https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Soboška gimnazija dobila negativno mnenje poslovanja v letu 2011

31.01.2014 ob 10:30  

Računsko sodišče je izvedlo revizijo računovodskih izkazov in pravilnosti poslovanja javnega zavoda Gimnazija Murska Sobota v letu 2011, ko je bila ravnateljica še Regina Cipot. Našli so kup nepravilnosti in pomanjkljivosti, zato so prejeli negativno mnenje. Tudi tekom revizije niso bile vse pomanjkljivosti odpravljene.


Računsko sodišče je zavrnilo izrek mnenja o računovodskih izkazih, ker zaradi pomanjkljive dokumentacije in neurejenega knjigovodstva ni bilo mogoče pridobiti zadostnih in ustreznih dokazov za revizijsko mnenje o pravilnosti izkazovanja mnogih postavk tako v bilanci stanja na dan 31. 12. 2011 kakor tudi v izkazu prihodkov in odhodkov od 1. 1. 2011 do 31. 12. 2011. Vpisi v poslovne knjige Gimnazije Murska Sobota so bili v več primerih nejasni ali napačni ter naknadni, brez podlage v ustreznih knjigovodskih listinah, posamezni poslovni dogodki pa v glavni knjigi niso bili evidentirani v skladu z relevantnimi predpisi. Terjatve in obveznosti ob koncu poslovnega leta niso bile usklajene, tudi popis sredstev in obveznosti do virov sredstev ni bil opravljen.

Iz šolskega sklada nenamensko porabili 10 tisoč evrov

Računsko sodišče je o pravilnosti poslovanja v letu 2011 Gimnaziji Murska Sobota izreklo negativno mnenje, ker je ugotovilo, da Gimnazija Murska Sobota, ki jo je ravno takrat zadnje leto vodila Regina Cipot, ni izdelala finančnega načrta, nekaterim javnim uslužbencem ni določila povečane učne obveznosti in z njimi ni sklenila dogovorov oziroma izdala sklepov o delu plače za plačilo delovne uspešnosti za povečan obseg dela. Nepravilno je obračunala in izplačala 980 evrov delovne uspešnosti za povečan obseg dela. Ker ni obračunavala nadomestil za odsotnost z dela zaradi bolezni, poškodbe, nege in spremstva, je izplačala za 1.031 evrov preveč plač za leto 2011.

V nekaj primerih je javnim uslužbencem obračunala plače v nasprotju s pogodbo o zaposlitvi oziroma jim plač ni zmanjšala glede na dejansko opravljeno učno oziroma delovno obveznost, zato jim je izplačala 7.499 evrov preveč osnovne plače. Javnim uslužbencem je izplačala tudi 5.836 evrov preveč jubilejnih nagrad. Ker regres ni bil obračunan sorazmerno delovnemu času, za katerega so javne uslužbenke sklenile pogodbo o zaposlitvi, je izplačala tudi za 304 evre preveč regresa za leto 2011. Gimnazija Murska Sobota je petim javnim uslužbencem izplačala skupaj 3.600 evrov vzajemne pomoči in nenamensko porabila 10.012 evrov iz sredstev šolskega sklada.

Več kot 210 tisoč evrov za nabavo materiala in storitev

V nasprotju s predpisi se je zadolžila za 47.000 evrov za pokritje stroškov dela, pri nabavi materiala in storitev v skupnem znesku 214.166 evrov ni ravnala v skladu s predpisi o javnem naročanju in ni vodila ustreznih evidenc o oddaji javnih naročil, za katera glede na njihovo vrednost ni bilo treba izvesti postopkov javnega naročanja. Za posamezna dela, ki sodijo med dela in naloge iz delovnega razmerja, je sklenila podjemne pogodbe, za kar prav tako ni bilo podlage v predpisih.

Zdajšnji ravnatelj gimnazije Roman Činč je za STA povedal, da so bile v fazi pregleda številne nepravilnosti že odpravljene, nekaterih pa ni bilo mogoče v celoti izvesti, ker terjajo daljši časovni okvir. Za zdaj so odpravili tri od petih ukrepov.

Cipotova izgubila službo in tožbo, krivdo pa prevalila na računovodjo

Činč, ki je Cipotovo nasledil konec leta 2011, je slednjo zaradi številnih neprevilnosti odpustil marca 2012. Cipotova je s tožbo proti šoli zahtevala, da jo vzamejo nazaj, a je tožbo lani januarja izgubila.

Nekdanja ravnateljica je krivdo želela naprtiti prav tako nekdanjemu računovodji šole Borutu Sečku, da naj bi on kradel denar šole, a so na davkariji ugotovili, da se je denar stekal v ravnateljčin račun. Sečko je februarja lani priznal krivdo poneverb in neupravičene uporabe tujega premoženja, a kot je dejal, je ravnateljica osebno odobravala izplačila, sam pa jih je zaradi bojazni, da ne bi izgubil službe, le izvrševal. Slednji si je s priznanjem prislužil "le" devetmesečni hišni pripor, ki ga je medtem že odslužil.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.