https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Vključevanje invalidov v športne aktivnosti

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, 04.12.2013 ob 14:00  

Ob mednarodnem dnevu invalidov je včeraj v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota potekala okrogla miza na temo vključevanje invalidnih oseb v športne aktivnosti in v lokalno okolje.


Okroglo mizo so v okviru projekta »Občina po meri invalidov« organizirali: Mestna občina Murska Sobota, URI-SOČA in Svet za invalide. Zbrane je nagovoril predstavnik mestne občine Štefan Cigan, ki je povedal, da ima občinska uprava dolžnost in obveznost, v okviru akcijskega načrta priskrbeti materialna sredstva in poskrbeti, da občina izpolni svoje naloge, ki si jih je zadala v okviru akcijskega načrta. Tudi predsednik Sveta za invalide Branko Gornjec je izpostavil pomembnost športa tako za invalide kot za neinvalide.

Mojca Haložan: »Pomembno je, da se invalid vključi v športne dejavnosti!«

Mojca Haložan je v okviru Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota predstavila projekt enakosti invalidov na področju športa in rekreacije, ki ga murskosoboški center izvaja z avstrijskimi partnerji. Osnovni cilj projekta je enakopravno in enakovredno vključevanje invalidov v vse športne dejavnosti, ki ne razločuje med invalidi in neinvalidi. Raziskave kažejo, da se zelo mali odstotek invalidov vključuje v športne aktivnosti, kar je lahko posledica večih dejavnikov. Eden izmed teh je tudi ta, da zelo malo športnih društev v Pomurju sprejema kot svoje člane invalide ter da imamo zelo mali kader usposobljenih delavcev, ki bi trenirali invalide. Kot dober primer prakse vključenosti invalidov v športne aktivnosti je navedla Zvezni športni center Schielleiten ter Baumwipfelweg, Altneuholdis na Gradiščanskem ter integracijske športne prireditve, ki že potekajo v Murski Soboti in Mariboru, vendar bi bilo potrebno izdelati smernice za športna društva in objekte brez ovir.

Ksenija Šterman: »Športna dejavnost vpliva na vse ljudi brez razlike.«

V nadaljevanju je specialistika Medicine dela, prometa in športa, doktorica Ksenija Šterman, izpostavila pomembnost športa na vse vidike človekovega življenja, »šport je pomemben tako za invalida kot neinvalida, saj vpliva na vrsto dejavnikov, vpliva na telesno zdravje, na duševno zdravje in na družbeno življenje oziroma socialno vključenost posameznika in je kot tak nujen za vsakega izmed nas.«

Matejka Koštric: »S plesom sem doživela, kaj je največja sreča s popolnim notranjim mirom in kaj je najglobji obup.«

Ples na invalidskem vozičku in svojo plesno pot je predstavila tudi Matejka Koštric, ki se že vrsto let ukvarja s plesom, kjer je ona na vozičku, njen plesalec pa je hodeči. Ples je zanjo doseganje notranjega miru in čudovite popolnosti. Razvoj plesa na invalidskem vozičku se je v Sloveniji začel leta 2005, ko je Društvo študentov invalidov Slovenije pripravilo plesni preformans Z.A.N.A.S. in se razvija v nove oblike in kategorije še danes.

Darko Kegl: »Pomebno je vzeti invalida kot sebi enakega!«

Darko Kegl je povedal svojo in sinovo življenjsko zgodbo, saj so že ob rojstvu sina ugotovili, da je sin gluh. Od takrat je z veliko truda in odrekanja sin Marino zmagal 22 mednarodnih članskih teniških turnirjev gluhih, prav tako je aktualni evropski in mladinski prvak gluhih. Toda njegova pot in pot njegove družine ni bila lahka. Oče se je sam izšolal za teniškega trenerja in je eden izmed sinovih trenerjev. Povedal je, da naša država še vedno nima posluha za športne dosežke, sam se je dve leti trudil, da je sin pridobil status mednarodnega vrhunskega športnika. Marino sedaj obiskuje tretji letnik srednje gostinske šole in je eden izmed vodilnih mladih teniških igralcev.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.