https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Alojz Kavaš: »Kadar imamo živo zemljo, ne potrebujemo nobenih dodatkov«

Šalovci, 13.01.2014 ob 7:00  

Eko-socialna kmetije Korenika se nahaja v osrčju Krajinskega parka Goričko, natančneje v vasi Šalovci. Kmetijo je na tradicionalen način obnovilo društvo Mozaik, trenutno pa v njej deluje Korenika, Zavod za usposabljanje in zaposlovanje invalidnih oseb.


Na omenjeni kmetiji se zavzemajo za pridelavo in predelavo ekoloških in tradicionalnih živil v sodelovanju z naravnimi, kulturnimi in človeškimi viri, ki jih pomurska regija vsekakor ima. Cilj njihovega delovanja je sodelovanje z lokalnim okoljem ter pridelavi in predelavi živil na naraven način. Za doseganje slednjega je bistvenega pomena kompostiranje oziroma kompost, kateremu pri Koreniki posvečajo posebno pozornost.

»Sonaravno ekološko kmetijstvo temelji oziroma je zasnovano na kompostu, torej na naravnih gnojilih in ne na umetnih, kot je industrijski farmarski način kmetovanja. Tako da mi od vseh živali, ki jih imamo tukaj na kmetiji, skušamo predelovati kompost. Vse iztrebke različnih živali poskušamo skupaj s slamo spravljati v kompostne kupe in nato te kupe zračimo s prekopavanjem, da pospešimo proces kompostiranja, da se to ne vleče leto, dve ali celo več. Ta kompost je potem z vsemi temi mikroorganizmi dobesedno hrana za rastline, ki jih mi poskušamo pridelovati na naših poljih. Preprosto to pomeni, da ta zemlja, ki se ji dodaja kompost počasi čez sedem do deset let oživi, postane živa zemlja. Rastlina ali kultura, ki raste na takšni t.i. živi prsti, ne potrebuje nobenih posebnih zaščit, ker je »prizemljena«. To pomeni, da z rastlinami, ki so ukoreninjene v živo zemljo, nimamo posebnih težav z boleznimi in insekticidi. Posledično ne potrebujemo posebnih preparatov ali pripravkov, razen kakšnega kalcija,« nam prednosti komposta razloži Kavaš.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija