https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Občina Beltinci: Proračun padel zaradi ureditve centra Beltincev

Beltinci, 30.01.2014 ob 10:45  

Na 28. redni seji občinskega sveta Občine Beltinci, ki je potekala v torek, je ozračje razburkalo prvo branje proračuna, ki ga občinski svet ni sprejel. Dileme so bile tudi o združljivosti opravljanja funkcije podžupana in ravnatelja glasbene šole.


Proračun spodnesel projekt za ureditev centra Beltinec

Najpomembnejša točka dnevnega reda je bilo prvo branje proračuna Občine Beltinci za leto 2014. Proračun, v katerem je bilo načrtovanih 9.463.966 evrov prihodkov in 10.561.853 evrov odhodkov, pa občinski svet v prvi obravnavi ni potrdil. Polemike so se vnele zaradi projekta, ki ga občina prijavlja na razpis za evropska sredstva, ki so še na voljo v tej finančni perspektivi. Kot je pojasnil župan Matej Gomboši, se jim zdi smiselno, da se prijavijo na razpis s projektom, ki je že pripravljen in s katerim imajo velike možnosti, da pridobijo še razpoložljiva sredstva, saj bi bila velika škoda, da bi ta sredstva pustili neizkoriščena. To je projekt Ureditev centra Beltinec, vreden 889.927 evrov, od katerih si obetajo slabih 620.000 evrov sofinancerskih sredstev. Ker pa po besedah nekaj svetnikov med krajani Beltinec ni konsenza glede tega, da bi center Beltinec zaprli in uredili trg, proračun v prvem branju ni bil sprejet. Za predlagani proračun je glasovalo sedem svetnikov, 12 jih je bilo proti.

Nestrinjanje glede imenovanja podžupana

Razprava se je vnela tudi, ko so pri šesti točki občinski svetniki obravnavali imenovanje Mateja Zavca na mesto podžupana, ki je ta položaj zasedel konec lanskega leta. Kot je pojasnil župan Gomboši, so se pojavila vprašanja, povezana z združljivostjo opravljanja funkcije podžupana in ravnatelja glasbene šole v Beltincih. Kot je pojasnil župan, podžupan Zavec na Občini Beltinci ni zaposlen, saj opravlja funkcijo nepoklicno in prejema le mesečno nadomestilo v višini 30 % poklicne podžupanove plače, v skladu s pravili pa več ne prejema sejnin. Kot so pojasnili z občine, zakon o lokalni samoupravi tega ne prepoveduje, so se pa kljub temu obrnili na Ministrstvo za notranje zadeve in na Komisijo za preprečevanje korupcije za dodatna mnenja, od koder so sporočili, da ni določil, ki bi določala, da ti dve funkciji nista združljivi oz. bi bili v nasprotju interesov.

Zavec je pojasnil, da je bil na mesto podžupana imenovan na podlagi zaupanja, z namenom pridobivanja evropskih sredstev in zastopanja župana na prireditvah. Ker sam naj ne bi imel opravka z računovodstvom, zavrača očitke svetnikov Alojza Srake in Igorja Adžiča, ki sta mu očitala nasprotje interesov. Kot je pojasnil Adžič, ga argumenti Zavca ne prepričajo, saj je iz letnega delovnega načrta glasbene šole razvidno, da kot podravnatelj opravlja poslovodske funkcije, kar pa je sporno. Zavec je v bran pojasnil, da so se zgodile napake pri pisanju poslovnika, ki naj bi jih že odpravili, Adžič pa je vztrajal, da morajo biti gradiva jasna, ne pa da se v različnih listinah bistveno razlikujejo.

Znižanje porabe električne energije je ključnega pomena

Svetniki so se seznanili z lokalnim energetskim konceptom Občine Beltinci, po katerem naj bi v prihodnje delali na učinkovitejši rabi energije in izkoriščanju obnovljivih virov energije. Kot je pojasnil direktor LEA za Pomurje Bojan Vogrinčič, beleži več kot polovica gospodinjstev v občini prekomerno uporabo energije za ogrevanje, prav tako pa tudi stavbe, ki so v javnem sektorju, porabijo veliko več energije za ogrevanje, kot pa je priporočeno. Je pa ob tem pohvalil občino, saj okoli 50 odstotkov energije, ki jo uporabijo, izhaja iz obnovljivih virov energije, s čimer se nahajajo nad slovenskim povprečjem. S finančnega vidika pa po besedah Vogrinčiča odteka iz občine osem milijonov evrov na leto, če bi znižali porabo vsaj za deset odstotkov, bi veliko kapitala ostalo v občini, pa naj je to v občinskem proračunu ali po gospodinjstvih.

Še bolj bi radi znižali ceno socialno varstvene storitve pomoč družini na domu

Občinski svet je podal soglasje k ceno socialno varstvene storitve pomoč družini na domu in subvencioniranju te cene za leto 2014. Kot je povedal Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan, si prizadevajo ohraniti kar se da nizko ceno svojih storitev. To so že v lanskem letu s prejšnjih 17,90 evrov znižali na 16,30 evrov in je enotna za vse občine, ta cena pa s potrditvijo občinskega sveta ostaja enaka tudi v tem letu.

Prav tako je občinski svet podal soglasje k ceni storitve pomoč družini na domu kot socialna oskrba na domu, ki jo želi opravljati Agencija za dolgotrajno oskrbo na domu Beltinci. Agencija bo storitev izvajala izven javne mreže socialne storitve, torej samoplačniško, ekonomska cena pa bo znašala 16,93 evra/uro.

Tudi o vodi in odpadkih

Občinski svet se je na seji seznanil tudi s programom oskrbe s pitno vodo v Občini Beltinci za obdobje 2014 – 2017 in obravnaval odlok o načinu izvajanja obveznih občinskih gospodarskih javnih služb obdelave mešanih komunalnih odpadkov in ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov.

Besedilo: Simona Roudi in Tadeja Celec

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.01.2014 ob 12:51 Občan gost

      Nekateri svetniki še zdaj ne vedo zakaj tam sedijo ! žalostno...

      27 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.01.2014 ob 14:02 prenosniki gost

      čakaj vsi svetniki so dobili prenosnike na račun občine ??

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.01.2014 ob 14:27 beltinčar gost

      seveda ka ne vejo za koj so tan či pa spijjo z prenosnokami pa tak ne vejo ka bi si začeli

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.01.2014 ob 17:02 Občan 2 gost

      Župan-računalničar,zato prenosniki za svetnike.Študentom in dijakom pa drobtinice....

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.01.2014 ob 18:37 Bandi gost

      V Betinski občini lige plačuvlemo več kak v drugij občinaj -plačilo stavbnega zemlišča.Zdaj da mo meli plačilo premoženja po dejanskih vrednostij mo plačivali vsaj večina bistveno menje.Zakoj zdaj to pišen ja za to ka opozorin na stvari kere pa so nej vredi naprimer po celi občini šparajo z pucanjom cest še posebej kolesarskih.Dosta cest je tudi v katastrofalno slabem stanji-ena takšij je v Lipovcaj pa zato cesto zna krajevni odbor občina itd.Komunalna inšpektorica bi mogla te stvari vse viditi konek koncev je tudi ona soodgovorna za morebitne nesreče.Eh pa ka zdaj to pišen vej se pa itak nikaj nede spremenilo ali pa se mogoče bo če mo vsi gnjavili ka ščemo za svoje pejneze tudi nekaj nazaj.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.01.2014 ob 19:10 Boltincan gost

      Vsak od svetnikov, ki so glasovali proti, naj prevzame odgovornost za tau, ka občina ostane brez več kak 600.000. Svetniki vi ste sramota občine, eni ste že dugo v sveti pa nemate kaj pokazati....

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.01.2014 ob 19:49 občankica gost

      Naj omenim, da imamo v Beltincih daleč najdražji vrtec v Prekmurju in nikjer nisem zasledila, da bi se menili o znižanju oziroma o kakršni koli pomoči mladim družinam. Sramota, da med svetniki sedijo mladi, ki svoje otroke vozijo v vrtec v mursko soboto in nimajo posluha za nas ostale-vključno s podžupanom.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.01.2014 ob 19:56 strina gost

      Občan 2, študenti v občini dobijo denar ob vsakem uspešnem napredovanju v višji letnik, prav tako občina vsako leto podeli štipendije uspešnim študentom, ki jo prejemajo celo šolsko leto. Telko ka nekaj na pamet trosiš.

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      30.01.2014 ob 20:30 Občan 2 gost

      Strina,nekaj malega se dobi ob zaključku študija.Vsako leto nameni občina študentom 10 štipendij po 120 evrov mesečno.Naprimer Moravci imajo 2000 prebivalcev manj pa namenijo za štipendije skoraj 40.000 evrov,letno.Letos imajo 33 štipendistov.Toliko,v vednost, pa naj dodam,da se v Beltincih da premalo za mlade.

      21 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      30.01.2014 ob 20:57 lalek gost

      rejsan je bez zveze ka bi občina tej 600 000 gezero evrof dobijla za nekši beton pri cerkvi pa ešče 300 000 gezero evrof bi mogla kcuj kredita. tou pa samo zatou ka nika drujgoga pametnoga nejso meli v ladlici. ka lehko tej revčeki svetniki napravijo, delati morajo župan, direktor, pa vsi drüjgi na občini zaposleni. eden je pravo ka so 3 mejsece nej meli sestanka. na občini pa non stop plačo vlečejo. zdaj še podžupan kcuj. zdaj mo še vidli vraga s plačuvanjem kanalizacije. najdrakša, pa še pucanje de sakramensko drago. ka pa familjarni posli župana pa vsej okoli njega iz njegve stranke?

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      30.01.2014 ob 22:31 beltinčar gost

      Za moje pojme so tej svetniki tan samo za okras.. pa edina stvar zakoj tan sidijo so pejnezi ka do leko meli ponovno sejo ka do pa punili žepe... ka pa bi mi kak največja vas v Sloveniji napravili nekaj z Beltinec pa de težko zaradi oseb kere nemajo pojma od pojma... po moje so si še dnevni red nej prešteli...svašta!

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      30.01.2014 ob 23:58 Resnica gost

      Glede tega, zakaj mnogi vozijo otroke v MS v vrtec. Ne samo zaradi denarja, ampak tudi zaradi nestrokovnosti in hinavčine v vrtcu. Zaposleni v vrtcu Beltinci in v vseh podeenotah se imajo za ne vem kakšne strokovnjake, ko pa je treba strokovnost pokazati pa so sposobni samo šinfati občane, ki pri njih puščajo otroke. To se predvsem dogaja, ko so prazniki in kak starš, žal glede na svoje delovne obveze, ne more pustiti otroka drugje kot pač v vrtcu. Takrat je ta starš, zato ker vzgojiteljice in njih pomočnice morajo pač delati, vse razen človek ne. Ker pa vemo v kakšnem kraju živimo je slednji hitro tarča raznih obrekovanj tudi v širši okolici. V vrtcu naj se zamislijo nad svojim delom in kakšne zaposlene imajo. Kaj vse se med temi zaposlenimi dogaja in kaj se je že v preteklosti dogajalo. Sramota.. Ko bi morali paziti na otroke, se dogaja marsikaj drugega. Zato mnogi ne puščajo otrok v ta vrtec.

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      31.01.2014 ob 11:53 občankica gost

      dragi gost-resnica, kdo pa je izvolil ravnatelja vrtca? Kdo pa zaposluje ljudi v vrtcu? Glede kvalitete izvajanja varstva ima vsak pravico povedati svoje mnenje na govorilnih urah oz za to pristojnim organom. osebno sem samo zavzemam, da bi občina vsaj malo zanimanja pokazala za mlade družine, ter upoštevala njih dohodek pri določanju višine plačevanja vrtca.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      31.01.2014 ob 23:03 muci gost

      gledan posnetek seje občinskoga svejta. Rejsan mi je škoda časa, keroga more župan zaprabiti ka ednomi butlini ala Adžič ali Ađić - sicer nema veze - pojasni zadeve, kare ga pa itak ne zanijmlejo, ker njemi je glavno ka nastople ker seveda mijsli ka je najlepši pa najpametnejši

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      01.02.2014 ob 12:06 lipovčarka gost

      Eh,eh,novi podžupan Zavec je najlepši, najbolj sposoben......., dela v cerkvi in nam deli nauk LAŽI. Zapri temo, zapri Gombošija. Folk, na ceste, ker kradejo.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      01.02.2014 ob 13:15 trplan gost

      Bojmo srečni, ka imamo vsaj 5, 6 svetnikov, ki vsaj prečitajo material za sejo. Naš gančanski Žižek je z bolniškoga plantal na sejo, za sejnino. Mamo najslabši krajevni svet. Bugara so babe doj odnesle. Žalostno lipovski svetnik Sraka je za nas največ napravo. Ta pravnica pa je čijsta katastrofa. Petek, Činč, Adžič, Ružič, Viragova, pa Horvat nikaj znajo, pa se župan z njij norca dela. Horvati je včera pravo ka je levica. Čijslo si naj Gomboši zeme v roke. Vse je beda. Dokeč nede rednoga župana, ka de znau med zaposlenimi red napraviti, tečas mo dale bula. Svetniki prijdejo vsake 3 -4 mesece na občino, ne vejo, ka se tekoče dogaja, te pa prask 200 strani materiala pa naj siroteki nikaj odločajo. Edni 200 strani nemrejo prešteti v vsej štirij lejtaj mandata. KAKŠI STE, TAKŠI STE. JAVNO NAM POVEJTE, KOILKO DENARJA JE GOMBOŠI V 3 LETAJ DAL SVOJO RODBINI PA KOLIKO PLAČUJE ZA PISANJE GOVOROV PA LEPE SLIKE OBČINE V NOVINAJ! ZA NAŠA EVRE IDE.

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      01.02.2014 ob 13:20 PRINCESKA gost

      SRAKA ALOJZ-LUJZ je politični car. Rada ga poslušam,................uživam.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. RobinHood
      01.02.2014 ob 14:14 RobinHood

      Lujzek Sraka je pošten in pameten človek, ki se spozna na zadeve. Drugače pa je Gomboši še en župan, ki nima svetniške večine in bi rad vladal. No, božične lučke pač ne bodo pomagale. Prihaja jesen in z njo volitve. Minil je tudi čas, ko je talar vplival na volitve. Ljudje so spregledali in zelo dobro vedo kaj in kako.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      01.02.2014 ob 14:20 BAREK gost

      Tako je .Sraka , Adžič ,Horvat, itd.... si upajo povedati kaj je narobe . Ostali pa samo v računalnike BULIJO in nimajo pojma o čem in zakaj '?

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      01.02.2014 ob 18:32 JOŽEF gost

      Čuje se, ka se pripravlja INICIATIVA PROTI ŽUPANI, ki de povedala vse o nečistostih župana. Fabrika dobrih idej-draga svetovala fabrika župana, prvi Filip, drugi Filip, črnogradnja lastne hiše, karamboli občinskih avtojov, draga potovanja po Evropi na strošek občine, nepotrebno imenovanje podžupana...pa še sto podobnih stvari. Sedež smo registrirali v Lipovcih, vodja dolgoletni politik J.T.. Podpise imamo, trenutno 1200. Svetniki, tudi vas čakamo. J.E.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      02.02.2014 ob 21:06 francek gost

      vse je tau samo igra pred volitvami

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      05.02.2014 ob 21:48 kalimero gost

      da dr. računalništva vodi občino te itak znate ka je nika narobe. Vsi dr.-ji majo velke plače v svojij poslaj. Samo böltinski tera nekšo familjarno ekonomijo, svetniki laleki pa nika. Dr. dela ka šče, hižo si je napravo na čarno s touf ravnof strejof. Bunker da mo ga gnali nazaj prejk Müjre. Ešče malo pa ide "go home" ka so volijtve tü. Či te dobi volitve se selim v trimline. Pa te Zavec fuj.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      07.02.2014 ob 23:39 pingvin gost

      trplan, pazi na ženo. pol plače njoj lejko hitro ide :)

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      13.02.2014 ob 6:46 - Občan gost

      Vidi se ne odgovorno delo stranke NSi, ki je tri leta pri koritu zakrivala rak rane njihovega župana v prejšnjem obdobju. Zadnje leto pred volitvami pa se hvali, da imajo svojega kandidata za župana- starega in novega- Kermana-groza. NSi - ju se gre za oblast, zato so svetniki na povelje Kermana začeli pljuvati v skledo iz katere so tri leta jemali. Zelo ne odgovorno do občine in občanov.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.