https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Evropa finančno pomaga mladim iskalcem prve zaposlitve v tujini

14.01.2014 ob 7:00  

Evropski portal za zaposlitveno mobilnost – EURES izvaja program Tvoja prva zaposlitev EURES, s katerim želi finančno in drugače pomagati približno 5.000 mladim, starim med 18 in 30 let, pri prvi zaposlitvi EURES v drugi državi članici Evropske unije.


Časa imate do 28. maja 2014

Nosilci programa so organizacije iz Danske, Italije, Španije, Nizozemske in Švedske, ki s pomočjo zavodov za zaposlovanje držav članic EU – EURES zagotavljajo mladim iskalcem zaposlitve in podjetjem, ki jih zanima delovna sila iz tujine, informacije, pomoč pri iskanju dela in zaposlovanju ter finančno podporo. Slovenski Zavod za zaposlovanje – EURES je partner s švedskim nosilcem projekta Tvoja prva zaposlitev EURES. Projekt traja do 28. maja 2014.

200 do 300 EUR za prvi razgovor v tujini, 600 do 1.200 EUR za prvo selitev

Mladi iskalci zaposlitve iz Slovenije, ki najdejo prvo zaposlitev v tujini, so upravičeni do:

  • nadomestila za zaposlitveni razgovor za mladega mobilnega iskalca zaposlitve v drugi državi članici EU: 200 EUR za razdaljo do 500 km oziroma 300 EUR za razdaljo nad 500 km,

  • nadomestila za mladega mobilnega delavca za selitev v drugo državo članico EU znaša od 600 EUR do 1.200 EUR, odvisno od države zaposlitve.

Pri tem pri EURES opozarjajo, da se omenjene pomoči Evropske unije ne da pridobiti za nazaj (retoraktivno), zato je bistvenega pomena, da še pred odhodom na razgovor oz. v novo službo zanjo zaprosimo. Prav tako omenjena finančna pomoč ne vključuje dnevne migrante.

Upravičeni do finančnih sredstev le mladi, stari med 18 in 30 let

Iskalci zaposlitve iz Slovenije, ki najdejo prvo zaposlitev v tujini, lahko zaprosijo za finančno podporo, če izpolnjujejo naslednje glavne pogoje, in sicer: so državljani Evropske unije, stari med 18 in 30 let, če gre za njihov prvo zaposlitev EURES v tujini oziroma v drugi državi članici EU (iskalec zaposlitve mora spremeniti državo prebivanja), zaposlitev v drugi državi članici EU mora trajati vsaj 6 mesecev.

Vse potrebne informacije najdete na spletni strani Tvoja prva zaposlitev EURES: http://www.ess.gov.si/eures/slovenski_eures/prva_zaposlitev_eures_

Matej Balantič: »Evropa ti plača, da delaš v tujini«

»Veliko je govora o boljših pogojih za življenje in delo v tujini. Seveda se tudi tam ne cedita mleko in med, službe še zdaleč nikjer niso kar zagotovljene,« opisuje svojo osebno izkušnjo Matej Balantič v svojem blogu. Sam je zaprosil in tudi hitro dobil finančna sredstva za svojo prvo zaposlitev v tujini. »Selitev v tujino pa nikoli ni poceni reč, tudi če vse svoje premoženje zbašeš v malho, dvigneš prst in v svojo novo domovino kar odštopaš. Poleg selitvenih in potnih stroškov so tu še stroški za kavcijo pri novem stanovanju, pa urejanje dokumentov in še bi lahko naštevali«, pove Matej.

 

Foto: Thinkstock

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.01.2014 ob 7:45 2014 gost

      Lepo in prav da mladi dobijo delo,ampak od tega denarja ki ga evropa da za mlade naši politiki,sodniki,odvetniki in njim podobni si ga razdelijo med seboj.Saj pa slišite in vidite koliko mladih je brez poselnih,ne mislite da je ta podatek,ki ga imajo na zavodu za zaposlovanje točen,nikakor štirikrat več jih je brezposelnih.Kje bomo pa mi delali,ki še imamo do pokojnine 10 pa do20 let delati, da negovorim o delavnih invalidih,ki se jih delodajalci izogibajo,kot hudič križa.NAŠI POLITIKI IN EVROPA ZAČNITE RAZMIŠLJATI ODRASLO NE OTROČJE.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.