https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Horvat od Bratuškove terja ukrepe proti odgovornim za bančno luknjo

18.12.2013 ob 10:00  

Poslanec NSi Jožef Horvat je predsednico vlade vprašal, ali bo vlada uvedla javno preiskavo, ki bo za vsa slaba posojila ugotovila, kdo jih je predlagal, kdo odobril in kdo je imel od teh posojil največjo korist.


"Ko bo končana bančna sanacija in rešena prezadolženost podjetij bodo banke spet lahko normalno financirale rast," je dejal Jožef Horvat in predsednico vlade vprašal: "Kakšen scenarij, časovni okvir in ukrepi ima Vlada, da bi Slovenija dosegla ta cilj? Torej, normalizacijo bančnega sistema in dokončno vzpostavitev socialno tržnega modela gospodarstva, kar nam žal v 22-ih letih samostojne Republike Slovenije ni uspelo. Državljani od politike zahtevajo: "Vzemite tistim, ki so vzeli nam." Prosim vas, gospa predsednica, da slovenski javnosti in davkoplačevalcem, ki bodo morali za nastalo škodo v bankah plačati po ocenah okoli 6 milijard evrov odgovorite: Ali bo Vlada uvedla javno preiskavo, ki bo za vsa slaba posojila, ki bremenijo davkoplačevalce ugotovila, kdo je tako posojilo predlagal, kdo ga je odobril, kdo je imel od odobrenega posojila korist in ali so v zvezi s posameznimi posojili odgovorni v bankah ravnali s skrbnostjo dobrega gospodarja ali malomarno ali morda protipravno? Ali so bili pri odločanju izpostavljeni kakšnim političnim pritiskom ali grožnjah vplivnih interesnih skupin?" Jožef Horvat je predsednico vlade tudi vprašal, ali namerava vlada v slovenskih bankah v pretežni državni lasti (NLB, NKBM in Abanka) nemudoma zamenjati njihove nadzorne svete in posledično tudi uprave bank.

Predsednica vlade Alenka Bratuše odgovarja,  da ne sama osebno, ne ta koalicija, ne ministrski zbor nima prav nobenega problema z ugotavljanjem odgovornosti, kdo je v bankah povzročil škode kar za 15 % bruto domačega proizvoda, kolikor bo sanacija bančnega sistema davkoplačevalce stala. Povedala je tudi, da veliko postopkov že teče. Minister, policija, guverner, minister za notranje zadeve, minister za finance, so se večkrat sestali na temo problemov, ki bi nastajali v okviru preiskav ali pa potrebnih podatkov za preiskave, ki bi nastajali v posameznih bankah.

Predsednica vlade misli, da je prav tako pomembno, da skupaj naredimo nekaj, da se kaj takšnega v naših bankah nikoli več ne ponovi. Zaveda se, da je pravzaprav edina dobra stvar v tej zgodbi ta, da so podatki na mizi, da vemo kaj je potrebno narediti

Znesek je visok, zato bodo  poiskali odgovorne, ki bodo morali za te stvari tudi odgovarjati

Alenka Bratušek odgovarja, da ko se pogovarjamo o krivcu za takšno stanje v bankah, je prav, da damo na mizo številke in pogledamo, zakaj je v katerem obdobju pravzaprav to nastalo. Pravi, da se je bruto zunanji dolg države v času od leta 2004 do 2008 podvojil in smo danes praktično na isti številki, kot smo bili leta 2008. Je mnenja, da je velika večina slabih posojil v bankah nastala pred letom 2009. Zato verjame, da res nima nobenega problema, ko išče krivce in odgovorne, meni pa, da bo težji del ta denar pripeljati nazaj davkoplačevalcem.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.12.2013 ob 10:26 jp gost

      škoda, naslov bi se moral glasiti: Bratuškova terja ukrepe proti odgovornim za bančno luknjo

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.12.2013 ob 13:09 ona gost

      ona je bila polek, včeraj je pisalo v slovenskih novicah, da je odobravala take kredite, takrat je bila pri skledi, torej prvo naj sebe kaznuje.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.12.2013 ob 14:04 on gost

      Urban vehovar: Prišli smo tako daleč, da nam vlada mafija ali pa nam vladajo interesne skupine po mafijskih načelih.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.12.2013 ob 15:51 Frenky gost

      ...dokler bodo državo vodili pokvarjeni advokati in sodniki, pogoltni lobiji in požrešno nesramni politiki, nimamo kaj pričakovati kaj lepešega v Sloveniji....

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.12.2013 ob 16:20 sveti Prekmurec gost

      Ej tij posranec Horvat Jožef! Zaj ka si v opoziciji si tak gasen, pa za vse probleme maš rešitve. Ge si pa büo gda je büo tvoj sveti Janša na oblasti? Zakoj ne pitaš ge so pejnezi od Patrij, prodaje orožja, pejnezi Mariborske škofije.... Tak si kak tvoj propali politični kolega Žerjav, da je büo minister je bukno, v opoziji pa tak pameten, kak njegov boter Maučecof Marjan.

      15 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.12.2013 ob 21:36 gost gost

      sveto tele!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.12.2013 ob 22:03 janko gost

      popovec horvat pozablja kaksno bancno luknjo je njegova rimikatoliska cerkev naredila z holdingi....

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.12.2013 ob 22:12 gost gost

      kak je nej toga horvata sran takšna vprašanja postavlati in kak ga je nej sran se sploj glasiti. njegovi meceni so napravili tou bančno luknjo zdaj de se pa neka pameten delo. vej nedo več dugo. na naslednjih volitvaj do vsi tej drekomešalci pogrnoli. marsišto več nede parlamenta od znotraj vido. nove stranke so na pohodi in fejt dobro jin kaže. in tej stari prisklednjiki majo že pune lače od straja ka do šli v pozabo.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.12.2013 ob 7:28 niko gost

      ko se začne sliniti tej Horvat je vsem jasno ka nika smrdi v Muri je rejšo 5000 lidi na cesto ka njim nej trbej delati,sinovom zrihto velke firme hčerki posel v Vatikani zdaj se slini kak če bi mel kaj pojma pa ga nema krščanski demokrat za svoj žep pa za rodbino je poskrbo zdaj pa se nan smije pa senorca dela z lidij

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      19.12.2013 ob 8:33 ss gost

      Kda vidim to popovsko rit, me srat stisne.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      19.12.2013 ob 9:52 Simon gost

      Janez Janša: Z državo bi se moralo upravljati z vrednotami osamosvojitve, Bravo Janša. Ne pa s temi murgelsko-srbsko-udbaškimi prevarami

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      19.12.2013 ob 9:55 as gost

      Horvat je postavo vprašanje prcednci ki je odgovorna, eni pa ga brezveze napadate. somari.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      19.12.2013 ob 13:35 gost gost

      zakoj je on sebi pa janši v prejšnji vladi nej postavo isto vprašanje. tej problem z bančno luknjo je nej od včeraj. @Simon, te pa naj zdaj janša z vrednotami osamosvojitve, po domače povedano z denarjem od trgovine z orožjem, pokrije bančno luknjo.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      20.12.2013 ob 19:30 prekmurka gost

      O sveta preproščina in hinavščina tega gospoda.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.