka turistična kmetija, ki stoji v osrčju Krajinskega parka Goričko, odmaknjena od vrveža vsakdanjega sveta, katero letno obišče približno tisoč ljudi.


»Ime Čebelji gradič smo izbrali za ime kmetije, ker so pri nas glavne čebelice. Ker je mati vseh čebel v posameznem panju matica, kar pomeni po angleško »queen«, nemško »Königin« in kraljice običajno živijo v gradovih, smo jim omogočili to tudi mi. Tako na našem gradiču živi 80 marljivih matic – kraljic. Vse kar sejemo in sadimo je namenjeno njim, mora cveteti in mediti. Zgradba s stolpom spominja na grad, ker pa ni zadosti velika za grad je postal gradič,« nam izbiro imena razloži Herman Kisilak.

Ekološka kmetija Čebelji gradič tako že z imenom pove, da je dom ljubiteljev in poznavalcev čebel ter njihovih izdelkov. Obkroženi s čudovito naravo so se odločili za ekološki način čebelarjenja, saj se zavedajo, da čebelice lahko naredijo kakovosten med le iz nektarja, ki ni onesnažen, tega pa najdejo v neoporečni naravi.

Ob predhodni najavi na t.i. doživljajskem ogledu z veseljem odprejo panj in predstavijo življenje čebelne družine, ter pripravijo degustacijo štirih vrst ekološkega medu (cvetlični, akacijev, kostanj-lipov ter cvetlični kremni med). Vsi izdelki na kmetiji so pridelani na ekološki način ter certificirani in imajo oznako BIO. Visoke uvrstitve na mednarodnih tekmovanjih ekološkega medu pa dokazujejo, da njihov med spada med najbolj kakovostne na svetu. Poleg tega si je mogoče ogledati etnološko zbirko in 100-letni čebelnjak.

Na kmetiji so še druge živali, ki pa so v prvi vrsti mišljeni kot atrakcija

Osnovna dejavnost je torej čebelarstvo. »Ob čebelarstvu nudimo obiskovalcem tudi oglede kmetije, kjer jim predstavimo kmetijo ter degustiramo različne proizvode kmetije. Poleg medu, še marmelade in sokove. Obiščejo nas različne skupine – od otrok iz vrtcev, šolskih otrok, študentov pa vse do upokojencev. Seveda program prilagodimo. Za otroke so možne različne delavnice in aktivnosti, kot so izdelovanje sveč iz čistega voska, jahanje na poniju Poldiju, se igrajo z zajčki, lahko spoznajo maskoti ovci Majo in Kasandro itd. Na voljo so tudi tobogan, peskovniki, gugalnica, plezala, igrati je mogoče košarko, nogomet, namizni tenis, badminton itd.,« dodatno ponudbo opiše Kislilak in doda, da so specializirani kot družinam z otroki prijazna turistična kmetija, kar pomeni, da je ponudba prilagojena tej ciljni skupini. Imajo dve igralni sobi, otroško igrišče, »zajčji dom«, ptičji gaj, ob večerih pa prirejajo otroške animacije.

Na razpolago tudi apartmaji s štirimi zvezdicami

Gostom so na voljo tudi trije apartmaji s štirimi jabolki, od koder se je moč podati na številne izlete, saj lega apartmajev omogoča čudovito izhodiščno točko za izlete po Goričkem ter v sosednjo Avstrijo in Madžarsko. »Pristna narava Krajinskega parka Goričko k nam privabi veliko število pohodnikov in kolesarjev. Največ pa seveda imamo družin z otroki, ki pri nas doživijo življenje na podeželju in kmetiji, kjer se vedno nekaj dogaja. Vsi gostje imajo pri nas nepozabne medene dneve,« priporočajo bivanje v čebeljem raju ter dodajo, da se njihovi gostje radi vračajo nazaj. Ob odhodu so veseli in spočiti ter polni nove energije (še posebej otroci), kar tudi s hvaležnostjo zapišejo v knjigo vtisov.

Podrobneje o čebelarstvu

Herman Kisilak se je s čebelarstvom začel ukvarjati že pri petnajstih letih in je eden redkih čebelarjev, ki ima ekološki certifikat, ki je najvišji certifikat kakovosti. To posredno pomeni, da je njegov med pridelan po najvišjih standardih in je podvržen najstrožjim kontrolam. Čebelari z avtohtono vrsto čebel Kranjsko sivko, ki je tudi edina, s katero je v Sloveniji dovoljeno čebelariti. Ima veliko dobrih lastnosti, ki jih druge pasme čebel po svetu nimajo.

Proizvodnja v čebelarstvu zelo niha, tako da težko napove koliko medu se proizvede. Največ pa prodajo Akacijev in Kostanj-lipov med, saj ga je drugje težko dobiti. Ženske imajo najraje Akacijev med, medtem ko imajo moški raje Kostanj-lipov med.

Pomurci ne cenimo dobrega medu

»Ne bi rekel, da Pomurci cenijo dober med. Dokaz za to so številni ljudje, ki kupujejo med v trgovinah, ki večinoma niti približno ne dosegajo kakovosti medu pomurskih čebelarjev. Izraz koliko cenijo kupci dober med je tudi cena. Na primer pri nas doma prodajamo med za 8 evrov, v Ljubljani pa naš med v ekoloških trgovinah prodajajo tudi po 14 evrov,« nam svoje mnenje zaupa Kisilak.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.12.2013 ob 15:46 TINČ gost

      Malu nekaj maju , pa bi se že radi šli nekšega biznisa ! Pa dobru , če de šlo vsaka jim čast , če pa nej te pa nesmijo takoj obupati ! ? Med pa je p'rodukt , ki je zelo odvisen od letine (vremena ) in narave . Ekološki ? Upajmo si trditi, pa čeprav je že malo vprašljivo . Naj vam gre s srečo !.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.12.2013 ob 23:23 aaa gost

      Naj jim uspe...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.