https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Pomurju je zaskrbljujoče veliko mladih iskalcev zaposlitve

Murska Sobota, 23.01.2014 ob 9:00  

Statistični urad Republike Slovenije beleži v novembru 2013 13,0-odstotno stopnjo registrirane brezposelnosti na državni ravni, v Pomurju je ta stopnja zaradi slabih zaposlitvenih možnosti najvišja, in sicer je lani oktobra dosegla 17,2 odstotka. Zaskrbljujoč je visok delež mladih iskalcev zaposlitve. Mladi v Pomurju se vse bolj zatekajo na delo v sosednjo Avstrijo.


V Sloveniji je bilo decembra 2013 prijavljenih 124.015 brezposelnih, za primerjavo z decembrom 2010, ko je bilo prijavljenih 110.021 brezposelnih oseb, brezposelnost iz leta v leto narašča. Najvišja stopnja brezposelnosti je bila znova med mladimi (15–24 let), in sicer 32,4-odstotna. Narašča tudi brezposelnost iskalcev prve zaposlitve, tako je bilo na zavodu prejšnji mesec prijavljenih kar 20.016 mladih iskalcev zaposlitve starih od 25 do 29 let ter kar 29.023 prijavljenih brezposelnih starih od 30 do 39 let.

V Pomurju 19 odstotni delež brezposelnih starih od 30 do 39 let

Število iskalcev prve zaposlitve se je nekoliko zvišalo tudi v Pomurju. Na murskosoboškem zavodu za zaposlovanje je bilo prejšnji mesec prijavljenih 9.342 brezposelnih, od tega 1.304 iskalcev prve zaposlitve, kar predstavlja 13,95 odstotka vseh (lani decembra 12,27 odstotka). Z leta v leto se v Pomurju povečuje tudi delež brezposelnih starih od 30 do 39 let, in sicer je število le-teh v Pomurju prejšnji mesec znašalo 1.848 oseb, kar je 19,78 odstotka vseh brezposelnih v Pomurju. Težavno družbeno skupino pri zaposlovanju v Pomurju predstavljajo iskalci zaposlitve s četrto in peto stopnjo izobrazbe, delež le-teh znaša slabih 23 odstotkov vseh brezposelnih. Največji, 35 odstotni delež v Pomurju, še vedno pripada iskalcem zaposlitve, ki imajo dokončanih le sedem razredov osnovne šole ali manj.

Vse več mladih opravlja neplačana, volonterska dela

Zaposlitvene možnosti mladih v Sloveniji so vse prej kot rožnate. Vse več mladih se po končanem izobraževanju zateče k volonterskemu pripravništvu z namenom, da si bodo pridobili delovne izkušnje, ki jih zahtevajo delodajalci. Veliko mladih si sicer pogosto že v času izobraževanja pridobiva izkušnje, recimo s študentskim in prostovoljnim delom, vendar pa jih delodajalci večinoma ne priznavajo tako kot formalnih izkušenj. Problem se pojavi tudi na trgu dela, saj ne odpira dovolj delovnih mest za zaposlitev vsega delovno aktivnega prebivalstva.

Tako imajo delodajalci pri izbiri delavcev večjo možnost izbire in posledično so njihove zahteve temu primerne. Tako na primer vse večje število delodajalcev pri iskanju delavca kot pogoj postavlja delovne izkušnje, vse večja pa je tudi doba delovnih izkušenj, ki jo zahtevajo. V tem smislu so mladi manj zaposljivi od ostalih starostnih skupin. Tudi zaradi slednjega se veliko mladih poslužuje bolj negotovih oblik dela kot so: honorarna dela, agencijsko delo ter prisilne s. p.-je, kjer mladi izpolnjujejo vse obveznosti z naslova rednega delovnega razmerja pri enem delodajalcu, vendar pa si prispevke vseeno plačujejo sami – preko s. p-ja. Vedno več mladih beži iz Slovenije in si poišče službo v tujini.

V pomurski regiji skoraj 17 odstoten delež registrirane brezposelnosti

Evropski portal za zaposlitveno mobilnost beleži nekatere statistične podatke pomurske regije, ki obsega 6,6 % površine celotne države. V Pomurju živi 118.573 prebivalcev, kar je 5,8 % prebivalstva Slovenije. Po podatkih EURES-a je bilo novembra 2012 delovno aktivnih 37.889 prebivalcev, stopnja registrirane brezposelnosti pa je znašala 16,9 %, kar je za 4,7 odstotne točke več od državne. Zaradi gospodarske krize se je število brezposelnih v regiji v letu 2009 močno povečalo. Največ oseb je ostalo brez dela zaradi stečaja Mure in Pomurke. Leta 2010 se je število ponovno začelo zniževati, enak trend pa se je nadaljeval tudi v letih 2011 in 2012. Kot poroča EURES je izobrazbena struktura brezposelnih v Pomurju zelo neugodna, saj 43,8 brezposelnih nima strokovne izobrazbe, 51,6 % jih je dolgotrajno brezposelnih in 22,9 % invalidov.

Stopnje registrirane brezposelnosti po statističnih regijah september 2013 - november 2013

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.01.2014 ob 9:58 2014 gost

      Mladi svetujemvam čim prej v tujino,ker v sloveniji ni prihodnosti kaj šele v prekmurju.Letos bo že čez dvestotisoč brez poselnih.Mi,ki še imamo delati od 10 do 20 let nas se delodajalci izogibajo,kot hudič križa,če ni dela nemore država gospodariti in dokler do tajkuni kradli neboste vi in mi imeli dela.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.01.2014 ob 11:23 prekmurje zbudi se gost

      Spredhodnikom -2014- se skoraj v celoti strinjam. Vendar pa so tudi današnji mladi premalo angažejrane in uporniški. Že davno bi mogli posebno v prekmurji prijti na ulice in demonstrejrati. Že davno mijslim takrat gda se je začo prvi val privatizacije med leti 1992-2000. Vendar pa so meli slabe vzornike v svojih starših, starejših znancih, sokrajanih, sindikalnih voditeljih.. Vsak ki se malo spominja nazaj so PREJKMURSKI TAJKUNI potopili prejkmursko gospodarstvo prav med leti 1992- 2000. Druga katastrofa, pa je bil odziv teh zaposlenih v teh potoplenih firmah , KI SO JIH SKOZI DUGA LEJTA SAMI SOUSTVARJALI IN SE ODREKLI DELU SVOJIH PLAČ V KORIST FIRME V KATERI SO DELALI. Namesto ka bi se takrat pobunili, so z sklonjenimi glavami tiho in mirno odšli. kot pravi pregovor "PREDALI SO SE BREZ IZTRELJENEGA METKA" Da nemo krivičen do delavcev, mislim ka so oni pri vsem najmenje krijvi. Po mojem največjo odgovornost nosijo, sindikalisti v teh firmah , tudi lokalni sindikalisti in tudi sindikalisti na državnem nivoju v tistem času. In če tak antiuporniški oz. hlapčevski duh privzgajajo mladim že doma, ka potem lejko čakamo od njih , kda bi mogli pokazati svojo odločnost,inovativnost, vztrajnost v lokalnem oklju in se izboriti za svoje pravice, posebno pravico do dela oz zaposlitve. Je pa pomembna stvar še POLITIKA IN VOLITVE.Posebno za mlade velja , ka je potrebno iti na volitve ,trejzno premisliti koga volite. Nej ka se date zmesti tem pristranskim slovenski medijem in vas vsake volitve dobijo na tej ideološke finte med PARTIZANI IN DOMOBRANCI. Ges sam se čudim ,kak nekaterim medijem in strankam na vsakih volitvah uspe volilce nategniti s temi ideološkimi fintami in jih pelati žejdne čez vodo. Še osel gre samo enkrat na led, naši volilci pa na vsakih volitvah. Kda idete na volitve pustite ideologijo,poglente ka stranke obečavajo skoz številke in kelko so stranke od obečanoga ispunile gda so bile na oblasti tou naj vam bou merilo , kda te obkroževali stranko na volilnem lističu.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.01.2014 ob 17:11 gost gost

      Brezposelnost med mladimi de v Prekmurji tak dugo problem št. 1, dokler do na položajih direktorov in ravnatelov osebe s šnelkursi, ki se bojijo zaposliti izobražene in kvalificirane ljudi, ki do jin konkurenca v znanju, sposobnostih in v vsem ostalem, kar prej omenjene osebe sploh še drži na položajih. Kda pa kak so pa sami prišli do teh dobro plačanih služb je pa drugp pitanje, ki ga bomo v bodoče odprli. Kdo zdaj zaseda vodilne položaje v firmah, šolah itd. je pa za raziskati. Šnelkursi v tujini za pridobitev izobrazbe in plačane diplome , res se morejo bati mladih primerno izobraženih in sposobnih ljudi. Zato pa majo fiktivne razpise, ker zaposlujejo takšne, ki ustrezajo njim in ne stroki. Zbudi se Prekmurje.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. ffran
      23.01.2014 ob 21:24 ffran

      Ste slišali za Zvezo brezposelnih Slovenije , če ne si oglejte njihovo spletno stran , le tako si lahko pomagate , pregovor "pomagaj si sam in Bod ti bo pomagal , je verjetno še vedno aktualen !?!?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.01.2014 ob 21:35 Hercegovščak gost

      Brez panike, ko se bo Lejla naučila slovensko, bo tudi v Sloveniji več delovnih mest.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.01.2014 ob 21:59 sss gost

      Del odobijo samo še preko študentskega servisa

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.01.2014 ob 22:04 me gost

      JAz bi predlagal čimprej v avstrijo ker v naslednjih dveh letih de se tam zarpl trg za tujce. zadnjih 50 let še nikoli ni bilo toliko brezposelnih avstrijcev kot lansko leto. Tako da bodo tudi oni moraqli prej ali slej ukrepati in prepovedati zaposlovanje tujcev.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.01.2014 ob 22:33 gost gost

      ge so vsi tej mladi brezposelni gda so kakšne demonstracije proti oblasti pa proti stanji v državi kero je pripelalo do toga ka je telko mladih brezposelnih? rajši sidijo po kafičaj na pijači ali pa doma pred računalnikami, mi stari pa naj hodimo za njih demonstrejrat. se pa sploh ne čudin ka je tak, polek pasivnih staršov deca nemrejo biti drugačna. puna usta so nas prekmurcov gda se trebj prek koga pritoževati pa šinfati, gda pa trbej neka dejansko napraviti pa kmica. če bi vsi brezposelni pa socialno ogroženi prišli na ulice bi bilo na cesti bar pol milijona lidij in toga števila oblastniki nebi mogli samo tak ignorejrati kak delajo to zdaj. dokler te pa lidje doma sedeli pa samo modruvali kak je oblast nepravična ka vi nemate službe pa vsi samo kradnje, napravili pa zato ka bi se to spremenilo nete nič, bo oblast še naprej nepravična, ovi do še dale kradnoli, vi te pa še naprej brezposelni. z mislijo v glavi kak so protesti brezveze pa ka nedo nič spremenili še naprej uživajte v vaši brezposelnosti.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.