https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Na območju KS Hotiza bodo pili dražjo vodo

Lendava, 20.01.2014 ob 11:15  

Na 9. izredni seji občinskega sveta Občine Lendava so svetniki v Lendavi sprejeli predlog Odloka o notranji organizaciji in delovnem področju občinske uprave občine Lendava, kot tudi Elaborat o Oskrbi s pitno vodo.

 

Kot je poudaril župan Anton Balažek, predlog odloka prinaša večjo transparentnost notranje organiziranosti in odgovornosti ter specifično obravnavo  Medobčinske uprave  in Režijskega obrata: »Medobčinska uprava predstavlja skupna prizadevanja treh občin, da vzpostavijo skupne aktivnosti na področju okoljskih in redarskih zadev. Leto 2014 bo predstavljajo prelomnico na tem področju v smislu financiranja  ter razvoja  zakonodaje. Režijski obrat mora  funkcionirati  po principu posebne obračunske enote in merjenja učinkovitosti. Predstavlja prizadevanja za ohranitev delovnih mest, ki niso neposredno povezana z delovanjem občinske uprave

Župan Balažek: »Voda postaja vse večje bogastvo.«

Elaborat o Oskrbi s pitno vodo je pripravljen skladno z Uredbo za oblikovanje cen storitev obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja, ki izvajalce in občine zavezuje, da najpozneje do 31.03.2014 potrdijo oblikovanje cen skladno s to Uredbo.

Izračun cen po elaboratu kaže, da bo cena vode v občini Lendava ostala občutno nižja od primerljivih občin. Cene bodo ostale nespremenjene za uporabnike, ki porabijo več kot kubičnih metrov 15 vode na mesec. Pri manjših uporabnikih se bodo cene nekoliko povišale. Povečali se bodo prihodki iz naslova omrežnine, kar bo omogočilo tudi večja vlaganja v sistem. Uvedba subvencij  za manjša gospodinjstva ločeno ni možna, ker je po Uredbi potrebno vse uporabnike obravnavati enako. Do velikega povečanja cen bo prišlo na območju KS Hotiza, ki bo izenačena z drugimi uporabniki v občini.

Za konec je Balažek poudaril: »Voda postaja vse večje bogastvo, kar pomeni, da je potrebno z njo resno gospodariti in spremeniti naš odnos do tega vira. Danes je še relativno poceni, vendar se bodo stvari spremenile. Nova metodologija zmanjšuje maneverski prostor občin in daje obvezna izhodišča, ki jih je potrebno upoštevati. Predložene cene predstavljajo zakonski minimum, ki ga občina mora uveljaviti. Lahko bi oblikovala višje cene ali odobrila subvencije, vendar nobena od navedenih potez ne bi bila racionalna. Smatramo, da predlagane cene predstavljajo zakonski minimum in hkrati optimum glede na kupno moč uporabnikov.«  

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.01.2014 ob 11:48 nnn gost

      BRAVO BALAŽEK....TO JE ZARADI ŠTADIONA NA HOTIZI

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. osmicapress
      29.01.2014 ob 19:02 osmicapress

      Na Hotizi so med prvimi v Pomurju zgradili vaški vodovod. Bilo je to še v daljnjem obdobju, ko ni bilo na voljo vsemogoče mehanizacije, recimo asedanjih "rovokopačev", ampak so "jarke" kopali sami - z lopatami in krampi. Vsako gospodinjstvo je moralo skopati toliko in toliko metrov dolg jarek, v katerega je potem zasebni "vodovodar" položil n, seveda s pomočjo vaščanov, glavni vod. Potem je bilo treba kopati še za priključke. Za težaško delo si moral biti psihično in fizično dovolj močan. Še dobro, da so imeli (da, imeli, ker nekateri nimajo več) lendavsko vino, dobrodošla pa je bila tudi domača "rdečka", ki pa se spet uveljavlja. Seveda pa samo delo ni bilo dovolj: za tiste čase je bilo treba globoko poseči v žep. Sranje: zdaj pa vodovod prevzema Ekopark, in sicer veliko prej, kot pa bodo imeli "njegovo" vodo. Ko bi vsaj vprašal, ampak ne: kar vzeli so. To pa je, draga Županova lista (občinski svet izvoljencev), če že ne kd prilaščanje tujega premoženja, pa vsekakor nemoralno dejanje.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.