https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Soboško sodišče zavrnilo izročitev romunskega hekerja ZDA

21.01.2014 ob 9:30  

Sodišče v Murski Soboti je odločilo, da romunskega državljana Victorja Faura, ki je v ekstradikcijskem priporu zaradi vdorov v računalnike Nase, ne izročijo ZDA. Izročili ga naj ne bi, ker je bil za isti zločin že obsojen v Romuniji.


Victor Faur, ki ga v hekerskih krogih poznajo pod imenom SirVic, je med letoma 2004 in 2006 vdrl v računalniške sisteme vesoljske agencije Nasa, tamkajšnje agencije za energijo in v računalnike ameriške mornarice, poročajo v Delu. Kot trdijo Američani, je Faur z vdori naredil za 1,3 milijona dolarjev škode in Nasi za nekaj časa onemogočil povezavo z vesolskimi plovili. Zato so za njim razpisali mednarodno tiralico.

Policisti so ga ujeli med rutinskim preverjanjem na avtocesti

Pomurski policisti so Faura ujeli v začetku lanskega oktobra, ko so ga ustavili med rutinskim preverjanjem na pomurski avtocesti. Faur je bil namenjen na tekmovanje v biljardu v Italijo, na osnovi tiralice pa so ga pomurski policisti pridržali, nakar je sodišče 29-letnemu Romunu zaradi begosumnosti odredilo ekstradikcijski pripor.

Foto: 24ur.com

Faura so za omenjene vdore obtožili že romunski pravosodni organi, kjer je bil kaznovan s pogojno zaporno kaznijo in plačilom 240.000 dolarjev, soboško sodišče pa je pri odločitvi o njegovi izročitvi ZDA upoštevalo prav dejstvo, da je bil za svoje zločine že kaznovan. Čakajo še na potrditev višjega sodišča, na osnovi katerega bo Faur izpuščen iz zapora.

V Murski Soboti poskusil podkupiti paznika

Kot še poročajo v Delu, pa je Faur tudi v času pripora prišel navskriž s pravosodnim sistemom. Na soboškem sodišču so ga namreč obravnavali zaradi poskusa podkupovanja paznika v tukajšnjih zaporih, ker naj bi pazniku domnevno ponujal 100 evrov v zameno za mobilni telefon. Kot je sodišču pojasnil Faur, naj bi šlo za nesporazum zaradi nepoznavanja jezika, a je kasneje krivdo priznal, zaradi česar si je prislužil  pet mesecev pogojne kazni in plačilo 400 evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.01.2014 ob 9:33 gost gost

      tomi bi lejko dali državljanstvo. takšnih pametnjakovičov ne najdeš na sakšon vogali.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.01.2014 ob 10:17 pomurje zbudi se gost

      Mislim ka bi morale naše šole na področju elektronike in računalništva odreagirati in prositi za dovolenje državne organe in njega samega, da bi po koncu pripora ostal vsaj teden dni v Sloveniji. Predvsem zato da bi to svoje znanje posredoval širši javnosti prevsem na področju računalništva. Je seveda res da je bil večkrat na nasprotni strani zakona, vendar pa je tudi res če je zgoraj vse navedeno naredil, da je velik strokovnjak na računalniškem oz. hekerskem področju. Mislim da bi mogle naše izobraževalne institucije bolj izkoristiti takšen računalniški dar , ki je padel k nam takorekoč iz neba, vsaj za kratek čas.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.01.2014 ob 10:29 Charlie gost

      Slovenija, na žalost, strokovnjakov ne potrebuje. Mi rabimo gobezdače, pokvarjence, lopove, ..., ali pa bedake kot smo mi. Tega človeka je res škoda, da je pristal tu, bolje bi bilo za njega, da bi bil kje v Nemčiji, Avstriji, ...

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.01.2014 ob 10:52 2014 gost

      Ma kadu tej sudnijki lagali še rit bi polijzali toj ZDA.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.01.2014 ob 12:23 tt gost

      Ka pa bluzite takšnih hekerov je na gezere, samo ka si ne raskejrajo z vdiranjem v NASO.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.01.2014 ob 12:50 gost gost

      zato ka so navadne pičke pa se bojijo američanov kak cejli ostali svejt vrejd z našimi politikami pa sodstvon. spomnite se samo primera gda so obsoudili tomija iz radgone ka je bushi pismo poslo. marš hlapci ameriški.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.01.2014 ob 19:59 hhh gost

      Jaz bi ga zaprl za nekaj let. Romuni bomo sedaj branili?? Ampak sem vajen da slovenija brani zločince.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.