https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Premišljeno k uresničevanju novoletnih zaobljub

30.12.2013 ob 10:15  

Novo leto je čas za nove cilje in izzive ter čas, ko si v življenju zaželimo nekatere spremembe. Vsi pa novoletnih obljub ne uresničimo, zato psihologi svetujejo, kako pristopiti k uresničevanju novoletnih zaobljub.


Pričetek novega leta jemljemo kot prelomnico  v življenju, zato razmišljamo in upamo na to, da bomo določene stvari iz našega življenja obrnili na bolje, naredili nekaj dobrega zase, se odpovedali razvadam, ki nam škodujejo, in poskušali usvojiti nekatere dobre navade.

Klasika med novoletnimi zaobljubami

Med najpogostejšimi zaobljubami, ki si jih zastavimo pred novim letom, so tiste povezane z izgubo teže, dokončanjem šole, prenehanjem kajenja, zmanjšanjem pitja alkohola, z željo po varčevanju, po podaljšanju časa, ki ga preživimo z družino in prijatelji, zaobljube o vsakodnevni telesni vadbi, o bolj zdravem načinu življenja, menjavo službe, po učenju nečesa novega (jezika, kuhanja, šivanja…), na seznamu pa se najdejo tudi tiste, s katerimi se zaobljubimo k temu, da bomo v novem letu bolj pomagali drugim.

Foto: www.mobile.natin.co.ke

Zaobljube nas uresniči le četrtina

Vendar pa psihologi pravijo, da so novoletne zaobljube največkrat obsojene na propad. Raziskave kažejo, da novoletne zaobljube vsaj delno uresniči le slaba četrtina posameznikov. Kot poroča Jana, se neuspešni posamezniki bolj ukvarjajo s posledicami prelomljene obljube in tem, kako se bodo ob njej počutili, namesto da bi se osredotočili na dobro plat tega, da so se končno premaknili z mrtve točke.

Potreben pozitiven pristop

Pri uresničevanju novoletnih obljub so uspešnejši tisti, ki uberejo drugačen, pozitiven pristop. Namesto da bi sanjarili o velikem trenutku, ko bo vse drugače, se večino časa trudijo svoj cilj tudi doseči, spet drugi pa se na pot uresničevanja zaobljub podajo bolj skromno in poskušajo do cilja priti počasi. Zato tudi psihologi svetujejo, da si zadate realne zaobljube in jih uresničujete postopoma, vsekakor pa morate biti vztrajni.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.