https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Občina Rogašovci: je denar iz novih davkov za njih izgubljen?

08.01.2014 ob 10:15  

Ker občina Rogašovci ni zaračunavala nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, jih tepe Zakon o davku na nepremičnine, ki je začel veljati s prvim januarjem letos.


Ker niso zaračunavali nadomestila, tudi od novega davka ne dobijo nič

Po novem zakonu o davku na nepremičnine bodo občine iz državnega proračuna tri leta, torej do leta 2016, dobile povrnjenega toliko denarja, kolikor so ga zbrale z nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča. Nadomestila so se v preteklosti stekala v proračun občin, zdaj bo to zamenjal novi davek na nepremičnine. Občina Rogašovci nadomestila v preteklosti ni zaračunavala, zato sedaj iz proračuna ne bo dobila nič.

Zaradi prikrajšanosti vložili pobudo za presojo novega zakona

Ker se počutijo v neenakopravnem položaju napram ostalim lastnikom nepremičnin v Sloveniji, so njihovi zastopniki vložili pobudo za  oceno ustavnosti in zakonitosti novega zakona. Pobuda o oceni ustavnosti je bila vložena že 17. decembra lani, torej pred pričetkom veljave zakona.

Pobuda se nanaša tudi na poseg v pravico do zasebne lastnine in obveznosti plačila davkov iz lastninske pravice, katera bremeni posameznega lastnika oz. občana. Pobuda tako zahteva presojo temeljnih načel Ustave RS, ko državljani oz. lastniki nepremičnin morajo plačati določeno stopnjo davka na nepremičnine v proračun Republike Slovenije, vendar iz proračuna lokalna skupnost ne dobi ničesar povrnjenega. To pomeni, da so lastniki nepremičnin v Občini Rogašovci v neenakopravnem položaju z ostalimi lastniki nepremičnin v Republiki Sloveniji.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.01.2014 ob 10:40 aline gost

      lepo, če niso zaračunavali......ni pa pravično, da pa meni v moji občini so!?

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.01.2014 ob 20:05 Jojo gost

      @aline glej na to z druge perspektive. Živiš v občini, ki je "brezpametno" sprejemala odloke. Povprašaj sedanje oz. bivše svetnike, kaj so delali, ko so sprejemali te odloke in župana(e), ki so te odloke sploh pripravljali. So sploh prebrali, kaj sprejemajo oziroma predlagajo? So pa Rogašovci za moje pojme edina sposobna občina v Sloveniji, ki ni imela tega davka. Zdaj pa bodo morali polniti državno luknjo. Res je nepravično.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.01.2014 ob 20:38 Frenky gost

      .......država je kruta mati do vseh tistih, ki jim vsaj malo uspeva spremeniti podobe občin oz. pametno gospodarjenje župana-ov s svojim in evropsko prigaranim denarjem in naš je s vojim OS že takšen - in sedaj uboga občina daj centru, da bi imel še kaj "pohamati" iz tega "žaklja", ki že tako pušča iz mnogoterih lukenj - narod odpusti jim, saj vedo kaj delajo....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.01.2014 ob 21:43 vsealinič gost

      jojo.....še slabše je tam, kjer so (ene) občine zaračunavale nadomestilo brez prave baze podatkov ali celo namerno koga izpuščale. Prav bi bilo, vsi ali nihče!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.01.2014 ob 22:29 Jojo gost

      @vsealinič sam prihajam iz take občine, kjer se je to dogajalo in se še dogaja. Po drugi strani pa: Kar so Rogašovci "izvozili", smo mi, na našo žalost, "uvozili". Tudi zaradi tega "izvoza" in posledičnega "uvoza", smo v naši občini tam kjer smo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.01.2014 ob 14:32 ABC gost

      ponovno se je pokazalo: več kak pol občin preveč, Virant bo tu še nabral točk.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.01.2014 ob 15:11 lujzek gost

      Dobre in gospodarne občine naj ostanejo, ostale pa ukinit in v te negospodarne spustit revizijo, da preveri, kam je šel vse državni denar. Na občinah je tudi preveč nesposobnih ljudi, ki lepo presedijo osem ur in ne naredijo nič koristnega.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.