https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Kinološko društvo Triglav Mali Bakovci: Najprej se šola lastnika, šele nato psa

Bakovci  

Kinološko društvo Triglav iz Bakovcev se lahko pohvali z dvajsetletno tradicijo, v tem času pa jim je uspelo izšolati že čez 400 psov in osvojiti čez 600 pokalov, trenutno pa imajo v svojih vrstah državnega podprvaka v rally obedience Radovana Obala in njegovega mešanca border collieja Timija. Predstavljamo vam društvo, ki je nastalo iz kluba ljubiteljev nemških ovčarjev.

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

 

Društvo diha že 20 let

Do ustanovitve je prišlo prvega februarja 1993, ko se je 10 ljubiteljev nemških ovčarjev odločilo, da ustanovijo svoj klub. Spočetka njihov klub še ni bil včlanjen v Kinološko zvezo Slovenije (KZS), zato je bilo njihovo delovanje nekoliko oteženo, saj so morali vse stvari organizirati preko KDNOS. Že istega leta so se odločili preimenovati v Kinološko društvo Triglav Mali Bakovci, s čimer jim je bila omogočena včlanitev v KZS in lažje delovanje društva, je o začetkih govoril predsednik društva Janez Žekš.

Večino dela na poligonu opravljata predsednik društva Janez Žekš in Radovan Obal

Društvo, v katerega je včlanjenih 48 članov, se ukvarja s svetovanjem, vzgojo, šolanjem, razstavami agility, rallyjem obedience in pripravami psov na vzrejni pregled. Večino dela opravi kar predsednik sam, pomaga pa mu tudi Radovan Obal. Oba imata seveda licenci za inštruktorja, Žekš od leta 1999, Obal pa od leta 2010. Licenci sta bili pridobljeni na KZS, ki ima edina v Sloveniji koncesijo za podeljevanje licenc za inštruktorja šolanja.

Šolanje se začne pri lastniku

Šolanje psa pa se ne začne pri psu, učenje se začne pri lastniku, ki se mora najprej seznaniti o osnovah in metodah, šele nato se začne učenje psa, kar poteka s pozitivno motivacijo in brez negativnih izkušenj, saj je le tako lahko pes socializiran in primeren za urbano okolje. Najpogostejše napake, ki jih delajo lastniki so prevelika popustljivost in nedoslednost, kar se maščuje kasneje, ko se od psa zahteva poslušnost in disciplino. Ker morata skozi šolanje tako lastnik kot pes, se mora vsak nečesa naučiti. Pri ljudeh je to pravilno in humano ravnanje s psom, nega, prehrana in prepoznavanje pogostejših znakov bolezni. Živali pa se učijo pravilnega igranja, socializacije, poslušnosti po programu KZS, urbano okolje in nadaljevalni tečaji. Med višje izpite spadajo sled, poslušnost in obramba.

Najprimernejši čas za vpis psa v šolo je okrog 4. meseca starosti

Vedno je prisotnih med 8 in 12 pasem. Med njimi najdemo velike, srednje in majhne pse, po številu pa pogosto najbolj izstopa nemški ovčar. Ker so psi različnih pasem in spolov, se to pozna tudi pri delu z njimi in njihovem šolanju. Če je pes lovske pasme, ima izraziti nagon za lov ali iskanje in bo sledil divjadi, zato je treba temu prilagoditi način šolanja in vzgoje. Pri delovni pasmi (nemški ovčar, border collie) je bolj poudarjen nagon krdela, zato je pes bolj pozoren na lastnika in njegove ukaze, s tem pa je tudi lažja vzgoja. Psice so načeloma bolj umirjene in se hitreje navežejo na lastnika, zato so tudi bolj dovzetne za šolanje. Najbolj primeren čas, da pripeljete svojega štirinožca v pasjo šolo običajno pri štirih mesecih, ko je pes cepljen proti steklini.

Police se šibijo pod težo več kot 600 pokalov

V društvu opravljajo tudi vzrejne preglede, pripravljajo pse na razstave in jih trenirajo za tekmovanja. Med slednjimi so najbolj uspešni Janez Žekš in Maja Sušec (razstave) ter Radovan Obal (podprvak rally obedience III), imajo pa v društvu veliko mladinskih in članskih CH SLO šampionov, ki so društvu priborili že čez 600 pokalov. Tekmovanj se lahko udeležijo vsi z rodovniškim psom, kar je edini pogoj. Razen za agility in rally obedience, kjer lahko tekmuje vsak pes. Tekmovanj potekajo po programih KZS v dvoranah, na sejmiščnih prostorih, na igriščih in društvenih vadbiščih. Posebej so veseli velike razstave v Nemčiji z 12. državami, kjer so jim v uglednem nemškem časopisu namenili celo nekaj vrstic, ko so omenili Janeza Žekša, Darka Gjergjeka, Mursko Soboto in Slovenijo. Seveda so tam dosegli prvo mesto.

Njihovi uspehi so bili opaženi tudi v uglednem nemškem časniku

Najbolj pa so ponosni na dosežke, za katere ne podeljujejo pokalov. Na tečaje so namreč sprejeli že več psov, ki so kazali nezaželjeno ali celo nevarno vedenje, katerih drugje niso želeli sprejeti ali jim jim ni uspelo spreobrniti. Njim pa je to z izkušnjami, časom in potrpežljivostjo uspelo, ti psi so se na izpitih odrezali celo bolje kot večin drugih psov. Razlika je v tem, da pri klasičnem tečaju (cca. 8 tednov) to skoraj ni mogoče, pri njih pa so tečaji trikrat tedensko in to celo leto. Uspelo jim je odpraviti že kar nekaj primerov agresije na druge pse in ljudi ter nesigurnost v urbanem okolju. Pomagali so tudi pri psih, ki se bojijo pokov.

Imeti psa pomeni imeti veliko odgovornost in obveznost

V društvo sprejmejo vsakogar s psom ali pa brez. Vsakega, ki bi za kinologijo rad storil nekaj dobrega. Ob koncu je gospod Žekš še dodal, da se morajo ljudje zavedati, da imeti psa pomeni veliko odgovornost in obveznost, saj lahko v nasprotnem primeru psu povzročajo trpljenje. Izrazil je še posebno željo, da bi ljudje v prazničnih časih (pred novim letom) čim manj ali pa sploh ne uporabljali pirotehničnih izdelkov.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.01.2014 ob 11:49 Pomurec gost

      Zanimivo, da lahko človek ki je invalidsko upokojen zaradi hrbtenice tako za lahkoto dviga nemškega ovčarja. Spet je nekdo v zdravstvu dobil pred leti lepe denarce

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.01.2014 ob 16:22 lolek gost

      Ge ne ven, ka van je ljudje, pa ka ma veze što je kak upokojene! Sakšen se more za sejbe pobrigate. Pa ka majo zdaj psi veze z zdravstvenon stanje? Ide pa njeni v očij povej ka misliš, pa ne motaj vse vkuper na forume. Ali pa še boukše ide na PIZ!!!!! Žalostno pa ka ne vijdeš, ka je tou mladič!!!!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.