https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Ljutomerski svetniki tudi proti variantnemu predlogu proračuna

19.12.2013 ob 7:00  

Občinski svet Občine Ljutomer je na minuli izredni seji zavrnil tudi popravljeno variantno verzijo predloga proračuna za leto 2014.


Na zadnji redni seji je bil predlog proračuna za leto 2014 zavrnjen, zato so v občinski upravi pripravili dopolnjen predlog, ki se je snoval na usklajevalnih sestankih, kjer so sodelovali tudi nekateri predstavniki šol, staršev, vrtcev in lokalnih skupnosti. Prva varianta predloga, v kateri bi Občina Ljutomer za leto 2014 s pomočjo dolgoročnega zadolževanja v zakonsko dovoljeni meji zadolževanja (okrog 10 %) omogočila izvedbo nekaterih nujnih naložb, delno sofinanciranih iz nepovratnih sredstev, je bila z 9 glasovi za in 10 proti zavrnjena.

Prvi takšen projekt v tem predlogu proračuna je predvidena ureditev nevarnega cestnega odseka Sp. Kamenščak. Druga naložba bi po tej varianti obsegala odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Mure. Gre za projekt, za katerega je bila pripravljena vsa potrebna dokumentacija in oddana vloga za pridobitev nepovratnih sredstev, in sicer skupaj z Občino Radenci zaradi izgradnje kanalizacijskega omrežja za potrebe naselja. Tretji projekt je Kamenščak. Gre za aglomeracijsko območje, ki mora biti po Operativnem programu opremljeno z javnim fekalnim kanalizacijskim omrežjem do leta 2017. V tem predlogu so si zadali tudi ureditev Glasbene šole, kjer je bila ugotovljena statistična nestabilnost in mehanska neodpornosti objekta ter posledično prostorska problematika, ki onemogoča izvajanje dejavnosti. Kot je povedala županja, je nujno pristopiti tudi k preplastitvi ceste Bučkovci – Drakovci in Sitarovci – Precetinci, saj grozi nevarnost, da bo nosilni asfaltni sloj, ki je bil izveden v letu 2010, uničen tako, da bo potrebno ponovno pristopiti k celoviti sanaciji cestišča.

Na seji so nekateri svetniki z burno razpravo nasprotovali potrditvi popravljenega proračuna, saj se niso strinjali z dodatnim zadolževanjem (po prvem predlogu bi se tako občina zadolžila za dva milijona 150 tisoč evrov), motilo pa jih je tudi, da so projekti postavljeni v leto 2014 – torej v zadnje leto mandata.

Sledila bo javna razprava

»Znana misel pravi, da je mnogo lažje ustaviti dobro idejo, kot jo uresničiti. Po svoje je ironično, da so nasprotniki proračuna na zadnji seji nasprotovali predlogom, ki so jih pred tem sami strastno zagovarjali, kot na primer pločnik na Kamenščak, ki pa ga sedaj po drugi razpravi očitno ne želijo več,« je vnovično nesprejetje predloga proračuna komentirala županja mag. Olga Karba. V popravljenem predlogu proračuna velja izpostaviti tudi vrtec v Cezanjevcih, kjer bo po besedah Karbove prelomno ravno prihodnje leto: »Nastopili so vsi pogoji (torej lokacija, soglasja, idejna zasnova, sredstva), da izvedemo izgradnjo. Ko se bo to okno priložnosti zaprlo, bo spet minilo veliko časa, da se ponovno odpre. Podobno, na svoje načine, velja za druge investicije in projekte, vključno z vodovodnim sistemom C.« Glede na nesprejetje variantnih predlogov bo v naslednjih dneh sledila javna razprava po krajevnih skupnostih in pridobivanje podpore za predlog med občankami in občani ter gospodarstveniki, saj ne nazadnje, tako pravi županja, gre pri proračunu za uresničevanje idej, ki so v službi občank in občanov ter v izvedbi gospodarstva.

Več fotografij v spodnji galerji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.12.2013 ob 9:49 ups gost

      ...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.