https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Religije skozi čas – običaji in praznovanja

Puconci, 07.12.2013 ob 7:00  

Razvojni zavod Občine Puconci je v Spominskem domu Štefana Kuzmiča pripravilo predavanje mag. Bernarde Roudi na temo Religije skozi čas – običaji in praznovanja.


 »Ljudje že od nekdaj iščemo smisel in resnico o lastni naravi in vesolju, o vprašanju življenja in smrti; družimo se v skupine, ki se delijo obrede in verovanja, se zbiramo k molitvi ali premišljevanju. Skozi zgodovino so se razvile številne religije,« je predavanje začela mag. Roudi.

Po njenih besedah prazniki napolnjujejo človeško življenje in nas obdajajo z veseljem, saj je to čas druženja, običajev, obredov in tudi kulinarike. Adventi čas je ravno ta čas, ko se spominjamo treh svetih večerov. Eden izmed teh čarobnih večerov je bil v četrtek, ko nas je obiskal Miklavž. Sedaj sledita še Božični večer in Sveti trije kralji. V tem času si izrekamo želje, pričakujemo darove in hkrati pričakujemo oziroma upamo na boljšo prihodnost.

Nato je opisala politeistične religije, ki so v zgodovini nastopile najprej in poznajo več bogov oziroma božanstev različnih stopenj. Razvila se je v starodavnem Egiptu, potem pa se nadaljevala v antični Grčiji, antičnem Rimu in Babilonu ter se vse do danes ohranila v hinduizmu v Indiji.

Po kratkem kulturnem programu pa je mag. Bernarda Roudi nadaljevala s monoteističnimi religijami. Tako je v nadaljevanju predstavila eno izmed najbolj značilnih verstev v Aziji budizem, tradicionalno versko in družbeno življenje konfucianizem, eno najstarejših monoteističnih ver judovstvo, religijo muslimanov islam ter najbolj razširjeno religijo na svetu krščanstvo.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.