https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V šolah bodo po novem učili tudi, kako ravnati z denarjem

28.01.2014 ob 11:30  

Več kot 100 učiteljev iz celotne Slovenije se pripravlja na nov krožek, ki ga bodo uvedli v osnovnih in srednjih šolah. Osnovnošolce in dijake bodo učili odgovornega ravnanja z denarjem.


Tako staršem kot otrokom na splošno primanjkuje znanja o osebnih financah, zato so se na pobudo revije Moje finance odločili, da bodo v šolah začeli izvajati krožek o finančni pismenosti. Krožek bodo lahko obiskovali učenci od 7. do 9. razreda osnovne šole ter vsi srednješolci, torej od 13. do 19. leta. Interes nad omenjeno interesno dejavnostjo je pokazalo 110 učiteljev iz 79 različnih šol, ki so se udeležili prvega usposabljanja za vodenje krožka Mladi in denar, saj menijo, da je tovrstno znanje več kot dobrodošlo. Učitelji se strinjajo, da mladi nimajo pojma o ravnanju z denarjem, saj pred 18. letom niti niso bili prisiljeni skrbeti sami zase. Menijo tudi, da je v šolah premalo obravnavana ta tematika.

Foto: arhiv Pomurec.com

V krožku se bodo mladi naučili, kako bolje ravnati z žepnino, štipendijo, kako zaslužiti denar, kje najugodneje varčevati, kako si izbrati primeren poklic, odpreti podjetje, poiskati idejo za posel, kako na študij v tujino ali na izmenjavo, kako prepoznati razne finančne prevare, zakaj je treba plačevati davke in še marsikaj, poročajo v Financah.

Pri oblikovanju vsebine krožka je preko ankete sodelovalo okrog 500 učencev in dijakov. Tako je nastalo 22 tem, ki so tudi del priročnika, katerega bodo učitelji uporabljali v pomoč pri izvajanju krožka. Ne samo, da je s strani staršev, otrok in učiteljev veliko zanimanje za krožek, šole razmišljajo celo, da bi osebne finance morale biti izbirni predmet, recimo kot enoletni program.

Prvo izobraževanje za učitelje že poteka. Udeležilo se ga je 110 učiteljev iz 79 šol iz vse Slovenije, tudi iz pomurskega konca. Skupno bodo imeli štiri usposabljanja na ekonomski fakulteti v Ljubljani - januarja, marca, aprila in maja. Tako snovalci krožka, kot tudi tisti, ki ga bodo izvajali, se zavedajo, da če mladi ne bodo danes obvladali osebnih financ in postali finančno samostojni, potem tudi čez 20 let ne bodo uspešni pri vodenju podjetij in države. 

    Komentarji

    1. gost
      28.01.2014 ob 11:47 Charlie gost

      Svašta. Nekateri pa imajo že resne blodnje.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.01.2014 ob 12:06 Del R gost

      Kaka "noviteta", ob "pravem" času so se je domislili.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.01.2014 ob 12:34 2014 gost

      Katera budala hoče spet zaslužiti za tako bedasto inovacijo.Budale politične dajte jim delo in oni že vejo,kako z denarjem ravnati saj pa nemorejo biti vsi tajkuni.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.01.2014 ob 12:39 šola gost

      predmetnik bi v osnovni šoli trbelo konkretno prenoviti. Več računalništva, programiranja, robotike, kemije, fizike, matematike, biologije... in manj 'fdv predmetov' Nede nas v iz krize pripeljala zgodovina, družba in geografija. Prav je ka poznamo osnove ali realnost je drugačna !

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.01.2014 ob 12:51 gost gost

      prvo bi mogli v šole ponovno poslati starše ge bi jih malo nafčili kak se vzgaja deco, nej pa ka v šole pridejo totalni bebčki keri si sami niti rit ne vejo zbrisati. mentalni invalidi. z deco se trbej doma ukvarjati pa jih osebno vzgajati nej pa ka jih vzgajata TV pa računalnik. te pa morejo v šolaj takšne predmete uvajati ka sploj deco navčijo ka so tou pejnazi pa kak se zalužijo, ka večina dece itak misli ka dobiš denar tak kak v igricaj.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.01.2014 ob 12:56 realist gost

      Pa tudi več športne vzgoje. Ker ob preveč napornon urniki ti je športna vzgoja res dobra sprostitev. NO, vsaj rinas je tak bilo. Se pa strinjan z gost-šola.Predvsem na področji matematike pa fizike bi moralo hitreje jemati funkcije. Ker na konci funkcij pridejo odvodi pa integrali, kere smo mi jemali na koncu zadnjega leta gimnazije! Te pa si zbereš kakšen tehnični faks, pa man fiziko z odvodi in integrali in matematiko, pri kerih je praktično samo to dvoje... Pa seveda informatika: navčiti se delati z wordon pa samo osnovne definicije v srednji oli je premalo. Te pa prideš na faks pa prvič čuje o programiranje.Osnove + word, excel v osnovno šolo, programiranje pa v srednjo šolo

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.01.2014 ob 23:08 Charlie¸ gost

      Malo pozabljaš, da so danes starši, ki še imajo službe, odsotni praktično po celi dan. Učitelji se res izogibajo vzgoji. Tako kot gledam jaz, niti niso vsega krivi. Praktično nimajo vzvodov, da bi lahko sploh nekoga vzgajai. Včasih je učitelj lahko naredil red berz vsakega problema. Sedaj se pa takoj vpletejo odvetniki, razne socialne službe, brez nekakšnih varnostnikov si šole sploh ne moremo zamišljati. ___ Kar se pa tiče denarja, pa sploh ne vem, kako ga bodo ti mladi znali zaslužiti. Služb praktično ni, v parlamentu se samo pogajajo, kdo bo minister, kdo bo vodil ta ali oni zavod, plače bi imeli do nebes. Kot vidim sam, govorili bodo o denarju, ki ga nikjer ni. Da ne govorim o raznih debaterskih krožkih, ...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.