https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Rakičan: Primer farm Nemščak in Motvarjevci se ne bo ponovil

Rakičan, 16.11.2010 ob 9:34  

Skupina Panvita je v sklopu svoje farme prašičev Jezera pri Rakičanu pričela z gradnjo bioplinarne, predhodno pa so se večkrat sestali s krajani. V Krajevni skupnosti Rakičan tako trenutno ne vidijo razloga, da bi prišlo do kakšnih zapletov.

Poročali smo že, da se je v območju farme Jezera pri Rakičanu že pred časom pričela gradnja bioplinarne, kjer bo iz surovin, ki nastajajo na farmi, proizvedena električna in toplotna energija. Medtem ko se bo elektrika vključila v distribucijski sistem, se bo proizvedena toplota uporabila za daljinsko ogrevanje v bolnišnici Rakičan, ki je od farme oddaljena približno 2500 metrov.

Trenutno ni razlogov za zaplete med investitorjem in krajani

Skupina Panvita že ima dve bioplinarni podobne velikosti in sicer ob farmi Nemščak pri Ižakovcih in ob farmi v Motvarjevcih, pri obeh pa so naleteli na proteste krajanov. Za bioplinarno pri Rakičanu takšnih zapletov ne pričakujejo, saj so se predhodno nekaj krat sestali s krajani. »Razgovori s krajani ulice Jezera v Rakičanu so potekali pred načrtovanim projektiranjem bioplinarne. Srečali smo se večkrat s predstavniki investitorja, kateri nam je predstavil nameravano investicijo ter nam predstavil delovanje in omogočil ogled svojih že delujočih naprav,« pojasnjuje Silvo Jakob iz KS Rakičan in dodaja, da trenutno ne vidijo razloga, da bi lahko prišlo do zapletov med investitorjem in krajani.

Omogočeno ugodnejše ogrevanje od zemeljskega plina

Nazivna moč bioplinarne bo 999 kW, skupna vrednost investicije pa znaša pet milijonov evrov, v kar je vključeno tudi izgradnja toplovoda do murskosoboške bolnišnice. Toplovod pa bodo koristili tudi krajani. »Med investitorjem in krajani je dogovorjeno, da se bodo lahko zainteresirani krajani ulice Jezera priključili na toplovod, ki bo potekal do Splošne bolnišnice Murska Sobota in da bo cena ugodnejša kot če bi se ogrevali na zemeljski plin,« potrjuje dogovorjeno Jakob.

Preberite tudi:

Pri rakičanski farmi Jezera se gradi bioplinarna

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. vinci
      16.11.2010 ob 12:20 vinci

      Tak se tou dela.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.