https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Državljani z ovadbami nad tajkune; vloženih že okoli 400 ovadb

24.01.2014 ob 10:00  

Z ovadbo proti političnim in gospodarskim tajkunom Skupina kazenska ovadba državne organe poziva k pregonu tistih, ki so odgovorni za zadolženost Slovenije.


Vloženih že skoraj 400 ovadb

Skupina Kazenska ovadba, katere predstavnica je tudi prekmurska aktivistka Valentina Škafar, strokovno raziskuje in pripravlja kazenske ovadbe zoper tiste, ki jih pristojne inštitucije spregledajo. Skupina, ki jo sestavljajo pravni strokovnjaki, ter strokovnjaki iz različnih drugih področij, je pred meseci pozvala državljane k podajanju kazenskih ovadb zoper neznane storilce (tajkune) zaradi gospodarskega in bančnega kriminala ter drugih kaznivih dejanj.

Število vloženih ovadb proti neznanim storilcem, ki so odgovorni za nezavidljivo stanje v državi, se že bliža številki 400, skupina Kazenska ovadba pa poziva vse državljane in državljanke, da se jim pridružijo pri vlaganju ovadb. Kot je pojasnila Škafarjeva, je to zelo lep in še edini demokratični primer, kaj lahko naredimo državljani sami zoper tiste, ki so sokrivi za trenutno stanje v državi.

Zakaj storilci niso poimensko izpostavljeni in kako potem kaznovati prave krivce?

Po pojasnilu aktivistov storilci niso poimensko izpostavljeni iz razloga, ker niso vsi v celoti znani, preiskava bo morala odkriti vsakega posebej in njegov obseg odgovornosti. Kazenska ovadba pa nudi zelo natančne smernice, kje naj se iščejo storilci in njihova kazniva dejanja.

Ovadbo lahko vloži vsak državljan

Ovadbo lahko izpolni in jo vloži vsak polnoletni državljan. Dobi se jo na spletu TUKAJ, vloži pa se jo na Specializirano državno tožilstvo v Ljubljani, ki mora na osnovi morebitnih utemeljenih razlogov pričeti pregon.

Foto: www.marshable.com

Kaj se zgodi, potem ko civilni državljan vloži ovadbo?

Kot pojasnjujejo aktivisti, tožilstvo po prejetju ovadbe praviloma le-to prouči in naloži kriminalistični policiji zbiranje obvestil (dokazov) in druge predpisane ukrepe in aktivnosti, da lahko pripravi obtožnico. To pošlje sodišču in po njeni pravnomočnosti začne sodni postopek. V okviru tega zbiranja obvestil je mogoče pričakovati, da bodo kriminalisti  zbirali obvestila tudi pri državljanu, podpisanem na ovadbi. V tem primeru bo imel dve možnosti, in sicer da sam osebno sodeluje v razgovoru ali pa da preprosto izroči kriminalistu pisno izjavo, ki jo je pripravila Skupina kazenska ovadba.

Varovalke za vlagatelje tožb

Po pojasnilu aktivistov so bili začetni odzivi s strani državljanov na njihov poziv dokaj zadržani, in sicer zaradi obsežnosti kazenske ovadbe, ki je spisana na kar osmih straneh, in bojazni pred posledicami, ki bi lahko vplivale na vlagatelje. Vendar pa aktivisti pojasnjujejo, da te bojazni niso utemeljene:  »Prva varovalka je ta, da je ovadba podana zoper neznane storilce (čeprav po prvem branju ti hitro postanejo znani), da bi ne prihajajo do povratnih krivih ovadb, kolikor bi sodišče zatajilo. Druga varovalka pa je tekst o stroških – v primeru kakršnih koli stroškov, se šteje ovadba za umaknjeno. Dejstvo je, da je naznanjanje kaznivih dejanj državljanska dolžnost in zato ne more biti obremenjeno s taksami in stroški, kljub temu smo tudi v tu zaščitili podpisnika.«

Prvo se je odzvalo prav murskosoboško tožilstvo

Kot še pojasnjuje Škafarjeva, je bilo prav murskosoboško tožilstvo tisto, ki je prvo odreagiralo na ovadbe:  »Glede na način, kako je ovadba spisana in pripravljena, ima velik potencial in dejstvo je, da jo sodišča zaradi tega ne morejo pomesti pod preprogo. Tožilstvo v Murski Soboti je zadevo predalo kriminalistični policiji, ki je začela s postopkom dodatnega zbiranja informacij,« dodaja Škafarjeva.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.01.2014 ob 11:16 Angelica gost

      P E R F E K T N O !!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.01.2014 ob 11:23 pravičnež gost

      edina legalna in uspešna pot.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.01.2014 ob 16:51 JOHAN gost

      Iz te moke ne bo kruha.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.01.2014 ob 17:07 tajkun gost

      bomo videli kaj bo!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.01.2014 ob 18:17 muki gost

      Sramota za sodstvo in za to pristojne da se ne zmigajo zato plačani nego državljani sramota.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.