https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Zaradi dolgov pomurske občine deložirale 35 najemnikov stanovanj

21.01.2014 ob 10:00  

Kar 16 od 27 pomurskih občin beleži dolgove najemnikov stanovanj, ki so v občinski lasti. Skupen dolg je 548 tisoč evrov. Ta je brez Mestne občine Murska Sobota, saj višine skupnega dolga po poročanju Večera ni želela posredovati.


Največ deložacij v Mestni občini Murska Sobota

V minulih petih letih je bilo v 27 pomurskih občinah iz stanovanj, ki so v občinski lasti, opravljenih 35 deložacij stanovalcev, od tega največ, kar 20, v Mestni občini Murska Sobota. Njen stanovanjski sklad ima v lasti največ stanovanj, 410, kar je več kot tretjina vseh občinskih stanovanj v Pomurju. Največ deložacij iz občinskih stanovanj je bilo v Pomurju v zadnjih dveh letih, kar je povezano z vse slabšo ekonomsko-socialno sliko v pokrajini.

Občina Beltinci doslej ni dolga odpisala nikomur, tudi deložacije še niso prišle na vrsto

"Neplačevanje najemnine oziroma nepravočasno plačevanje se je v zadnjem času poraslo in predstavlja kar velik problem," pravi direktor občinske uprave občine Beltinci Venčeslav Smodiš. Izterjava najemnine je pri njih prepuščena upravljavcu stanovanj.

Precej dolga se je nabralo v občini Gornji Petrovci

Doslej ni bilo ne odpisa dolga ne deložacij, pač pa le opomini, tožbe in izvršbe. V občini Grad so poskušali čim več stanovanj v preteklosti prodati najemnikom, tako ima občina v lasti le še dve. Novih stanovanj v občini ne gradijo, ker se ljudje pogosteje odločajo za gradnjo individualnih stanovanj. Pred leti so imeli eno deložacijo v občini Kuzma, trenutno pa najemniki plačujejo obveznosti redno.

V občini Turnišče se je nabralo skoraj 38 tisoč dolga
V občini Lendava dolg izterjujejo z izvršbami, čeprav je v posebnih primerih možen odpis dolga do višine pet tisoč evrov, tega še ni bilo, tudi deložacij ne. Precej dolga se je nabralo tudi v občini Turnišče. Skupni dolg je skoraj 38 tisoč evrov, vendar Alenka Horvat iz občinske uprave pojasnjuje, da "je bil del stanovanj prej v upravljanju Razvojnega sklada Lendava, kjer pa ni bilo izvedenega doslednega izterjevanja dolga".

V zadnjih letih so se za deložacijo v enem primeru odločili v občini Črenšovci

V občini Kobilje, ki ima vseh pet stanovanj zasedenih, so težave doslej reševali z izdajo opominov pred izvršbo. V zadnjih letih so se za deložacijo v enem primeru odločili v občini Črenšovci, vendar je na zadnji poziv najemnik sam zapustil stanovanje in predal ključe upravniku stanovanja. V občini Velika Polana, kjer je zasedenih deset stanovanj (od dvanajstih) imajo neredna plačnika, deložacij pa doslej tam ni bilo. Z enakimi težavami se soočajo v občini Dobrovnik, kjer so se lani v dveh primerih vendarle odločili za skrajni ukrep - deložacijo. Samo dolg teh dveh najemnikov namreč znaša dvanajst tisoč evrov oziroma več kot polovico skupnega dolga, ki ga občina dosega iz najemnin in obratovalnih stroškov, še poročajo v Večeru.

V decembru so v občini Gornja Radgona odpisali okrog 32 tisoč evrov dolga iz naslova najemnin, a le ob smrti najemnika

Najvišji dolg se je, če ne upoštevamo Občine Murska Sobota, nabral v občini Gornja Radgona. Medtem ko v obdobju 2009-2012 deložacij tam ni bilo, jih je bilo lani iz občinskih stanovanj v tej občini izvedenih pet. Sproti so nad plačevanjem obveznosti bdeli v občini Sveti Jurij ob Ščavnici. Šest stanovanj (od 53) ostaja nezasedenih v občini Apače, ker so potrebna obnove. Dolg tam poskušajo izterjati z izvršilnimi predlogi in z dogovori o obročnem odplačevanju, odpisa ali deložacije doslej ni bilo. Primer odpisa dolga v znesku okrog dva tisoč evrov (šlo je za dolg po pokojni materi) in deložacijo beležijo v občini Radenci.

V Ljutomeru so imeli v zadnjih petih letih štiri deložacije

Na drugem mestu po številu stanovanj v lasti občine je v Pomurju občina Ljutomer, kjer opažajo, da se je plačevanje najemnin za neprofitna stanovanja in materialnih stroškov v zadnjem času izboljšalo. V zadnjih petih letih so imeli štiri deložacije. Le v izrednih primerih, kot sta smrt najemnika ali popolna nezmožnost izterjave dolga po prisilni izselitvi, je občina Ljutomer dolg odpisala, v letu 2012 je bilo odpisanega za 9637 evrov dolga. Tega so v enem primeru, šlo je za 570 evrov, odpisali tudi v občini Križevci, kjer se je najemnica izselila iz stanovanja, a ker ni zaposlena in nima nobenega premoženja, dolga ni bilo mogoče izterjati. Izvršba pa je vložena, tako da če bo dolžnica na račun prejela kakšna sredstva, bo občina denar prejela. Le kak enomesečni zaostanek, v večini primerov pa redno poravnavanje obveznosti beležijo v občini Veržej, v občini Razkrižje deložacij še ni bilo, vodijo pa nekaj postopkov izterjave.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.01.2014 ob 10:48 2014 gost

      Jaz sme tudi dolžan za stanarino ampak sem občini predlagal da me naj zaposlijo in bi poplačal dolg in to že večkrat in me nočejo zaposliti,že štiri leta jim to govorim od takrad,ko sem izgubil službo v muri, itak mi je politika vzela službo in bi bilo pošteno da mi jo politika tudi da nazaj in to je tudi občina, seveda jaz sem delavni invalid in se nas delodajalci in občine izogibajo,kot hudič križa.Še to če te bočina ali delodajalec rabi te bo zaposlil ne glede če si delavni invalid ali pa ne,samo jim ni interes,če si rodbina,kolega,prijatelj ali sosed potem boš dobil zaposlitev brez problema.TO SO TAJKUNI DANAŠNJEGA ČASA,MI NAVADNI SMRTNIKI PA SUŽNJI MODERNE DOBE.

      17 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.01.2014 ob 11:29 Geza gost

      seveda pa majo pejneze za cigarete in dopoldanske kavice ter najsodobnejši mobilni telefon z naročnino.

      20 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.01.2014 ob 23:13 sobočanka gost

      Ja Geza se strinjam s tabo. Pa še davka na nepremičnine jim ni treba plačati. Mi, ki smo pač imeli to srečo, da smo si lahko zgradili hiše pa sedaj na to naše ubogo premoženje moramo plačevati davek, pa čeravno shajamo z meseca v mesec in tudi, ko smo gradili smo se mogli marsičemu odpovedati. Nam pa nihče nič ne odpiše. Če zamudiš par dni s plačilom ti že pošljejo domov opomin pred izvršbo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.01.2014 ob 23:41 kočijaž gost

      Ha kaj te to je, v eni občini se da vse zmeniti !!!! Imaš konkreten dug do občine, te pa rataš svetnik, pa podpišeš pogodbo, da ti tvoj dug od sejnin abcigajo, no zavolo totih ugodnih pogojov odplačila pač zdigavleš roko kak ti gospa rečejo. Me zanima, če se bo kakšni raziskovalni novinar v toto korupcijo raziska, pa kaj o tem napisa. Kaj mislite, gi se tota sramota dogaja??

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.01.2014 ob 0:14 poštna kočija gost

      Ja itak ka znamo, ka je to v Lotmerki. Či ga pogledneš na sejah stalno zaden zdigne roko, ka malo pogledne okoli sebe kak more zdigniti ka nebi bilo narobe. Se lepo vidi ka itak nič ne misli o čem sploh se gre. Je samo tan ka roko zdigavle. Tak ka de šefici po voli. Če do jeseni ka do volitve ne odplača pa de s kočijo pošto vozo za občino okoli.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.