https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Občina Kuzma sprejela proračun za tekoče leto

Kuzma, 27.01.2014 ob 7:00  

V petek je v Kuzmi potekala 22. redna seja občinskega sveta Občine Kuzma, na kateri so sprejeli proračun Občine Kuzma za leto 2014 ter odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka na območju občine ter pravilnika o kriterijih za obročno odplačilo komunalnega prispevka in o oddajanju v najem in višini najemnine za kulturno dvorano v Kuzmi.

Občinski svetniki so sprejeli Odlok o proračunu Občine Kuzma za leto 2014. V bilanci prihodkov in odhodkov proračuna za leto 2014 je razvidno, da v tekočem letu načrtujejo 3.821.121,81 EUR prihodov, kar je za 135,4 % več v primerjavi z proračunom 2013, in 3.896.293,93 EUR odhodkov, kar je za 145,3 % več v primerjavi z lanskim proračunom. Proračunski primanjkljaj tako znaša 66.269 EUR.

Prihodki vseh proračunskih uporabnikov so razdeljeni na:

- davčne prihodke, ki so načrtovani v višini 1.127.383,00 EUR,

- nedavčne prihodke, ki so načrtovani v višini 306.241,90 EUR,

- kapitalske prihodke, ki so načrtovani v višini 745.018,37 EUR,

- prejete donacije, ki so predvidene v višini 2.000,00 EUR in

- transferne prihodke, ki so predvidene v višini 247.036,14 EUR

- prejeta sredstva iz Evropske unije, ki so predvidena v višini 1.393.442,40 EUR

Odhodki vseh proračunskih uporabnikov so razdeljeni na:

- tekoče odhodke, ki so načrtovani v višini 765.632,75 EUR,

- tekoče transfere, ki so načrtovani v višini 547.735,18 EUR,

- investicijske odhodke, ki so načrtovani v višini 2.572.726,00 EUR in

- investicijske transfere, ki so načrtovani v višini 10.200,00 EUR.

Po sprejetem odloku se občina zaradi kritja presežkov odhodkov nad prihodki, presežkov izdatkov nad prejemki v računu finančnih terjatev in naložb ter odplačila dolgov v računu financiranja v tem letu lahko zadolži do 200.000,00 EUR, in sicer za izvrševanje občinskega proračuna za investicijo kanalizacija Kuzma.

Program opremljanja stavbnih zemljišč in merila za odmero komunalnega prispevka

Pod naslednji točko so svetniki sprejeli Odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka na območju Občine Kuzma, s katerim so določili podlage za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo, ki je določena v novelaciji Programa opremljanja zemljišč s komunalno opremo za območje občine.

Strošek opremljanja za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno infrastrukturo predstavljata strošek opremljanja kvadratnega metra parcele z določeno komunalno infrastrukturo na obračunskem območju in neto tlorisne površine objekta z določeno komunalno infrastrukturo na obračunskem območju.

Komunalni prispevek za gradnjo posamezne vrste komunalne infrastrukture pa se izračuna na naslednji način:

Komunalni prispevek za določeno vrsto infrastrukture = (površina gradbene parcele objekta × cena na kvadratni meter zemljiške parcele za posamezno vrsto komunalne infrastrukture na območju opremljanja × delež parcele pri izračunu komunalnega prispevka) + (faktor dejavnosti × neto tlorisna površina predvidenega objekta × cena na kvadratni meter neto tlorisne površine za posamezno vrsto komunalne infrastrukture na območju opremljanja × delež neto tlorisne površine objekta pri izračunu komunalnega prispevka)

Praktične primere izračunov si lahko pogledate v spodnji priponki.

Kriteriji za obročno odplačilo komunalnega prispevka

Svetniki so med drugim sprejeli tudi Pravilnik o kriterijih za obročno odplačilo komunalnega prispevka, s katerim se določajo kriteriji za odplačevanje ter zavarovanje dolga iz naslova plačila komunalnega prispevka na območju občine. Obročno odplačevanje se dovoli brezobrestno v največ 24 enakih zaporednih mesečnih obrokih za priklop obstoječih objektov ali objektov za gradnjo, za katere se pridobiva gradbeno dovoljenje na komunalno omrežje. Zavezanec tako lahko poravna svojo obveznost iz naslova plačila komunalnega prispevka v enkratnem ali nekajkratnih obrokih.

Višina najemnine za kulturno dvorano

Proti koncu seje so svetniki sprejeli tudi Pravilnik o oddajanju v najem in višini najemnine za kulturno dvorano v Kuzmi, s katerim so določili način oddajanja kulturne dvorane s spremljajočimi prostori, višino najemnine in način plačila najemnine.

Dvorana se oddaja v občasni najem z neposredno najemno pogodbo. Višina najemnine za en dan uporabe za komercialni namen znaša 60 EUR, za nekomercialni namen pa 40 EUR. Doplačilo za ogrevanje znaša 20 EUR. Najemnina vključuje stroške elektrike, vode, čiščenja, zavarovanja, komunalnih storitev in amortizacije. Občina nato najemniku za plačilo najemnine izstavi račun, katerega je dolžan poravnati v roku 15 dni od prejema računa.

Fotogalerija

Komentarji

  1. gost
    28.01.2014 ob 9:53 Zoran gost

    Rimski šoping Alenke Bratušek smo plačali tudi davkoplačevalci, verjetno preko 10 000€ - Ljudje berite POŽAREPORT

    5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
    28.01.2014 ob 10:34 zakaj gost

    ne pišete o sprejemu proračunov v vseh občinah, ampak samo o nekaterih?!

    2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.