https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Sadovi marljivih rok v luči podjetništva v Turnišču

Turnišče, 10.12.2013 ob 7:00  

Glede na gospodarske razmere, ki vladajo v naši regiji je še toliko bolj pomembno, da se posveča veliko pozornosti izobraževanju in spodbujanju samoiniciativnosti ter podjetniške miselnosti pri ljudeh na podeželju za prodajo domačih kulinaričnih ali rokodelskih izdelkov.


Slednje je bil tudi temeljni cilj izobraževalnega programa, ki ga je pripravila Ljudska univerza Murska Sobota v sodelovanju z Občino Turnišče, Zavodom Koušta ter od podpori Republike Slovenije – Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Usposabljanje je potekalo v večnamenskem centru v Turnišču z začetkom meseca oktobra in se je za udeležence uspešno zaključilo konec novembra.

Prav tako so pomembni cilji izobraževalnega programa skrb za trajnostni razvoj podeželja in ohranjanje kulturne dediščine. Predvsem pa je pomembno, da udeleženci programa skozi izobraževalni program pridobijo nova znanja, s katerimi povečajo svojo konkurenčnost na trgu dela, postanejo bolj samozavestni in inovativni ter spoznajo pomen in prednosti vseživljenjskega učenja.

V okviru programa so si udeleženci pridobili temeljna znanja in spretnosti, na podlagi katerih so sposobni prepoznati svoje podjetniške potenciale, prepoznavati podjetniške ideje, se odločiti in zagnati tovrstno dejavnost. Usposobili so se za pripravo trženjskih strategij in planov, analizirati trg in določiti ciljne skupine, se naučili komunicirati s potencialnimi kupci in partnerji, spoznali pomen kvalitete in zadovoljstva strank ter kako registrirati in samostojno voditi svojo dejavnost. Posledično pa tudi kvalitetno in uspešno oblikovati doma narejen izdelek, ga primerno promovirati in tržiti v lokalnem ali širšem okolju.

Program je bil namenjen podeželskemu prebivalstvu, brezposelnim in članom kmetij, ki imajo znanje in pogoje za izdelavo domačih kulinaričnih ali rokodelskih izdelkov, ter za tiste, ki že izdelujejo kakšne izdelke, nimajo pa ustreznih znanj in veščin za razširitev omenjene dejavnosti v smislu oblikovanja ponudbe, trženja, promocije, pravno-formalnih zadev ter finančnega poslovanja.

Zaradi trenutne gospodarske situacije se je podeželsko prebivalstvo primorano vse bolj ozirati za dodatnimi oziroma drugimi viri zaslužka, ki bi prispevali k izboljšanju socialnih in ekonomskih razmer na podeželju. Glede na bogato tradicijo predelovanja kmetijskih pridelkov in izdelovanja tradicionalnih domačih kulinaričnih in rokodelskih produktov na podeželju, težnja k razvoju podeželskega turizma in izboljšanje turistične ponudbe je neformalno izobraževanje podeželskega prebivalstva za tovrstno dejavnost zagotovo velika priložnost za katero upajmo, da bo obrodila še veliko dobrih sadov marljivih rok.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.12.2013 ob 12:10 VARAŠANKA gost

      Marljive roke so , ampak ni pa lahko zagnati dejavnosti ,ki bi potem lahko obrodila sadove ! ?Tisti denar , ki je prišel od države bi naj razdelili med opravičence in bi bilo več koristi , kot pa prazno besedičenje in lepe obljube , ki nimajo nobenega haska in so praktično nedosegljive !?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.