https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Koledovanje v radgonski občini

28.12.2013 ob 11:00  

Koledovanje ali Trikraljevska akcija postaja vedno bolj razširjena in tradicionalna na slovenskih tleh. Nešteto otrok, mladine in starejših je v minulih letih stopalo po tej poti petja, molitve, veselja, druženja – prinašanja voščil in blagoslova ob praznikih in v novem letu.

Koledniki so bili vedno prinašalci veselja in povezovalci župnije. Veselje ki se širi po vsej fari, seže preko meja Slovenije v daljne kraje, kjer pa zaradi revščine in zaostalosti, preganjanja in bolezni, stiske in osamljenosti – ni vedno tako prijetno, kot je to pri nas. Trikraljevska akcija tako postaja vesela in učinkovita pomoč za reševanje največjih stisk v misijonskih deželah. V temi revščine živijo s preprostimi ljudmi tudi naši misijonarji. Ravno oni so v teh dneh hvaležni vsem pogumnim kolednikom, ki jim ne bo žal napora, ki se ne bodo bali mraza , ki jim ne bo nerodno stopiti do hiše.

Tudi letos poteka tradicionalno po radgonski fari koledovanje ali trikraljevska akcija, v katero ta namen prav te dni do novega leta stopa kar trideset otrok veroučencev od četrtega do devetega razreda, ki so oblečeni v oblačila svetih treh kraljev in pastirjev. Letošnja trikraljevska akcija poteka v organizaciji in ob pomoči radgonskih skavtov, kateri spremljajo in skrbijo za red in varnost na terenu.  Pomen koledovanja, je vsem ljudem v župniji oznaniti, da se je rodil Jezus, Odrešenik sveta, ki nam prinaša upanje.

Trikraljevsko koledovanje je po izvoru poganska šega, ki je označevala obhode ob prehodu starega v novo leto (Kalendae Januariae). Krščanstvo je obrednim obhodom - koledovanju dalo novo vsebino: pričeli so oznanjati veselo novico, da se je rodil odrešenik sveta, Jezus Kristus. Poseben pomen so imeli koledniki v kmečkem okolju. K hišam so prinašali blagoslov za letino ter zdravje in srečo ljudem in živini, zato so bili vedno in povsod dobrodošli in vredni plačila. Običaj je bil razširjen in prisoten po vsej Sloveniji vse do druge svetovne vojne. Z leti so nekdaj številni koledniki po naših vaseh in mestih postali redkost. V večini krajev so nazadnje koledovali le še otroci. Bogastvo koledniških pesmi in običajev pa še vedno priča o živosti koledovanja na Slovenskem. V Sloveniji se koledniški običaj na pobudo Misijonskega središča Slovenije poskuša znova oživeti. Misijonsko središče je organizirano akcijo pričelo v šolskem letu 1994/1995.

Akcija poteka v obliki koledovanja od božiča do praznika svetih treh kraljev, 6. januarja. Osnovni nalogi oznanjevanja Jezusovega rojstva je tudi v Sloveniji pridružen misijonski namen. Denar, ki ga otroci naberejo s koledovanjem, je namenjen projektom slovenskih misijonarjev. Tako so v lanskem letu, denimo namenili denar za izgradnjo ceste in šole na Madagaskarju, izgradnjo srednje šole v Etiopiji, izgradnjo sirotišnice za otroke v Benini, za izgradnjo osnovne šole v Ruandi, hišo za brezdomce v Ukrajini, hišo za dekleta v Ugandi itd…. Letošnjo nabirka pa je tako namenjena za izgradnjo srednje in osnovne šole na Madagaskarju, vzgojni  izobraževalni center na Madagaskarju , popravilo vrtca v Izraelu, opremo šole na Malavih, prostor za zbiranje, učenje in vzgojo, ter opremo dvorane v Ruandi, pomoč pri razvoju , zaposlitvi ter opismenjevanju prebivalstva v Senegalu, itd…                                

Vsem faranom iz radgonske fare je tako bilo na edinstven način prikazan stari običaj koledovanje in s tem tudi ponujena priložnost, da lahko z svojimi prispevki pomagajo  tistim, ki so najbolj potrebni pomoči v stiski in bedi, pomanjkanju, bolezni in trpljenju. Vsem, ki so se letos odzvali in odprli vrata svojih domov ter sprejeli  kolednike, iskrena hvala, vsem tistim, ki se pa niso odzvali pa velja povabilo za naslednje leto v upanju, da v sebi začutijo klic usmiljenega srca.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

foto in tekst Marjan Slavič

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.12.2013 ob 11:23 TINE gost

      Če je tole TRIKRALJEVSKO koledovanje, potem naj bo za tri kralje . Ne , da bi vodilni od teh skupin radi , da bi tile otroci šli po miloščino že pred božičem . Ne glejte samo na materijalne dobrine !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.12.2013 ob 19:04 TIČ gost

      Ali je tako , ali ni ? Zakaj se ne vključujete v razpravo ? Ali vam je takole vseeno ?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.