https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kdaj bo dokončana murskosoboška obvoznica?

Murska Sobota, 13.12.2013 ob 7:00  

Trenutno je zgrajen le del južne murskosoboške obvoznice. Drugi del južne obvoznice pa bi moral biti zgrajen do konca leta 2015. Vzhodni del, ki je najpomembnejši pa nekje do leta 2020.


Maja letos je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo dodelilo 11,8 milijona evrov za dokončanje južnega dela obvoznice v Murski Soboti. Od tega je 9 milijonov evropskih sredstev, preostanek pa bo prispevala država. Trasa v dolžini 2700 metrov se prične pri razbremenilnem kanalu Ledava – Mura ter konča pri vzhodnem obrobju Murske Sobote med Panonsko cesto in območjem Plese.

Za gradnjo južne obvoznice v Murski Soboti je bilo izbrano podjetje Markomark d.o.o. iz Vidma pri Ptuju s partnerji Integral inženjering iz Bosne, Gradis BP Maribor in Franc Sagadin, s. p.. Podjetje je bilo izbrano s ponudbeno ceno 7,7 milijona evrov. Za posel se je potegovalo tudi podjetje SGP Pomgrad iz Murske Sobote. Ker so bili prepričani, da bi morali biti izbrani, so vložili zahtevek za revizijo pri naročniku Direkciji Republike Slovenije za ceste, kjer pa so zahtevek zavrnili. Ker se je podjetje SGP Pomgrad pritožilo na odločitev, se bo primer nadaljeval pri Državni revizijski komisiji.

Na murskosoboški občini so pred kratkim podali svoje videnje o gradnji južnega dela obvoznice: »Po podatkih, ki smo jih pridobili na DRSC, ki vodi ves postopek gradnje, bi se južna obvoznica že morala graditi, vendar se je po izbiri izvajalca, neizbran izvajalec (bila sta le dva) pritožil na Državno revizijsko komisijo, ki je razpis razveljavila. Tako bi moral biti že nov razpis za izbiri izvajalca, vendar se je baje na odločitev Državne revizijske komisije pritožil prvotno izbran ponudnik. Torej so zapleti glede pritožb izvajalcev. Mestna občina Murska Sobota je sofinancirala v preteklosti že cca. 870.000 EUR, zato nam je tako v interesu, da se projekt čim prej tudi fizično začne graditi, ker je rok izvedbe cca. 20 mesecev. Projekt je potrebno izvesti do oktobra 2015, kar se tiče zaključitve v finančnem smislu, kar se pa tiče v izvedbenem (sama gradnja) pa nekje do sredine 2015, drugače se ne bodo v celoti koristila že odobrena EU sredstva.«

Vzhodni, severni in zahodni del obvoznice

Gradnja vzhodne obvoznice bi se morala pričeti kmalu po izgradnji južne, torej enkrat po letu 2015, končana pa naj bi bila do leta 2020. Trasa vzhodne obvoznice je že določena in bo potekala od zaključka južne obvoznice pri Panonski cesti mimo Ekonomske šole ter SOIC (Severne obrtne industrijske cone) do krožišča pri Čardi. Ta del je zelo pomemben, saj bo povezal SOIC in trgovsko središče z avtocesto ter s tem razbremenil ceste skozi mesto.

Čas gradnje in trasi zahodnega ter severnega dela obvoznice še niso točno določeni. Nekaj več je znanega glede trase zahodnega dela, ki bo predvidoma potekala od krožišča na Tišinski cesti vzhodno mimo Pušče ter se priključila na krožišče pri trgovskem centru Maximus.

O severnem delu pa zaenkrat ni znanega praktično nič.

Vir: slo-projekti.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.