https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Bodo do leta 2020 plastične vrečke prepovedane?

17.01.2014 ob 8:00  

Plastične vrečke bi morale biti do 2020 prepovedane, pravijo evropski poslanci, ki so pozvali k prepovedi najbolj škodljive plastike.


Poslanci poudarjajo, da so plastični odpadki škodljivi za okolje

»Parlament je nakazal, kako bi se morali lotiti velikega problema plastičnih odpadkov in njihovega negativnega učinka na okolje in zdravje ljudi. Danes smo povedali, da želimo spremeniti slabe navade in oceniti vpliv izdelkov od proizvodnje do končnega odpadka. Z recikliranjem in dobro uporabo teh izdelkov smo zaprli krog. To bo pomagalo pri čiščenju naših morij, ustvarilo bo tudi nova delovna mesta,« je dejal poročevalec Vittorio Prodi (S&D, Italija). Njegovo poročilo so poslanci sprejeli pozitivno.

Foto: Planet-lepote

Plastični odpadki po mnenju poslancev ne bi smeli biti uporabljeni kot vir energije, razen ko ni nobene druge možnosti

Resolucija tako predlaga vzpostavitev zavezujočih ciljev v evropski zakonodaji za zbiranje in razvrščanje do 80 odstotkov plastičnih odpadkov. Zavezujoči kriteriji za recikliranje in usklajeni kriteriji za zbiranje in razvrščanje odpadkov bi morali biti oblikovani tako, da bi zagotovili pošteno konkurenco, menijo poslanci.
Parlament je Evropsko komisijo pozval, naj v letu 2014 pripravi predloge o postopnem opuščanju odlaganja odpadkov, primernih za recikliranje ali predelavo. Predlagajo tudi, da se do leta 2020 oblikuje ukrepe, ki ne bi spodbujali njihovega sežiganja.

Plastične vrečke za enkratno uporabo bi morale biti postopno umaknjene s trga

Najbolj nevarni plastični materiali bi morali biti po mnenju Parlamenta umaknjeni s trga. Sprejeti je treba tudi ukrepe proti nezakonitemu izvažanju in odlaganju plastičnih odpadkov, meni evropski parlament.

Le 25 odstotkov takih odpadkov gre danes v reciklažo

Poslanci menijo, da je gospodarski potencial recikliranja plastike še vedno neizkoriščen. Privarčevali bi lahko 72 milijard evrov letno, sektor ravnanja z odpadki bi si talo obetal za 42 milijard evrov večji promet, do leta 2020 bi bilo ustvarjenih tudi 400 tisoč novih delovnih mest.

Vir: Delo.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.